Ετοιμη για νέο άλμα ανάπτυξης η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ- ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΤΟΜΥ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2019 22:10
Από την εξόρμηση στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Από την εξόρμηση στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη

Το επόμενο στάδιο για την ανάπτυξή της εφόσον φυσικά η επόμενη κυβέρνηση εμείνει στη στήριξη του θεσμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναζητά η 4η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Αμπελοκήπων.

Επιδεικνύοντας δυναμική παρέμβαση στην τοπική κοινωνία με την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων κατόρθωσε να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο και να καταξιώσει στη συνείδηση του πολίτη έναν θεσμό, η ύπαρξη του οποίου αμφισβητείται εξαιτίας της σωρείας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΜΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ιδιαιτερότητα και το μυστικό της επιτυχίας παράλληλα της ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων είναι μια δεμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας, που αψηφώντας τις αγωνίες για την ύπαρξη του θεσμού στο μέλλον αλλά και για το επαγγελματικό τους μέλλον, συνεχίζουν να μιλούν για ανάπτυξη, να θέτουν στόχους και να ονειρεύονται την κατάκτησή τους, όπως να πείσουν την 5η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι αξίζουν τον χαρακτήρα της ακαδημαϊκής ΤΟΜΥ, που θα την ανεβάσουν επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην τοπική κοινωνία, όπως συνέβη ήδη με αντίστοιχες ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας συμπλήρωσε  ένα χρόνο λειτουργίας και προσφοράς στον τομέα της υγείας, γεγονός που παρέχει μοναδική ευκαιρία για απολογισμό αλλά και προετοιμασία για την ανάπτυξη νέων δράσεων και προγραμμάτων για την επόμενη χρονιά. Αμείλικτοι οι αριθμοί δίνουν ακριβώς την εικόνα της προσφοράς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που μένουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των ανθρώπων της Μονάδας. Είναι οι ανθρώπινες ιστορίες, που κρύβουν τη σπουδαιότητα της ίδιας της ύπαρξης της Μονάδας και τη χρησιμότητά της στην υπηρεσία του πολίτη.

Η παθολόγος της ΤΟΜΥ Ράνια Πινακά θυμάται την περίπτωση Λαρισαίου υπερήλικα, που μετά την εξέτασή του παραπέμφθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αν και η Λαρισαία παθολόγος συνεχίζει να συγκινείται από το γεγονός ότι βρήκαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας άνεργοι και άνθρωποι χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων και εξασφάλισαν καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού προηγουμένως ρύθμισαν τα θέματα υγείας τους από σάκχαρο και πίεση μέχρι εξαρτήσεις από διάφορες εξαρτησιογόνες ουσίες.

Από την πλευρά της η παιδίατρος Ειρήνη Σπανού θυμάται την περίπτωση μικρού πρόσφυγα με συμπτώματα στις αμυγδαλές, που παραπέμφθηκε από την ΤΟΜΥ για περαιτέρω διερεύνηση σε νοσοκομειακή μονάδα όπου διαγνώστηκε λέμφωμα για να ξεκινήσει έγκαιρα θεραπευτική αγωγή στην Αθήνα με καλές προβλέψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας στελεχώνεται από μία γενικό ιατρό, μία παθολόγο, μία παιδίατρο, δύο νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτριες υγείας, μία κοινωνική λειτουργό και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της δομής εγγράφηκαν 2.315 πολίτες ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι και 304 παιδιά. Από τους ενήλικες το 43% είναι άνδρες και το 57% γυναίκες, ενώ τα ποσοστά των ηλικιακών ομάδων είναι 0-15 ετών 13%, 16-18 ετών 20%, 19-40 ετών 20%, 41-65 ετών 43%, 66 ετών και άνω 33%.

Σ' όλο αυτό το διάστημα οι γιατροί δέχθηκαν 7.238 επισκέψεις. Παρακολουθούν συστηματικά ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά, πραγματοποιούν κατ' οίκον επισκέψεις, σε περιπτώσεις ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν, και παρεμβαίνουν προληπτικά στον πληθυσμό ευθύνης τους.

Οι νοσηλεύτριες της δομής, παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε 1.268 περιστατικά πραγματοποιώντας ενεσοθεραπείες, μετρήσεις ζωτικών σημείων και σακχάρου, καρδιογραφήματα και περιποίηση τραυμάτων. Επίσης, σημαντικός ήταν ο ρόλος τους στην καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του εγγεγραμμένου πληθυσμού ευθύνης. Σε ασθενείς με προβλήματα μνήμης και καταθλιπτική διάθεση υλοποίησαν εξατομικευμένα τεστ μνήμης και οι γιατροί παρέπεμψαν στην Ψυχογηριατρική Κλινική του Π.Π.Γ.Ν.Λ., με την οποία έχει διασυνδεθεί η ΤΟΜΥ στο πλαίσιο επίλυσης παρόμοιων προβλημάτων.

Οι επισκέπτριες υγείας πραγματοποίησαν 706 εμβολιασμούς, παρείχαν βοήθεια σε ασθενείς στην αυτοδιαχείριση της νόσου τους, εκπαίδευσαν ασθενείς στην αυτοφροντίδα, καθοδήγησαν μητέρες για το μητρικό θηλασμό και ενημέρωσαν παιδιά για τη στοματική υγιεινή και τη μεσογειακή διατροφή.

Η κοινωνική λειτουργός κατέγραψε κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ΤΟΜΥ 350 κοινωνικά ιστορικά. Καταγράφηκαν πολύτιμες πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση, την επαγγελματική ιδιότητα, την οικονομική κατάσταση, τις συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, προβλήματα υγείας και ενδοοικογενειακά προβλήματα του πληθυσμού ευθύνης. Ακόμη, δόθηκε η κατάλληλη καθοδήγηση σε άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα εξαρτήσεων. Σκοπός ήταν η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με σκοπό η δομή να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εγγεγραμμένους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών.

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας, από την έναρξη της λειτουργίας της, εξυπηρετεί και τις οικογένειες των προσφύγων που διαμένουν στη Λάρισα, μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Λάρισας (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.). Οργάνωσε και υλοποίησε μια σειρά δράσεων «Ταξίδι στην Υγεία» για την ενημέρωση και καθοδήγηση των προσφύγων σε βασικά θέματα υγείας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η φροντίδα στον πρώτο χρόνο ζωής, η στοματική υγιεινή.

Επιπρόσθετα το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου διενεργήθηκαν εμβολιασμοί και καταγραφή σωματομετρικών δεδομένων στα παιδιά Ρομά που διαμένουν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης Λάρισας. Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Κέντρο Κοινότητας Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 213 παιδιά Ρομά και πραγματοποιήθηκαν 266 εμβολιασμοί από τους οποίους οι κυριότεροι ήταν έναντι της ιλαράς (95 εμβόλια τα οποία παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ), της ηπατίτιδας Α και Β (69 εμβόλια) καθώς και έναντι της ανεμοβλογιάς (26 εμβόλια).

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας άρχισαν οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας για την ανάπτυξη νέων δράσεων και προγραμμάτων, ο αριθμός και το είδος των οποίων τελούν υπό την έγκριση της 5ης ΥΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι δύο γιατροί, στις προθέσεις της ομάδας είναι ο διαχωρισμός της δράσης σε δράσεις προγραμμάτων υγείας και δράσεις προληπτικής ιατρικής. Στην πρώτη κατηγορία προγραμματίζονται παρεμβάσεις για τις εξαρτήσεις από κάθε ουσία, το αλκοόλ και τη διατροφή, με ομιλίες στον γενικό πληθυσμό ενώ στη δεύτερη κατηγορία προγραμματίζονται στον παθολογικό τομέα σωματομετρικές μετρήσεις στον γενικό πληθυσμό για έλεγχο του μεταβολικού συνδρόμου και συστηματικότερη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού. Στον παιδιατρικό τομέα προγραμματίζονται δράσεις σε σχολεία για σωματομετρικά (βάρος, ύψος κ.λπ.), και έλεγχος για δυσχρωματοψία και σπονδυλικής στήλης σε συνεργασία με άλλες ΤΟΜΥ σε μαθητές της 5ης Δημοτικού σε όλα τα σχολεία.

Ανάλογες δράσεις αναμένεται να αναληφθούν στα Γυμνάσια της πόλης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με έμφαση στον HPV και τα κονδυλώματα με ερωτηματολόγια στους μαθητές και ομιλίες στους γονείς, ενώ θα συνεχιστούν και οι επισκέψεις στους Ρομά της Νέας Σμύρνης.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΤΟΜΥ

"Κρυφός πόθος" για τις δύο γιατρούς είναι η μετεξέλιξη της ΤΟΜΥ σε ακαδημαϊκή και η σύνδεσή της με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπως συνέβη με τις αντίστοιχες ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη.

Οι πρώτες επαφές στην κατεύθυνση αυτή έγιναν τόσο με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, η οποία θα προωθήσει σχετικό αίτημα προς το ΚΕΣΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και με καθηγητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό τότε η ΤΟΜΥ εκτός των προγραμμάτων που υλοποιεί στον γενικό πληθυσμό και στις ευπαθείς ομάδες για την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, την αποκατάσταση και τη θεραπεία θα μπορεί να υλοποιεί δράσεις και για τα μέλη της ΤΟΜΥ.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass