ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκαινιάζονται δύο νέες ΤΟΜΥ στη Μαγνησία

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2019 22:01

Την έναρξη λειτουργίας τριών νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), στην Αγχίαλο Βόλου, στην Ιωλκό Βόλου και στην πόλη των Τρικάλων ανακοίνωσε η διοίκηση της 5ης ΥΠε Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Η σύσταση αυτών των ΤΟΜΥ σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του έργου για τον νομό Μαγνησίας (ήδη βρίσκονται σε λειτουργία 4 ΤΟΜΥ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό) και τη λειτουργία τουλάχιστον μιας ΤΟΜΥ σε κάθε νομό (Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία).

2TOMY1 19 2 2019

Στο πλαίσιο της οργάνωσης των Δημόσιων Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών ΠΦΥ και ανεξάρτητα του προγράμματος των ΤΟΜΥ, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες σύστασης Τοπικών Μονάδων Υγείας σε ήδη υπάρχουσες δομές ΠΦΥ (Περιφερειακά Ιατρεία κ.ά.) που εδράζονται στα μεγάλα αστικά και μη κέντρα της Περιφέρειας. Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα αξιοποιούν ανθρώπινο δυναμικό που ήδη απασχολείται στο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ και θα έχουν ως σκοπό τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, την κατ’ οίκον φροντίδα υγείας, την αναγνώριση και ανίχνευση ψυχικών παθήσεων και την ανάπτυξη παρεμβάσεων και δράσεων προαγωγής της υγείας στο επίπεδο της οικογένειας, των σχολικών μονάδων και γενικά της κοινότητας.

Σημειώνεται ότι οι δύο νέες ΤΟΜΥ στο Βόλο και τη Νέα Αγχίαλο θα εγκαινιαστούν τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού.

 

Πρωτοποριακή τεχνική για θεραπεία

υπερνεφρικού ανευρύσματος αορτής

Νέα, καινοτόμος τεχνική για την αντιμετώπιση υπερνεφρικού ανευρύσματος της αορτής, εφαρμόστηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης τρεισήμισι ωρών, η αγγειοχειρουργική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με επικεφαλής το δρ Θεοδόσιο Μπίσδα -MD, PhD, αναπληρωτή καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μίνστερ στη Γερμανία-, τοποθέτησε με επιτυχία ένα αορτικό θυριδωτό μόσχευμα, πλήρως διαδερμικά, το οποίο είχε κατασκευαστεί αποκλειστικά για την ανατομία του συγκεκριμένου ασθενούς. Η ιδιαιτερότητα της κατασκευής του μοσχεύματος συνίσταται στο ότι επιτρέπει την αποκατάσταση ανευρυσμάτων που περιλαμβάνουν και σπλαγχνικά αγγεία, μέσω της ασφαλούς επαναιμάτωσης των αγγείων αυτών από ειδικές θυρίδες/οπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος διάρκειας αυτής της πολύπλοκης χειρουργικής επέμβασης θεωρείται εφάμιλλος με αυτούς των καλύτερων αγγειοχειρουργικών κέντρων, παγκοσμίως. Μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής παρέμεινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας λιγότερο από 12 ώρες και μόλις την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα ακολούθησε η πλήρης κινητοποίησή του. Ο συγκεκριμένος ασθενής εξήλθε από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σε 4 ημέρες, μετά την επέμβαση.

Η επιτυχημένη επέμβαση έρχεται ως αποτέλεσμα της συνολικής συνεργασίας της Διεπιστημονικής Ομάδας Υψηλών Προδιαγραφών (Multidisciplinary Team) του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που προέκυψε από τη δέσμευση του Ομίλου να οδηγεί τις ιατρικές εξελίξεις προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ φεύγει, ο Εθνικός

Οργανισμός Δημ. Υγείας έρχεται

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου των Ιδιωτικών Κλινικών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος αντικαθιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και η Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών ενώ περιλαμβάνονται διατάξεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις ΤΟΜΥ, τον ΕΟΠΥΥ, το Φάρμακο κ.α.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής μπορεί να αποκτηθεί τόσο από φυσικά όσο και από νομικά πρόσωπα, ενώ στην περίπτωση κεφαλαιουχικών εταιρειών, απαιτείται οι μετοχές να είναι ονομαστικές ενώ κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο μπορεί να διαθέτει παραπάνω από μία άδεια. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα άδειας συνδέεται με την ποινική κατάσταση του υποψήφιου ιδιοκτήτη για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ δεν χορηγείται σε ιατρούς του ΕΣΥ.

Πλέον, για την τροποποίηση της άδειας, π.χ. αλλαγή χρήσης κλινών μεταξύ τμημάτων, γίνεται με απλή γνωστοποίηση στην περιφέρεια, εφόσον δεν επέρχεται αύξηση των κλινών. Ωστόσο για νέες άδειες, απαιτείται εφεξής αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο ενώ δεν επιτρέπεται η διασύνδεση του κτιρίου με οποιδήποτε άλλο κτίριο.

Το νομοσχέδιο εισάγει την κατηγοριοποίηση των κλινικών σε γενικές, μεικτές και ειδικές. Επιπρόσθετα, θέτει ελάχιστα όρια δυναμικότητας των κλινικών ενώ υποχρεώνει τις κλινικές να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο τιμοκατάλογο των παρεχόμεων υπηρεσιών και προϊόντων.

Αναφορικά με τις εφημερίες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καθιερώνονται οι υποχρεωτικές και οι εθελούσιες. Οι εθελούσιες γίνονται με απλή γνωστοποίηση ενώ οι υποχρεωτικές με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη. Επίσης, δημιουργείται Ειδικό Μητρώο Ιδιωτικών Κλινικών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου Υγείας προβλέπονται μεταξύ άλλων:

*σύσταση αυτοτελούς γραφείου υπευθύνου προστασίας δεδομένων.

*Σύσταση και λειτουργία εθνικών μητρώων ασθενών.

*Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας.

 

Η Λάρισα στο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας

3IATRIKH AKRIBEIAS AYTOANOSA 19 2 2019

Από την 1η Μαρτίου 2019 το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα ξεκινήσει τη διαγνωστική του λειτουργία, ώστε οι εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η ανακοίνωση έγινε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, συλλόγων ασθενών, διακεκριμένων επιστημόνων στον χώρο της Ιατρικής Ακριβείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις αντίστοιχες εθνικές πρωτοβουλίες ιατρικής ακριβείας ευρωπαϊκών κρατών π.χ. της Σουηδίας, Genomic Medicine Sweden και της Μεγάλης Βρετανίας, Genomics England.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, που ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης αυτής φάσης λειτουργίας του Δικτύου, καθώς και την επέκτασή του σε περισσότερες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Υπενθυμίζεται ότι Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία λειτουργούν ήδη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Στην πρώτη, προπαρασκευαστική του φάση που ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στον καρκίνο έχει ολοκληρώσει τα εξής καθοριστικά στάδια:

1. Προτυποποίηση μεθοδολογιών ανάλυσης

2. Διαπίστευση Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας κατά τα διεθνή πρότυπα ISO: Σύστημα διαχείρισης ποιότητας και Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών και ορθή τήρηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR)

3. Διεργαστηριακός έλεγχος ποιότητας μεταξύ των Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας για όλες τις αναλυτικές φάσεις

4. Κατάλογος βιοδεικτών και κριτηρίων για τους συμπαγείς όγκους (μελάνωμα, καρκίνος πνεύμονα, μαστού, προστάτη και παχέος εντέρου), τις αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου

5. Συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες: Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων, Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Σουηδική πρωτοβουλία

6. Διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων.

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας συστήθηκε στις 22/8/2018 και αποτελεί μια πρωτοποριακή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δράση που καθιστά την Ελλάδα συμμέτοχο στη διαμόρφωση του χάρτη της ιατρικής του μέλλοντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass