ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2018 22:30

Γιατρός υπαίθρου στο Π.Ι. Μαγούλας

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού τοποθετείται γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου ορισμένου χρόνου (ενός έτους), σε προσωρινή θέση στο Περιφερειακό Ιατρείο Μαγούλας Ελασσόνας.

Σημειώνεται ότι οι τοποθετούμενοι γιατροί πρέπει να διαμένουν εντός της έδρας του Περιφερειακού Ιατρείου στο οποίο έχουν διοριστεί και μόνο στις περιπτώσεις που αυτό δεν πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαμονής μπορεί να χορηγείται από την Προϊσταμένη Αρχή του ιατρού άδεια διαμονής εκτός έδρας του Περιφερειακού Ιατρείου.

 

Ελεγχος ιικού φορτίου HIV και σε ιδιωτικά εργαστήρια!

Εντός Ιουλίου αναμένεται να υλοποιηθεί το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια του ελέγχου του ιικού φορτίου για τους οροθετικούς με HIV, μέσω πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Το μέτρο αυτό βασίζεται στη λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική γνωμάτευση και συνταγογράφηση παραπεμπτικών ασθενών με AIDS, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η νέα πλατφόρμα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, διασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων υγείας των ασθενών, κατά τη διαδικασία που απαιτείται για τη συνταγογράφηση και εκτέλεση της εξέτασης στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά, καταργείται η σύνδεση ονόματος ασθενή, ΑΜΚΑ και ασθένειας κατά τη γνωμάτευση και παραπομπή των ασθενών για εξετάσεις.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) να εξυπηρετηθούν και στον ιδιωτικό τομέα υγείας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και το απόρρητο.

 

Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας

Η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ) διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε τρία χρόνια, το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνει παρουσίαση των ακολούθων νέων επιστημονικών δεομένων:

1. Νέα μέθοδος μη επεμβατικού προγενετικού ελέγχου.

* Παγώνοντας τον χρόνο (η συνδρομή της κρυοσυντήρησης στην εξέλιξη της γονιμότητας).

* Το Λαπαροσκοπικό περιβάλλον και η συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων (αναφορά στην παρουσίαση του κ. M. Canis).

* Η γνώση του γονιδόματος (αναφορά στην παρουσίαση του κ. St. Antonaraki).

2. Εμφαση στην εκπαίδευση.

* Πώς μπορείς να γράψεις μία κλινική μελέτη.

* Εκπαίδευση ειδικευόμενων και η προσπάθεια consensus των ειδικών της Ευρώπης για ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

3. Μείωση της αυξημένης τάσης των καισαρικών τομών στην Ελλάδα (μία πρωτοβουλία της ΕΜΓΕ).

* Π.Ο.Υ. : Ανάλυση της καισαρικής στη χώρα.

* Παράγοντες που επηρεάζουν το πάγιο ποσοστό των καισαρικών τομών και προτάσεις για τη μείωσή τους.

* Η τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης της ΕΜΓΕ για τη μείωση των καισαρικών τομών.

 

Βελτιώνονται παγκοσμίως οι υπηρεσίας Υγείας

Η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών εμφανίζει βελτίωση παγκοσμίως μεταξύ των ετών 2000-2016, κυρίως χάρη στη μεγάλη πρόοδο που έχει υπάρξει σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με το νέο Παγκόσμιο Δείκτη HAQ (Healthcare Access and Quality Index).

Η μελέτη για τον Δείκτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", κατατάσσει 195 χώρες με βάση το πόσο καθολική και ποιοτική είναι η κάλυψη των κατοίκων από τις υπηρεσίες υγείας.

 Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ισλανδία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά: Νορβηγία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Φινλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Ιταλία και Ανδόρρα. Η χειρότερη πεντάδα αποτελείται από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Σομαλία, τη Γουινέα-Μπισάου, το Τσαντ και το Αφγανιστάν.

 Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά στην 24η θέση και η Κύπρος στην 26η. Ενδεικτικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τις ΗΠΑ (29), την Πορτογαλία (32), το Ισραήλ (35), την Κίνα (48), τη Ρωσία (58) και την Τουρκία (60). Η διαχρονική βελτίωσή της είναι σαφής, καθώς ο δείκτης HAQ για τη χώρα μας εκτιμήθηκε σε 90,4 το 2016, έναντι 85,3 το 2000 και 79,5 το 1990.

 Ως βασικό κριτήριο για την κατάταξη των χωρών αξιολογήθηκαν 32 ασθένειες και αιτίες θανάτου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Κάθε χώρα βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100 πόσο αποτελεσματικά καλύπτει τον πληθυσμό της για καθεμιά από αυτές τις παθήσεις.

 Η μέση παγκόσμια «βαθμολογία» για το 2016 ήταν 54,4 έναντι 42,4 το 2000, γεγονός το οποίο δείχνει τη βελτίωση που έχει πραγματοποιηθεί στο μεταξύ. Μεγάλες παραμένουν οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, με την καλύτερη χώρα (Ισλανδία) να έχει «σκορ» 97,1 και τη χειρότερη (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) μόνο 18,6.

 

Χωρίς φθηνό αντικαρκινικό φάρμακο τα νοσοκομεία!

ANTIKARKINIKO

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, αφού τα δημόσια νοσοκομεία ξέμειναν από φθηνό αντικαρκινικό φάρμακο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, το etoposide βρίσκεται σε διαρκή έλλειψη αν και θεωρείται βασικό αντινεοπλασματικό φαρμάκο, που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το etoposide περιλαμβάνεται στη λίστα Βασικών Φαρμάκων για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (http://www.who.int/bulletin/volumes/94/10/BLT-15-163998-table-T1.html).

Μάλιστα το συγκεκριμένο φάρμακο αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ότι βρίσκεται σε έλλειψη από 15.4.2018 έως 20.8.2018

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1