Τα Φάρσαλα ένα «μεγάλο ιατρείο»…

* ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2018 22:12

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δήμος Φαρσάλων έχει μετατραπεί σε ένα «μεγάλο ιατρείο». Τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά του πραγματοποιήθηκαν ποικίλες προληπτικές εξετάσεις του πληθυσμού του, από διάφορες ειδικότητες γιατρών, με ανταπόκριση εκατοντάδων πολιτών.

Ήταν μια μεγάλη εκστρατεία πρόληψης της υγείας, που οργανώθηκε με κέντρο συντονισμού το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων.

 «Κύριος στόχος μας είναι να παρακινήσουμε όλους τους δημότες μας να προβούν σε προληπτικές εξετάσεις, με σκοπό την προάσπιση της υγείας και παράλληλα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους», δήλωσε στην «Ε», η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ.), πολιτική εκπρόσωπος στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και υπεύθυνη των δράσεων πρόληψης της υγείας, κ. Κική Παναγιωτοπούλου.

Αντίστοιχα και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, δηλώνει:

«Ο Δήμος Φαρσάλων προγραμματίζει και υλοποιεί σωρεία δράσεων ιατρικού προληπτικού ελέγχου, ιατρικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, αλλά και συμμετοχών σε συνέδρια εθνικά και διεθνή, με ενεργό παρουσία εκπροσώπων του και κυρίως με την Κυριακή Παναγιωτοπούλου, δημοτική σύμβουλο, πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. και μέλος του Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Οι φορείς που συνεργούν και συνεργάζονται πολλοί και σπουδαίοι. ΚΕΠ Υγείας Φαρσάλων, Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, Κέντρο Κοινότητας Φαρσάλων με το Παράρτημα Ρομά, 5η ΥΠΕ, “Βοήθεια στο Σπίτι”, Δίκτυο Υγιών Πόλεων, “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”, “Γιατροί του Κόσμου”, δημιουργικά και παραγωγικά συντελούν και συνεισφέρουν και μάλιστα στο σύνολο του πληθυσμού του τόπου, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με γνώμονα την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των δημοτών.

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους συντελεστές του σπουδαίου έργου που επιτελείται στον δήμο μας για το σύνολο των δημοτών μας».

Όσον αφορά στην ανταπόκριση των πολιτών οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: 26 γυναίκες Ρομά, υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση Τεστ Παπανικολάου, 145 άντρες και γυναίκες έκαναν εξέταση οστικής πυκνότητας, 51 άνδρες και γυναίκες εξετάστηκαν από ειδικούς γιατρούς της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με σπιρομέτρηση, δεκάδες πολίτες πραγματοποίησαν ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος, μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης, μέτρηση πίεσης, μέτρηση του κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο, μέτρησης ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, σε 123 γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών έγινε μαστογραφία, 158 άτομα έκαναν μέτρηση οστικής μάζας (έλεγχο για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άντρες άνω των 60 ετών), σε 162 άτομα πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις (βιοχημικές).

Αναλυτικότερα:

ΡΟΜΑ

Το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Λάρισας της 5ης ΥΠΕ, καθώς και το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, πραγματοποίησαν τη δράση Πρόληψης, Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και του καρκίνου της μήτρας για γυναίκες Ρομά.

Οι γυναίκες Ρομά παρακολούθησαν ομιλία για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και στη συνέχεια υποβλήθηκαν στην ιατρική εξέταση Τεστ Παπανικολάου.

Τη δράση στήριξε η διευθύντρια της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. του Δήμου Φαρσάλων Βέρα Κυρίτση, η οποία ευχαρίστησε τον διευθυντή του ΚΥΦ Γιώργο Νεχωρίτη, τις μαίες του ΚΥ Λάρισας για τη συνεργασία καθώς και τις νοσηλεύτριες του ΚΥ Φαρσάλων για την άψογη διοργάνωση και υποδοχή, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη ευαισθησία του δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου και της προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. κ. Παναγιωτοπούλου που διοργανώνει δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας, με στόχο το όφελος του δημότη.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Φαρσάλων υλοποιώντας το πρόγραμμα Πρόληψης της Οστεοπόρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), πραγματοποίησε μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», συνεπικουρούμενο από το Κέντρο Κοινότητας.

Ο αριθμός των ωφελούμενων είναι εκατόν σαράντα πέντε άντρες και γυναίκες από τις εξής τοπικές κοινότητες: Ευύδριο, Άγιο Γεώργιο, Πολυνέρι, Σταυρό, Υπέρεια, Κρήνη, Ζωοδόχο Πηγή και Χαλκιάδες.

ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ

Στον Δήμο Φαρσάλων λειτούργησε το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και συμμετέχουν επιπλέον σε αυτό το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η εταιρεία Vidavo.

Καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να ελέγξουν άμεσα και εύκολα την κατάσταση της υγείας τους.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν δωρεάν από τη γιατρό Ελένη Κωνσταντέλλου στο Περιφερειακό Ιατρείο Ερέτριας, και εφόσον έκρινε απαραίτητο, μεταφέρονταν αυτόματα στους καρδιολόγους /πνευμονολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι αποστέλλουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση με τον ίδιο αυτόματο τρόπο.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Χ.Α.Π.

To ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Φαρσάλων σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Θεσσαλίας πραγματοποίησε ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος παρέμβασης δράσης προληπτικού ελέγχου στον πληθυσμό της Θεσσαλίας, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Εξετάστηκαν 50 δημότες με σπιρομέτρηση, εκ των οποίων οι 6 διαγνώστηκαν με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, με κύριο αίτιο το κάπνισμα. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Οι γιατροί της δράσης ήταν η Γώγου Ευδοξία και η Σίχα Λέιλα, οι οποίες δεσμεύτηκαν να επαναλάβουν τη δράση σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης από τις κινητές μονάδες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Φαρσάλων, όλο τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία δημαρχείου Φαρσάλων: μαστογραφία, μέτρηση οστικής μάζας (έλεγχος για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άντρες άνω των 60 ετών), έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις. Το πρόγραμμα υποστήριξε το ΚΕΠ Υγείας και το Παράρτημα Ρομά - Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass