ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2019 22:12

"Καμπανάκι" ΕΟΔΥ για ατυχήματα και τραυματισμούς στο νερό

Ανακοίνωση για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Ο πνιγμός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και την 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014). Σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους λουτρικών εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες. Ο πνιγμός είναι η κορυφή του παγόβουνου των τραυματισμών εντός/εκτός νερού.

Στα μέτρα πρόληψης των τραυματισμών στο νερό περιλαμβάνονται:

* Κολύμβηση κατά προτίμηση πρωινές ή απογευματινές ώρες σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.

* Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10 μ., κατά 55% στα 3 μ., και σπάνια μετά τα 50 μ. από την ακτή.

* Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

* Κολύμβηση σε λουτρικό χώρο που είναι οριοθετημένος από σημαδούρες.

* Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.

* Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κτλ).

* Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.

* Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.

* Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.

* Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.

* Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).

* * *

Επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Λάρισα

Συγκροτήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι Επιτροπές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στην επιτροπή εξωσωματικής Λάρισας συμμετέχουν ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθηγητής Αλέξανδρος Δαπόντε, η γυναικολόγος του Γ.Ν. Λάρισας Στεργανή Γκριτζέλη, ο ενδοκρινολόγος του Π.Γ.Ν. Λ. Γιάννης Γκουντιάς, και οι ουρολόγοι του ΓΝΛ Κώστας Σκριάπας και Μιχάλης Σαμαρίνας,

Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν η ενδοκρινολόγος Π.Γ.Ν.Λ. Ελένη Γεωργίου, οι γυναικολόγοι του Π.Γ.Ν. Λ. Ηρώ Γκορέζη-Νταβέλα και Μαρία Κληματσούδα και ο ουρολόγος του ίδιου νοσοκομείου Αθανάσιος Οικονόμου.

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει στο Π.Γ.Ν. Λάρισας με πρόεδρο τον κ. Αλέξ. Δαπόντε και τα μέλη της επιτροπής γνωματεύουν για αιτήματα έγκρισης ασφαλισμένων των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδος.

Η Επιτροπή εξετάζει αιτήματα και αποφαίνεται για την αναγκαιότητα αποζημίωσης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες και χορήγηση γοναδοτροπινών σε άνδρες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής συνεδριάζουν εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και οι θέσεις είναι μη αμειβόμενες.

* * *

Πιστοποίηση φαρμακείων για εποχιακό εμβολιασμό

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ορίζεται ως Αρχή πιστοποίησης των φαρμακοποιών προκειμένου να διενεργούν στα φαρμακεία εποχιακό εμβολιασμό και να χορηγούν αντιτετανικό ορό στους πολίτες. Το συγκεκριμένο τμήμα αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του περιεχομένου της εκπαίδευσης, τη διαδικασία εκπαίδευσης, καθώς και τον τρόπο εξέτασης των φαρμακοποιών από κοινού με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Η διαδικασία εκπαίδευσης καθώς και ο τρόπος εξέτασης των φαρμακοποιών που επιθυμούν να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση θα γίνεται από απόσταση (e-learning) μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Φαρμακοποιών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» ( ΙΔΕΕΑΦ) του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Η πιστοποίηση της επιτυχούς παρακολούθησης της εκπαίδευσης πραγματοποιείται διά της εξετάσεως των φαρμακοποιών μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής πύλης, με την επιτυχή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Οι επιτυχόντες στην εξέταση φαρμακοποιοί λαμβάνουν ηλεκτρονικώς βεβαίωση πιστοποίησης περί διενέργειας στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μέσω της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία είναι αρμόδια για την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Η βεβαίωση πιστοποίησης αναρτάται σε εμφανές σημείο εντός του φαρμακείου.

* * *

Εκλογές για δύο υπεύθυνους συντονιστές στην 5η ΥΠΕ

Εκλογές για την ανάδειξη δύο υπεύθυνων Συντονισμού του Δικτύου Αγωγής Υγείας και Πρόληψης προκήρυξε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έναν για τη Θεσσαλία και έναν για τη Στερεά Ελλάδα και των αναπληρωτών τους. Οι εκλογές θα διενεργηθούν στο εκλογικό κέντρο της Κεντρικής Υπηρεσίας της 5ης Υ.ΠΕ. την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2019.

Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι υπηρετούντες στις δομές ΠΦΥ και περιλαμβάνονται στον οριστικό πίνακα εκλογέων. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν οι υπάλληλοι των δομών Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας αρμοδιότητας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που περιλαμβάνονται στον πίνακα εκλογέων και κατέχουν τουλάχιστον τον Γ ́ βαθμό. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας κατατίθενται αυτοπροσώπως στην Κεντρική Υπηρεσία της 5ης ΥΠΕ, ή με συστημένη επιστολή (προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Μεζούρλο, Λάρισα), ή με τηλεομοιοτυπία στο τηλέφωνο 2410-236.660, ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση nbel@dypethessal.gr, (στο μήνυμα θα πρέπει να επισυνάπτεται αρχείο με την υπογεγραμμένη αίτηση του υποψηφίου), από 01-08-2019έως και 19-08-2019.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass