Σε απεργία διαρκείας από αύριο τα διαγνωστικά εργαστήρια

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2019 15:00

Κλειστά επ’ αόριστον θα είναι από αύριο τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας μετά την άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την εξεύρεση κονδυλίων που θα απέτρεπαν τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ του συντονιστικού οργάνου των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΟΠΥΥ δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού των περικοπών του δεύτερου εξαμήνου του 2018 –εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 55 εκατ. ευρώ– με αδιάθετα κονδύλια του οργανισμού. Σημειώνεται ότι για το 2018 οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων για παραπεμπτικά που εκτέλεσαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 480 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ανέρχεται για το 2018 σε 368,5 εκατ. ευρώ, οι πάροχοι υποχρεούνται να «επιστρέψουν» στον οργανισμό μέσω του μηχανισμού του claw back (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της δαπάνης) 110 εκατ. ευρώ. Το claw back του α΄ εξαμήνου του 2018 έχει ήδη καταλογιστεί στους παρόχους. Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, οι οποίοι βλέπουν να συσσωρεύονται περικοπές και από προηγούμενα έτη κάνοντας λόγο για «ψαλίδισμα» των εσόδων τους που μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 45%, έχουν θέσει στο Υπουργείο Υγείας ως κόκκινη γραμμή να μη χρεωθεί το claw back του β΄ εξαμήνου του 2018.

Μετά την εξέλιξη αυτή, από τη Δευτέρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια ξεκινούν απεργία διαρκείας, κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από τα διαγνωστικά εργαστήρια των δημόσιων μονάδων υγείας (κέντρα υγείας και νοσοκομεία).

ΟΙ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Στο μεταξύ, σε αναστολή παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, που ζητεί την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Όπως αναφέρει, μόνο για το α΄ εξάμηνο του 2018, η υποβληθείσα δαπάνη άγγιξε τα 53 εκατ. ευρώ και είναι 19 εκατ. ευρώ πάνω από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το ίδιο διάστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass