Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β σώζει ζωές

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2019 16:01

Έκκληση στους γονείς να μην παραβλέπουν τις οδηγίες για τον  εμβολιασμό των παιδιών και για την μηνιγγίτιδα τύπου Β απευθύνει η ιατρική κοινότητα της χώρας μετά το νέο πρόσφατο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β, το 3ο κατά σειρά κρούσμα φέτος την άνοιξη, που καταγράφηκε σε παιδί 5 ετών, μόλις λίγες ημέρες  μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε 14 μηνών βρέφος στην Ηλιούπολη της Αθήνας. 

Αν και η συγκεκριμένη ασθένεια, σημειώνουν οι επιστήμονες,  δεν είναι συχνή, κρίνεται όμως επικίνδυνη γιατί στα αρχικά στάδια μοιάζει με μια απλή ίωση, αλλά εξελίσσεται ραγδαία, δηλαδήτο παιδί μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να χάσει τη ζωή τουαν δε νοσηλευτεί. Ενώ έχει μεγάλη θνητότητα που φτάνει το 10% ακόμα και μετά από νοσηλεία, καθώς επίσης και 20-30% σοβαρές μόνιμες επιπλοκές. Ήδη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, λόγω της επικινδυνότητας της νόσου, υπάρχουν εμβόλια για το μηνιγγιτιδόκοκκο, το εμβόλιο αυτό όμως προστατεύει από τον τύπο Β, που ευθύνεται για το 90% των περιπτώσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το πιο πρόσφατο κρούσμα της νόσου αφορά σε ένα αγοράκι Ρομά, το οποίο νοσηλεύτηκε τον Απρίλιο στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης σε κρίσιμη κατάσταση. Το παιδί προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα Β και η κατάσταση του εξελίχθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου σε κωματώδη κατάσταση. Σημειώνεται ότι το παιδί τηρούσε το πρόγραμμα εμβολιασμού, δεν είχε, ωστόσο εμβολιαστεί ενάντια της συγκεκριμένης νόσου. Παράλληλα, στο νοσοκομείο εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να λάβουν οι εργαζόμενοι μέτρα χημειοπροφύλαξης, καθώς η νόσος μεταδίδεται με εύκολο τρόπο, μέσω του σάλιου.  

Η περίπτωση του αγοριού ΡΟΜΑ είναι το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας που καταγράφτηκε φέτος την άνοιξη σε όλη την χώρα, εποχή κατά την οποία η νόσος καταγράφει υψηλή κινητικότητα. Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει  τους γονείς.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

 

Λίγα λόγια για τη νόσο…

Ο επικρατέστερος τύπος της νόσου, στην Ευρώπη και στην χώρα μας, είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β, ο οποίος ευθύνεται για το 80% των κρουσμάτων εντός των συνόρων. 

Τα δύο ιδιαίτερα γνωρίσματα της νόσου που καθιστούν την μηνιγγίτιδα Β ιδιαίτερα ύπουλη και κατ’ επέκταση πολύ επικίνδυνη είναι πως τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με των κοινών λοιμώξεων και πως ακόμα και αν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα και ο μικρός ασθενής μεταφερθεί στο νοσοκομείο, δεν αποσοβείται ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Πιο επικίνδυνη καθίσταται η νόσος για τις μικρές ηλικίες, δηλαδή βρέφη και νήπια έως δύο χρονών και ξανά για τους έφηβους, αφού κάποιες συνήθειες των εφήβων (ταξίδια, συγχρωτισμός κ.τ.λ.) ευνοούν τη μετάδοσή της, ειδικά στον στρατό και τους φοιτητικούς κοιτώνες.  Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα».

Η νόσος ωστόσο διαφέρει δραματικά από το κρυολόγημα και τη  γρίπη καθώς χαρακτηρίζεται από αιφνίδια επιδείνωση του ασθενούς και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο. Είναι, δε, τόσο απειλητική που ακόμα κι αν οι ασθενείς μεταφερθούν στο νοσοκομείο και τους χορηγηθεί ισχυρή αντιβίωση δεν γλυτώνουν τον κίνδυνο του θανάτου ή των σοβαρών ισόβιων επιπλοκών, όπως ο ακρωτηριασμός άκρων, η κώφωση και η εγκεφαλική παράλυση.

Τον κίνδυνο  διογκώνει το γεγονός πως η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Συνεπώς, όταν η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Λαμβάνοντας, μάλιστα υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά στον φάρυγγα του και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω των καθημερινών συνηθειών όπως ένα απλό φιλί, ο πρόληψη με την βοήθεια του εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα την μόνη αποτελεσματική λύση.

Εμβολιασμός όλο το χρόνο

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη μηνιγγίτιδα Β θα πρέπει  συνεπώς να αποτελεί προτεραιότητα κάθε γονέα, ο οποίος οφείλει να επισκεφθεί και  να συμβουλευτεί τον παιδίατρο του. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων της μηνιγγίτιδας είναι εξίσου σημαντικός, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδας Β, που αποτελεί και την συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών στην χώρα μας. 

Ο εμβολιασμός ενάντια στην μηνιγγίτιδα Β γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν δεν έχετε ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά σας, μπορείτε να το πράξετε τώρα, που προετοιμάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά, προκειμένου να διασφαλίσετε την υγεία τους. Μην αναβάλλετε τον εμβολιασμό για τη μηνιγγίτιδα Β, ούτε μία ημέρα, γιατί κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα εμφανιστεί το νέο κρούσμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass