Τομογραφίες με ποζιτρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ PET/CT ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΩΝ – ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2019 22:07

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση του υπερσύγχρονου μηχανήματος ποζιτρονιακής απεικόνισης, γνωστού και ως PET/CT, που αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της 5ης ΥΠΕ, βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας υπογράφηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ανθή Χαλιβέρα και εκπρόσωπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η σύμβαση για τη δωρεάν προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού PET/CT (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον), συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Την ίδια ώρα στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται το αίτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να εγκατασταθεί το νέο μηχάνημα στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου.

Η Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (τεχνολογία PET, PET/CT) αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στο πεδίο της μοριακής απεικόνισης (molecular imaging) και σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης πρόκειται για ένα υβριδικό απεικονιστικό σύστημα που παρέχει μοναδικές δυνατότητες λειτουργικής απεικόνισης του ανθρώπινου οργανισμού, με καθοριστική συμβολή στη διαγνωστική προσπέλαση και παρακολούθηση κυρίως των καρκινοπαθών, αλλά και ασθενών που πάσχουν από καρδιολογικές, νευρολογικές και άλλες παθήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της PET/CT, τροποποιείται η θεραπευτική αγωγή στο 1/3 των ογκολογικών ασθενών.

Η προσθήκη της τεχνολογίας PET, PET/CT, τονίζεται στην ανακοίνωση, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων, στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝ Λάρισας, ανοίγει ένα ευρύτατο πεδίο διαγνωστικών εφαρμογών που θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή ολοκληρωμένου «πακέτου» υπηρεσιών υγείας, μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, τόσο για τη διάγνωση και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών όσο και για τη διερεύνηση άλλων νοσημάτων. Μείζονος σημασίας είναι οι ερευνητικές δυνατότητες που παρέχει η νέα τεχνολογία, καθιστώντας το ΠΓΝ Λάρισας ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.

Με τη δωρεά αυτή καλύπτονται οι ανάγκες ποζιτρονιακής απεικόνισης (PET/CT) των νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών της 5ης ΥΠΕ, που σήμερα αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία ή και σε ιδιωτικά εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταβάλλοντας υψηλό κόστος. Παράλληλα, αναβαθμίζονται σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της περιφέρειάς μας.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Στο μεταξύ, με απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου εγκρίθηκε η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την κατασκευή και διαμόρφωση των χώρων για την εγκατάσταση και τοποθέτηση συστήματος PET/CT και Cyclotron, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 400.000€ πλέον Φ.Π.Α. και η αποστολή της παρούσας απόφασης στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αναμένεται η έγκριση από την πολιτική ηγεσία.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε η σκοπιμότητα για τη σύνταξη μελέτης εφαρμογής, την έκδοση οικοδομικής άδειας και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή χώρων εγκατάστασης του PET/CT και Cyclotron δαπάνης 40.000,00 ευρώ με τον Φ.Π.Α.

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1