«Ψέμα τα κέρδη στα νοσοκομεία»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2018 15:48

«Μεγάλο ψέμα» χαρακτηρίζει την ύπαρξη «αποθεματικών» και «κερδών» σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και σε ανακοίνωσή του που τιτλοφορεί «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Χρηματοδότηση» αναφέρει:

«Ο Π.Ι.Σ. και οι Ι.Σ. της χώρας, στην τακτική τους Γ.Σ. διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά ότι οι μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας επιδεινώνουν καθημερινά την περίθαλψη του ελληνικού λαού, καθώς και την ασφαλή-ποιοτική ιατρική λειτουργία.

Δυστυχώς για τους πολίτες και τη δημόσια υγεία μέχρι και 20 εκατ. ευρώ μείον είναι το ταμείο κάθε δημόσιου νοσοκομείου, με τους φετινούς προϋπολογισμούς να είναι ακόμα πιο κουτσουρεμένοι από πέρυσι (συνολικά 363 εκατ. κάτω).

Τα χρήματα για αναλώσιμα και υλικά προβλέπεται ότι θα φθάσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη περίπου, παρά την αντισταθμιστική αύξηση των εισφορών από τον ΕΟΠΥΥ, με τη διαφορά όμως ότι μέχρι σήμερα δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ και παραμένουν λογιστικές εισπράξεις μόνο στα χαρτιά.

Το ότι υπάρχουν «αποθεματικά» και «κέρδη» σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας είναι ένα μεγάλο «ψέμα», γιατί ακόμα και όπου υπάρχουν, δεν τους ανήκουν, καθόσον η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν να τα αγγίξει, επειδή αυτά είναι χρήματα που λειτουργούν ως «μαξιλάρι» για την έξοδο της χώρας απ’ την κρίση και επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν. Οι Διοικήσεις αξιοποιούν τα χρήματα μόνο στα πολύ απαραίτητα, ενώ οι εξοπλισμοί και τα κτίρια είναι σε άθλια κατάσταση.

Ήδη έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι άγριες περικοπές ακόμη και σε βασικά υλικά στα νοσοκομεία της χώρας για λόγους… οικονομίας. Μπορεί η ηγεσία του Υπ. Υγείας και ορισμένες Διοικήσεις να διατρανώνουν ότι αυξήθηκαν γενναία τα κονδύλια για το ΕΣΥ και ότι μερικά νοσοκομεία εμφανίζουν ακόμα και κέρδη (!), η πράξη ωστόσο δείχνει καθημερινά, διαψεύδοντάς τους παράλληλα, ότι στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, κουρεύονται υλικά, προκειμένου να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί και δεν φθάσουν τα χρήματα, όπου με εντολή των δανειστών κόβονται ακόμα και ιατρικές πράξεις (π.χ. Ευαγγελισμός και ακολουθούν Γενικό Κρατικό Αθηνών, Γ. Γεννηματάς κ.ά).

Τα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ανοχύρωτα, χωρίς φύλαξη, όπως προκύπτει απ’ τις ολοένα αυξανόμενες καταγγελίες για επιθέσεις (ακόμα και ξυλοδαρμούς) εναντίον του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και κλοπές εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αλλά και οι εφημερίες είναι πολύ σφιχτές φέτος και δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 260,35 εκατ. ευρώ (νοσοκομεία ΕΣΥ και ειδικά, μονάδες ΠΦΥ και ΕΚΑΒ).

Και όλα αυτά τα κενά καλείται να τα πληρώσει ο πολίτης, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του, ο οποίος ταλανίζεται μεταξύ ενός υποχρηματοδοτούμενου και υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας και ενός δευτεροβάθμιου ιδιωτικού, που πρόσφατα του δόθηκε η χαριστική βολή με τον νέο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, που αφενός μεν μετακυλύει μεγαλύτερο κόστος στους πολίτες, αφετέρου δε βάζει σε πολλές Ιδιωτικές Κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερα για την περιοχή μας που αριθμεί 20 ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1