Στοχευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των παρενεργειών

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤOY HARVARD ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΩΚΟΥ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2018 22:50

Σκοπός της έρευνας είναι η στοχευμένη θεραπεία για τον περιορισμό των παρενεργειών, υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Σεμιναρίου Συστηματικών Αυτοάνοσων Νοσημάτων που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διοργάνωσε η Κλινική Ρευματολογίας και Κλινική Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους οι δύο διακεκριμένοι καθηγητές και επίτιμοι διδάκτορες της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Τσώκος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης και η επίσης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard Μαρία Τσώκου.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Τσώκος υπογράμμισε ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στη δική μας κλινική είναι να καταλάβουμε πώς δημιουργούνται οι βλάβες στα διάφορα όργανα στο πλαίσιο των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η αυτονοσία είναι σημαντική και υπεύθυνη για την έναρξη μιας φλεγμονώδους επεξεργασίας αλλά τοπικοί παράγοντες σε διάφορα όργανα ευθύνονται για την εξέλιξη της βλάβης. Επίσης, προσπαθούμε να βρούμε μόρια ή ένζυμα είτε μεταγραφικούς παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για τις βλάβες, αφού πιστοποιήσουμε σε κύτταρα από ανθρώπους, σε πειραματόζωα, σε γενετικά διαμορφωμένα πειραματόζωα αποδεικνύουμε ότι είναι σημαντικά, φτιάχνουμε φάρμακα και πηγαίνουμε πάλι στις κλινικές».

Ο καθηγητής Γιώργος Τσώκος ανέφερε ότι μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα πήγαν στον πάγκο και μετά πάλι σε κλινικές μελέτες. «Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι ότι κάθε φάρμακο έχει σημαντικές παρενέργειες αν δοθεί από τη φλέβα ή από το στόμα, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να κατευθύνουμε ή να παραδίδουμε τα φάρμακα στα κύτταρα ή στα όργανα τα οποία πάσχουν, αυτό λέγεται στοχευμένη παράδοση σε διάφορα όργανα», σημείωσε. Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή έχει αποκρυπτογραφήσει μοριακά μονοπάτια που σήμερα αποτελούν στόχους εγκεκριμένων θεραπειών. Νέες βιολογικές θεραπείες που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων έχουν μελετηθεί για πρώτη φορά στο εργαστήριό του.

Η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Harvard των ΗΠΑ Μαρία Τσώκου αναφέρθηκε στη βιοψία νεφρού στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Μίλησε για τις διάφορες σπειραματονεφρίτιδες, τις ιστολογικές μορφές που παίρνει ο Λύκος όταν εισβάλλει στα νεφρά «επειδή είναι ετερογενής νόσος έχει και ετερογενείς ιώσεις στα νεφρά, καταλαβαίνοντας τις βλάβες θα μπορέσει κανείς μετά να καταλάβει και την πρόγνωση και να οδηγηθεί σε σωστές θεραπευτικές αγωγές. Η ιστολογία εισάγει αυτό το θέμα και ίσως και να εφάπτεται και αιτιολογικών προεκτάσεων ανάλογα με τις ιστολογικές εικόνες».

Στο «Σκληρόδερμα» αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας Λάζαρος Σακκάς υποστηρίζοντας ότι «η πάθηση αυτή έχει μια διαφορά από τα άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος γιατί έχει ίνωση. Είναι μια σοβαρή εκδήλωση και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για την ίνωση. Όλη η προσπάθειά μας για την πάθηση αυτή είναι να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση και ενδεδειγμένες θεραπείες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Για την κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση από το κόστος των λοιμώξεων των οστών και των αρθρώσεων μίλησε ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Μαλίζος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Π.Θ. Γιάννης Στεφανίδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας Θανάσης Γιαννούκας και ο καθηγητής Ανοσολογίας Αναστάσιος Γερμενής.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass