ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2019 22:00
Η αφίσα των καταστηματαρχών Η αφίσα των καταστηματαρχών

Ο πόλεμος της … «ενημέρωσης» με αφίσες!

Δοκιμάζονται εκ νέου οι σχέσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Θεσσαλίας. Αφορμή ερμηνευτική εγκύκλιος του Οργανισμού σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως, που ως γνωστό προμηθεύονται με voucher μέσω των ελάχιστων καταστημάτων που έχουν αποδεχθεί το σύστημα και έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις.

Μετά την ερμηνευτική εγκύκλιο τα καταστήματα οπτικών ειδών της Λάρισας ανήρτησαν αφίσες για την ενημέρωση των ασφαλισμένων ότι μπορούν να εξυπηρετούνται από όλα τα καταστήματα και να αποζημιώνονται όπως παλιότερα. Αφίσα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του συμβεβλημένου καταστήματος οπτικών καθώς υπάρχουν σύμφωνα με τις απόψεις τους υποψία αντιποίησης αρχής και παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

Στην αφίσα των καταστηματαρχών όπου υπάρχει αρχικά η αναφορά «ΕΟΠΥΥ Θεσσαλίας» παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς σε ανακοίνωση του Οργανισμού απάντησε άμεσα ο τοπικός ΕΟΠΥΥ αναρτώντας στα γραφεία του τη δική του ανακοίνωση ως «ΕΟΠΥΥ Λάρισας» και με την επισήμανση ότι «ο ΕΟΠΥΥ ουδεμία ανάμιξη έχει στη σύνταξη και ανάρτηση σε καταστήματα οπτικών ειδών ανακοίνωσης με τον τίτλο ΕΟΠΥΥ Θεσσαλίας».

Για την αφίσα και τα θέματα που προκύπτουν, όπως σημειώνουν τα τοπικά στελέχη του Οργανισμού, έχει ήδη ενημερωθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που αναμένεται να δώσει τις προσεχείς ημέρες στο τοπικό υποκατάστημα οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης.

--------------

Νέο νοσήλιο για τοποθέτηση τεχνητής ίριδας

Με κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομίας Γιώργου Χουλιαράκη και Υγείας Παύλου Πολάκη δημιουργείται νέο Κλειστό Ελληνικό Νοσήλιο (Κ.Ε.Ν.) για την επέμβαση τοποθέτησης τεχνητής ίριδας, με Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (Μ.Δ.Ν.) 2 ημέρες, κόστους 3.169 ευρώ και αντιστοίχιση στο Κ.Ε.Ν. του ICD-10 “Q13.1=απουσία ίριδος” και ιατρικής πράξης.

--------------

Σε ΤΟΜΥ μετατρέπονται τα Π.Ι. Νίκαιας και Αμπελώνα

Στη σύσταση οργανισμού για τις ΤΟΜΥ Νίκαιας και Αμπελώνα παράλληλα με τις ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, Δροσιάς Εύβοιας και Οινοφύτων Βοιωτίας προχώρησε η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με την απόφαση "η σύσταση των ΤΟΜΥ θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη λειτουργία των δομών στη βάση του εγγεγραμμένου πληθυσμού αναφοράς και την παροχή υπηρεσιών οικογενειακής ιατρικής και οργανωμένης πρόληψης και αγωγής υγείας". Συγκεκριμένα στον νομό Λάρισας προτείνεται η μετατροπή Περιφερειακών Ιατρείων σε ΤοΜΥ στις εξής δομές:

* Περιφερειακό Ιατρείο Νίκαιας (μονάδα αναφοράς το ΚΥ Φαρσάλων).

Το.ΠΦΥ: 5ος Λάρισας, Πληθυσμός πόλης: 3.800 κάτοικοι (απογραφή 2011)

Πληθυσμός αναφοράς ΤΟΜΥ: 3.800 κάτοικοι.

Στελέχωση: Τρεις θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων, μια θέση Νοσηλευτικού προσωπικού (ΔΕ), μια θέση Επισκεπτών Υγείας, μια θέση Διοικητικού προσωπικού (ΔΕ).

Μεταφορά θέσεων: Οι 2 θέσεις των Γενικών Ιατρών υφίστανται ήδη στο Π.Ι.

Οι υπόλοιπες θέσεις θα προκύψουν από τη μεταφορά μιας θέσης Γενικού Ιατρού, μιας θέσης ΔΕ Νοσηλευτικής, μιας θέσης Επισκεπτριών Υγείας και μιας θέσης ΔΕ Διοικητικού από το Κ.Υ. Φαρσάλων.

* Περιφερειακό Ιατρείο Αμπελώνα (μονάδα αναφοράς το Κ.Υ. Τυρνάβου)

ΤοΠΦΥ: 4ος Λάρισας Πληθυσμός πόλης: 6.777 κάτοικοι (απογραφή 2011).

Πληθυσμός αναφοράς ΤΟ.ΜΥ: 6.777 κάτοικοι.

Η ΤοΜΥ θα λειτουργήσει στον χώρο που στεγάζεται το Π.Ι (Αμπελώνας 6.777 κατοίκους).

Στελέχωση: Τρεις θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων, δύο θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού (ΔΕ), μία θέση Επισκεπτών Υγείας, μία θέση Διοικητικού Προσωπικού (ΔΕ).

Μεταφορά θέσεων: Οι 2 θέσεις των Γενικών Ιατρών υφίστανται ήδη στο Π.Ι. Οι υπόλοιπες θέσεις θα προκύψουν από μεταφορά μιας θέσης Γενικού Ιατρού, δύο θέσεων ΔΕ Νοσηλευτικής και μίας θέσης Επισκεπτριών Υγείας από Κ.Υ. Τυρνάβου καθώς και μιας θέσης ΔΕ Διοικητικού από Κ.Υ. Ελασσόνας

--------------

Διαβούλευση για την ψυχιατρική περίθαλψη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου για την Ακούσια Ψυχιατρική Περίθαλψη.

Στους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται:

(α) η διάκριση μεταξύ ακούσιας νοσηλείας και θεραπείας στην κοινότητα (σε κατάλληλη κοινοτική δομή) κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας,

(β) η απαλοιφή της έννοιας της επικινδυνότητας ως προϋπόθεσης για την επιβολή της ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης,

(γ) η πρόβλεψη ειδικής ρύθμισης για τους ανηλίκους,

(δ) η δυνατότητα για κατ’ οίκον εξέταση στην κοινότητα από ψυχιάτρους της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας,

(ε) η μεταφορά του ασθενή με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και εξειδικευμένο προσωπικό,

(στ) η ουσιαστική ενημέρωσή του για τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας με τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου από την έναρξη της διαδικασίας και σε όλα τα στάδιά της,

(ζ) ενέργειες για την ουσιαστική άσκηση των δικαιωμάτων του ασθενή και κυρίως για την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην δίκη για την ακούσια νοσηλεία,

(η) η δυνατότητα για μετατροπή της ακούσιας νοσηλείας σε θεραπεία στη κοινότητα,

(θ) η μείωση του χρόνου διάρκειας της ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης, από τους έξι στους τέσσερις μήνες,

(ι) η πρόβλεψη για ειδικό εισαγγελέα στα μεγάλα αστικά κέντρα για την εποπτεία των ζητημάτων που προκύπτουν από την ακούσια νοσηλεία.

--------------

Διεθνής διάκριση για τον ομ. καθηγητή ΑΠΘ Β. Ταρλατζή

Για τη σημαντική προσφορά του στην εξέλιξη της επιστήμης της Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, τιμήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εταιρειών Γονιμότητας (International Federation Fertility Society - IFFS) ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, πρώην διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., Βασίλειος Κ. Ταρλατζής.

O καθηγητής κ. Ταρλατζής αναγορεύτηκε σε επίτιμο μέλος (Honorary Member), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας στη Σαγκάη.

Η διεθνής αναγνώριση απονέμεται σε επιστήμονες όπου έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της επιστήμης της Μαιευτικής-Γυναικολογίας και της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, καθώς και στην προαγωγή των αρχών και στόχων της διεθνούς Ομοσπονδίας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass