«Νέες περιπέτειες ασφαλισμένων και γιατρών»

ΓΙΑ «ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ», ΠΟΥ «ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ Σ’ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΓΟΛΓΟΘΑ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2018 19:15

Για «ιδεοληπτική ανατροπή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» αλλά και για «νέες περιπέτειες ασφαλισμένων και γιατρών» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με αφορμή το νέο καθεστώς.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση του ΙΣΛ σημειώνεται πως «αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ναυάγιο στον χώρο της Υγείας, δηλαδή με τον οικογενειακό γιατρό και την περιβόητη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), βρίσκονται από σήμερα το πρωί εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Αβασάνιστα ο ΕΟΠΥΥ, με ανακοίνωσή του κατήγγειλε χθες τις 1950 συμβάσεις με παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν ανελλιπώς τους ασφαλισμένους και έθεσε σε ισχύ πλέον νέες συμβάσεις με τους «αόρατους» οικογενειακούς γιατρούς της μεταρρύθμισης, σκορπίζοντας ανασφάλεια, σύγχυση και έντονο προβληματισμό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε ασφαλισμένους και γιατρούς.

Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι, τόσο οι απαξιωτικές αμοιβές, όσο και οι προτεινόμενες συμβάσεις τύπου γαλέρας από τη μια μεριά, αλλά και η υποβάθμιση της περίθαλψης των πολιτών απ’ την άλλη, έχουν μειώσει το ενδιαφέρον και την προτίμηση των γιατρών για τις θέσεις που προκήρυξε επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο, αφενός μεν το Υπ. Υγείας για να στελεχώσει τις ΤΟΜΥ, αφετέρου δε ο ΕΟΠΥΥ για τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς, όπου ελάχιστοι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν (καλύφθηκε μόνο 1 στις 4 θέσεις).

Την κατάσταση δε αυτή έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, που θέτει επίσης σε ισχύ το σύστημα των παραπομπών προς τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, τα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και προς όλους τους υπόλοιπους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες παρόχους υγείας (π.χ. εργαστήρια, κλινικές κ.λπ.), όπως έχει ανακοινωθεί στην πρόσφατη απόφαση του Υπ. Υγείας στις 18-6-2018, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τις συλλογικές συμβάσεις με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, μιας και η διαπραγμάτευση προφανώς έχει ναυαγήσει πριν καν αρχίσει και βρισκόμαστε μπροστά σε μια χαοτική κατάσταση, όπου ούτε η πληρωμή των συμβεβλημένων ειδικών γιατρών έχει εξασφαλιστεί (πλην οικογενειακών), αλλά ούτε γνωρίζουμε και την τύχη των παλιών συμβάσεων που έχουν παραταθεί μέχρι 31-12-2018.

Απέναντι σ’ αυτό το ιδεοληπτικό εγχείρημα, που οδηγεί τη χρυσοπληρωμένη περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε δύσβατα μονοπάτια και τους ίδιους σ’ έναν νέο Γολγοθά, καλούμε τα μέλη μας ειδικούς γιατρούς να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών τους, μέχρι την επίσημη διαβεβαίωση ότι, αφενός μεν οι εκτελεσθείσες ιατρικές επισκέψεις και πράξεις θα αποζημιωθούν στο ακέραιο, αφετέρου δε, θα σταματήσουν οι επικίνδυνοι πειραματισμοί και τα παιχνίδια με την Υγεία του λαού μας, απ’ την πλευρά των κυβερνητικών αρμοδίων.

Τέλος, καλούμε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να συσπειρωθούν γύρω από τις συλλογικότητές τους και αφενός μεν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια αναβαθμισμένη περίθαλψη αντάξια των πολύχρονων εισφορών τους, αφετέρου δε να βάλουν στο περιθώριο τους «ανεπαρκείς αρμόδιους», ώστε να μην ζήσουμε μια νέα τραγωδία στην Υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1