Από τα αμφιθέατρα της Λάρισας σε νοσοκομείο της Κένυας

ΟΜΑΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΕ 20 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2018 22:06
Ο Λαρισαίος αρχηγός της Ομάδας ο φοιτητής Κων. Ανάργυρος Ο Λαρισαίος αρχηγός της Ομάδας ο φοιτητής Κων. Ανάργυρος

Είναι νέοι και ονειροπόλοι με εκείνη την αξέχαστη σε όλους διάθεση των νεανικών τους χρόνων να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους. Και κυρίως με τεράστια αποθέματα διάθεσης για προσφορά στον άνθρωπο –δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι διαφορετικά όταν τάχθηκαν να υπηρετούν την κορυφαία ίσως ανθρωπιστική επιστήμη.

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς συστάθηκε στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η «Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής», που αριθμεί είκοσι μέλη, φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής του πέμπτου και του έκτου έτους, κι έχει θέσει ως στόχο της την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανιδιοτελώς σε αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, όπου αυτή κρίνεται περισσότερο αναγκαία.

Με την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου η Ομάδα θα αναχωρήσει για την πρώτη της αποστολή στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας, τον πρώτο σταθμό μιας πορείας που εύχεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, ακόμα κι όταν τα σημερινά μέλη της Ομάδας θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως γιατροί ενσαρκώνοντας το όραμα του αναπληρωτή προέδρου του Τμήματος Ιατρικής της Λάρισας καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, που έχει αναλάβει την επιστημονική καθοδήγηση της Ομάδας.

Ο Λαρισαίος πρόεδρος της Ομάδας Κων. Ανάργυρος, φοιτητής του 5ου έτους, αναλαμβάνει να μας μιλήσει γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη για τους φοιτητές αποστολή, που θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου από την Αθήνα και μέσω Κωνσταντινούπολης θα φθάσει στο Ναϊρόμπι, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 4 Αυγούστου. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται εκτός από τον κ. Χατζηχριστοδούλου, ο καθηγητής ανοσολογίας του Τμήματος κ. Ματθαίος Σπελέτας και δύο νοσηλεύτριες.

Πρόκειται για αποστολή ιατρικής βοήθειας στην Κένυα, στο πλαίσιο της οποίας τα μέλη της Ομάδας σε συνεργασία με το τοπικό κλιμάκιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής θα παράσχουν ιατρικές υπηρεσίες στις κλινικές της ιεραποστολής, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας καθίσταται δύσκολη, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομάδας εξηγώντας ότι στο νοσοκομείο, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, θα παρέχουν νοσοκομειακή περίθαλψη σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους κλασικές λοιμώξεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ακόμα κι ελονοσία. Ενώ στις εξορμήσεις στα χωριά θα δοθεί βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης. «Αυτό που για εμάς τους δυτικούς είναι δεδομένο για τους αφρικανικούς λαούς μπορεί να είναι ζητούμενο, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών, που είναι καθοριστικός παράγοντας αποτροπής μετάδοσης ασθενειών…», υπογραμμίζει ο Λαρισαίος φοιτητής αναλαμβάνοντας να απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα ακόμα και για την επιλογή της συγκεκριμένης χώρας έναντι οποιασδήποτε άλλης.

Στην Κένυα, συνεχίζει, υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, αλλά και μια ορθόδοξη Μητρόπολη που βοηθούν και στηρίζουν τις ανθρωπιστικές αποστολές. Εξάλλου πρόκειται για μία χώρα ασφαλή για τις συνθήκες της μαύρης ηπείρου, με αυξημένα ποσοστά φτώχειας, έλλειψη υποδομών και τεράστιες δυσκολίες στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν έχει πρόσβαση.

Η προετοιμασία της Ομάδας για τη συγκεκριμένη αποστολή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και τα μέλη της ομάδας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να καλυφθούν στον μέγιστο βαθμό οι απαιτήσεις της αποστολής. Από τις σημαντικότερες στιγμές της προετοιμασίας ήταν η επαφή με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, που τους ενημέρωσαν για το τι πρέπει να προσέχουν στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κένυα. Κυρίως όμως μας βοήθησαν να κατανοήσουμε, λέει ο πρόεδρος της Ομάδας, ότι δεν πάμε εκεί για να γίνουμε σωτήρες, αλλά για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα, στο κτίριο Κατσίγρα στην πλατεία Ταχυδρομείου συγκεντρώνονται φάρμακα, φαρμακευτικό υλικό και μικρός ιατρικός εξοπλισμός που θα πάρει μαζί της η αποστολή για να τα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της αποστολής. Φορείς της πόλης και τους νομού με πρώτο τον Δήμο Λαρισαίων έχουν σπεύσει να στηρίξουν την προσπάθεια, ενώ η Ομάδα απευθύνει έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει, να καταβάλλει το χρηματικό ποσό που επιθυμεί στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου η Γραμματεία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας (σε συνεργασία με την Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής) δέχεται εισφορές.

Γιατί χρήματα παρά φάρμακα και υλικό; Γιατί η αποστολή, εξηγεί ο Κων. Ανάργυρος, έχει περιορισμένες δυνατότητες μεταφοράς φαρμάκων και υλικού. Αλλά και οι ποσότητες των φαρμάκων που θα μείνουν στην Κένυα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν λόγων διαφορετικών εμπορικών σημάτων και οδηγιών που είναι γραμμένες στα Ελληνικά. Αντίθετα, η οικονομική βοήθεια που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στην ορθόδοξη εκκλησία προκειμένου να προμηθευτεί εκείνη το είδος και τις ποσότητες που χρειάζεται το νοσοκομείο που υποστηρίζει.

Η αγωνία της προσμονής στα πρόσωπα των 20 μελών της αποστολής είναι διάχυτη. Γνωρίζουν ότι ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία και δεν κρύβουν το ότι βιάζονται να τη ζήσουν. Κι όχι άδικα φυσικά…

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass