Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά να σωθούν ζωές

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2019 22:08

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η ψηφιοποίηση έχει καταστεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της ιατρικής. Σήμερα, σε ορισμένους τομείς η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μπορεί να υποστηρίξει τους γιατρούς με την ίδια ακρίβεια που θα το έκανε ένας ειδικός.

Τα ιατρικά συστήματα απεικόνισης σαρώνουν το ανθρώπινο σώμα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση ανωμαλιών και βοηθούν να σωθούν ζωές. Με το body studio ATBM master, η Foto Finder Systems GmbH λανσάρει τώρα ένα σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν μια νέα προσέγγιση στην ψηφιακή διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Παρέχει αποτελέσματα σε λίγα δευτερόλεπτα και μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για βιοψίες και εκτομές.

Από το 2013, η FotoFinder επικεντρώνει στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος, χάρη στη συνολική χαρτογράφηση σώματος (ATBM) με πλήρως αυτοματοποιημένη φωτογραφική τεκμηρίωση για ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος. Τώρα, η εταιρεία προχωράει ένα βήμα παραπέρα με τον νέο body studio ATBM master. Η Ολική Δερματοσκόπηση Σώματος είναι η μέθοδος με την οποία φωτογραφίζεται ολόκληρη η επιδερμίδα με ειδική κάμερα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης και σύστημα flash χωρίς αντανακλάσεις. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικής πιστότητας κλινικές εικόνες που επιτρέπουν στον γιατρό να μεγεθύνει ολόκληρη τη φωτογραφία του σώματος σε τέτοιο βαθμό ώστε η μικροσκοπική δομή ενός κυττάρου να καθίσταται ορατή στην εικόνα.

Ο γιατρός υποστηρίζεται από το πλήρως αυτοματοποιημένο λογισμικό Body scan, το οποίο ταυτοποιεί γρήγορα τις υπάρχουσες αλλοιώσεις σε ολόκληρη την εικόνα του σώματος και τις ταξινομεί ανάλογα με τη συνάφεια τους. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός μπορεί να κάνει γρήγορη επισκόπηση των κυττάρων, χωρίς να χρειάζεται να εξετάσει κάθε σημείο ξεχωριστά, με το δερματοσκόπιο.

Μόνο οι λίγοι σπίλοι που είναι άτυποι ή ύποπτοι χρειάζονται ανάλυση με το ψηφιακό δερματοσκόπιο. Αυτό προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου, επιτρέποντας την ανίχνευση ακόμη και των μικρότερων ανωμαλιών: Ένα γεγονός που μπορεί να σώσει ζωές υπό συνθήκες! Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος αναμονής για τη διάγνωση -μαζί με την αβεβαιότητα και το άγχος- είναι σημαντικά μειωμένος. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μειώνει τη μερικές φορές επώδυνη εκτομή ενός ή περισσότερων δειγμάτων ιστών.

Για τους ασθενείς, η χρήση του Automated Total Body Mapping σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, σημαίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του δέρματος. «Σε σύγκριση με την πιο διαισθητική προσέγγιση ενός γιατρού, η οποία περιλαμβάνει επίσης ιστορικό ασθενούς ή τυχόν γενετική προδιάθεση στη διάγνωση, ο αλγόριθμος είναι απολύτως αντικειμενικός στην ανάλυσή του», εξηγεί η Kathrin Niemela της Foto Finder. «Όσο μεγαλύτερη, καλύτερη και πιο εξατομικευμένη είναι η βάση δεδομένων, τόσο πιο έξυπνο γίνεται το σύστημα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στη συνεχή εκμάθηση. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και την εμπειρία στην ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος: Στο τέλος, μόνο ο γιατρός αποφασίζει τι πρέπει να κάνει».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα απεικόνισης μπορείτε να βρείτε στο: www.fotofinder.de

Ο κ. Καραχάλιος στην Ομάδα για το Μητρώο Καταγμάτων

Ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόφιλος Καραχάλιος τοποθετήθηκε στην Ομάδα Εργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Καταγμάτων.

Η Ομάδα Εργασίας λειτουργεί με στόχο τη διασφάλιση της ταχύτερης διάγνωσης, της βέλτιστης θεραπείας, της αποτελεσματικότερης παρακολούθησης των ασθενών, αλλά και της πλέον αποδοτικής διαχείρισης των πόρων για την υγεία.

Συγκεκριμένα, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι ο καθορισμός των παραμέτρων που θα καταγράφονται (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο Μητρώο, ο καθορισμός της διαδικασίας καταχώρησης των πληροφοριών στα επιμέρους πεδία καθώς και των κριτηρίων για την αξιολόγηση της ποιότητας των πληροφοριών αυτών, η πρόταση για επικαιροποίηση των παραμέτρων όταν απαιτείται, η παρακολούθηση της πορείας ολοκλήρωσης, τήρησης και επεξεργασίας των δεδομένων του εν λόγω Μητρώου καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας προτάσεων για τη διαμόρφωση πολιτικών υγείας με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των καταγμάτων.

Η συμμετοχή στις κατασκηνώσεις του Υπ. Υγείας

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η συμμετοχή για κάθε κατασκηνωτή που θα φιλοξενηθεί στην κατασκήνωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας, κατά την κατασκηνωτική περίοδο έτους 2019, ως ακολούθως:

* Κατασκηνωτές εν ενεργεία υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας, υπάλληλοι αποσπασμένοι στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή υπάλληλοι αποσπασμένοι από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας σε άλλους φορείς, υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας ΙΔΟΧ, συνταξιούχοι του Υπουργείου Υγείας και οι σύζυγοι αυτών, καταβάλουν το ποσό των 4 ανά άτομο ημερησίως. Το ίδιο ποσό καταβάλλουν οι γονείς και τα αδέρφια των ανωτέρω.

* Κατασκηνωτές που είναι υπάλληλοι φορέων που εποπτεύονται από το ΥπουργείοΥγείας και οι σύζυγοι αυτών καταβάλλουν το ποσό των 10 ανά άτομοημερησίως.

Τα τέκνα των ανωτέρω κατασκηνωτών κάτω των 18 ετών φιλοξενούνται δωρεάν καθώς και αυτά που έχουν την ιδιότητα του φοιτητή,σπουδαστή ή στρατευμένου.

* Φιλοξενούμενοι:

- Παιδιά κάτω των 12 ετών φιλοξενούνται δωρεάν.

- Παιδιά άνω των 12 ετών που είναι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές καταβάλλουν το ποσό των 5 ευρώ ημερησίως.

- Λοιποί φιλοξενούμενοι καταβάλλουν το ποσό των 10 ευρώ ημερησίως

- Κατασκηνωτές ΑμεΑ (με υπάρχουσα απόφαση ΚΕΠΑ), φιλοξενούνται δωρεάν.

Συμπαράσταση ΙΣΛ στις κινητοποιήσεις του Διαγνωστικού Τομέα

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από το κοινό μέτωπο των ενώσεων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών και άρχισαν χθες και θα συνεχιστούν επ’ αόριστον στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.

 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Τα ιδιωτικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν το 95% περίπου των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καταρρέουν κάτω απ’ το δυσβάσταχτο clawback, που αντί να μειώνεται, αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα η ΠΦΥ τινάζεται στον αέρα, οι γιατροί οδηγούνται στην εξαθλίωση και ξενιτιά και οι πολίτες στερούνται αξιόπιστες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

 Καλούμε τα μέλη μας να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις του κλάδου και να αγωνιστούν για:

1. Οριστική κατάργηση του clawback.

2. Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

3. Ολοκλήρωση και πιστή εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass