Δώσε αίμα, μοιράσου τη ζωή!

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΓΝΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2018 15:18

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη το τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ευχαριστεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες και συνειδητοποιεί τον ρόλο που παίζει ο εθελοντισμός στην αύξηση της ευεξίας των σύγχρονων κοινωνιών.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το 2015 συγκεντρώθηκαν συνολικά 538.580 μονάδες αίματος, 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους.

 Η Ελλάδα, κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης. Στην Ευρώπη, μόλις 6 χώρες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2011, η Ελλάδα ικανοποιεί λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες, η εθελοντική αιμοδοσία είναι σημαντική, εφόσον οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης ή δοτών επί πληρωμή, μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%.

Η Ελλάδα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών παγκοσμίως σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες. Περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, ή δεν γνωρίζει τη διαδικασία αιμοδοσίας. Παγκοσμίως, το 90% των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν αίμα δεν ενεργοποιούνται. Συνολικά, χωρίς να υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι οι ανάγκες της χώρας για αίμα κυμαίνονται από 550.000 έως 700.000 κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών για αίμα αφορά στη θεραπεία μακροχρόνιων αιματολογικών ασθενειών, καρκίνο στο αίμα, καρδιαγγειακές εγχειρήσεις και μεταμοσχεύσεις. Ένα ποσοστό των αναγκών για αίμα αφορά τις ανάγκες παιδιών όπου πάσχουν από λευχαιμία. Η προσφορά ασφαλούς και επαρκούς αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες σε όλο τον κόσμο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμογόνων παραγόντων σε ευπαθή άτομα. Το παράδειγμα των εκατομμυρίων ενεργών εθελοντών αιμοδοτών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική ιατρική.

 Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 «Να είσαι εκεί για τον Άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή» ας αποτελέσει για όλους μας μια προσωπική δράση συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass