Δεν εγκρίνουν εξέταση λόγω «κόστους»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΤΟ ΕΚΛ

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2018 16:08

Σημαντική εξέταση για καρκινοπαθείς, που μπορεί να σώσει ζωές, δεν εγκρίνεται για όλες τις γυναίκες που νοσούν, λόγω «κόστους», αναφέρει ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

«Στο έλεος της υποχρηματοδότησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΕΟΠΥΥ, η οποία, πέραν όλων των άλλων συνεπειών, στερεί από τους ασθενείς και σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα, βρίσκεται η ζωή και η υγεία χιλιάδων γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει «ο λόγος για την εξέταση “Oncotype DX”, η οποία αποτελεί πολύτιμο επιστημονικό “εργαλείο”, όμως με διάφορα προσχήματα (ηλικιακά “κριτήρια”, αρνητικοί λεμφαδένες κ.ά.) δεν δίνεται έγκριση για τη διενέργειά της σε όλες τις γυναίκες που νοσούν, λόγω “κόστους”.

Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται στα 3.800 ευρώ και η ασφαλισμένη είχε συμμετοχή 20% (δηλαδή περίπου 760 ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν μισθοί πείνας και ανεργία). Οι ασφαλισμένες πρέπει να δώσουν όλο το ποσό και στη συνέχεια να τους επιστραφεί - όποτε και αν - το 80% από τον ΕΟΠΥΥ.

Η “Oncotype DX” είναι μία μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τροφοδοτούνται σ' έναν μαθηματικό τύπο που παράγει τον “Βαθμό Υποτροπής”, ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού σε 10 χρόνια από τη διάγνωση.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη εξέταση προστατεύει την ασθενή από θεραπείες, π.χ. χημειοθεραπεία, που μπορεί να είναι άστοχες. Να σημειωθεί ότι η εξέταση “Oncotype DX” εκτελείται σε ένα μικρό τμήμα του ιστού που αφαιρέθηκε κατά το αρχικό χειρουργείο (βιοψία βελόνης, ογκεκτομή ή μαστεκτομή) κι έτσι δεν χρειάζεται να υποβληθεί η ασθενής σε καμία επιπλέον επέμβαση για να κάνει την εξέταση.

Παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις για λύση του θέματος πριν από ένα χρόνο (διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη), η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα και μέχρι στιγμής οι διαδικασίες που ακολουθούνται για να γίνεται η συγκεκριμένη εξέταση - όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς – “ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας και επαφίενται στην πραγματικά καλή θέληση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ”.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνει την άμεση και πλήρη αποζημίωση της εξέτασης απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του προστάτη και παχέος εντέρου)», καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1