Τι διεκδικεί η Λάρισα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

* ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ*ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ, ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΝΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ CLAWBACK ΚΑΙ REBATE ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2019 22:00

Υψηλές προσδοκίες για την αντιμετώπιση των τεράστιων συσσωρευμένων προβλημάτων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου το εθνικό σύστημα υγείας να εξελιχθεί και να παρέχει υπηρεσίες υγείας ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών καλλιεργεί η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Λάρισα.

Από απλά και μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας στους χώρους παροχής των υπηρεσιών μέχρι και θεσμικές αλλαγές, που μπορεί να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό τοπίο στον χώρο της υγείας ακόμα και με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διατυπώνονται πλέον από τις τοπικές αρχές αλλά και τους υγειονομικούς φορείς μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπου τέθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες στον χώρο της υγείας για τους επόμενους μήνες.

Η "Ε στην προσπάθειά της να συμβάλει στον διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές αλλά και στην επίλυση προβλημάτων σε μια περιοχή που έχει αναδειχθεί στην τρίτη σημαντικότερη στην Ελλάδα στον χώρο της υγείας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επιχειρεί να συγκεντρώσει όλο το πλέγμα των θεμάτων, που πρόκειται να θέσουν οι φορείς της πόλης και της περιφέρειας είτε άμεσα στις συναντήσεις τους είτε έμμεσα μέσω των υπαρχόντων καναλιών επικοινωνίας τόσο με τον υπουργό Βασ. Κικίλια όσο και με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Τη σύμφωνη γνώμη μαζί με τη σχετική άδεια για την προώθηση του πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλίας στη Λάρισα, σχέδιο που παρουσίασε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, το οποίο διοργάνωσε η "Ε", θα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θέτει στην κορυφή της ατζέντας την υπόθεση του Ογκολογικού Κέντρου για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου -διάγνωση και θεραπεία- ιδιαίτερα όταν ο νυν αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης με την ιδιότητά του ως υπουργός Υγείας είχε συμφωνήσει με την προοπτική υλοποίησης του σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διαθέτει ογκολογική νοσηλευτική μονάδα 40 κλινών, χειρουργική νοσηλευτική μονάδα 20 κλινών, μονάδα ημερήσιας θεραπείας, ξενώνα υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, τμήμα άσηπτων χειρουργικών επεμβάσεων, τμήμα ενδοσκοπήσεων/σηπτικά χειρουργεία, μονάδα εντατικής θεραπείας 6 κλινών, τμήματα ακτινοθεραπείας, πυρηνικής ιατρικής, διαγνωστικά και απεικονιστικά εργαστήρια. Θα αποτελείται από 2 ορόφους, ισόγειο και υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ.

Παράλληλα με το Ογκολογικό Κέντρο η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ζητήσει την έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία εντάχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην ατζέντα του Κώστα Αγοραστού βρίσκονται επίσης η δημιουργία Κέντρου Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (Stroke center) καθώς και Μονάδας Εντατικής Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως δεσμεύτηκε στην τελευταία συνάντησή του με τη διοίκηση του ιδρύματος τον προηγούμενο Μάιο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ καθώς από τις καθυστερήσεις παρατηρούνται επιπτώσεις κυρίως στην προμήθεια του εξοπλισμού και των μηχανημάτων.

Στη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο κ. Αγοραστός και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών αναμένεται να θέσει το πάγιο αίτημα να επανέλθουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων στις Περιφέρειες, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί και προβλεπόταν από τον Καλλικράτη. Το αίτημα επανέφερε προχθές στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανακοίνωση για την κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ευελπιστούμε ότι με την αλλαγή της διοίκησης στο Υπουργείο Υγείας το αίτημα αυτό θα επανέλθει προς συζήτηση, και θα ικανοποιηθεί».

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Την επίλυση πολλών προβλημάτων διαφορετικής διαβάθμισης διεκδικούν τα δύο νοσοκομεία της πόλης αρχής γενομένης από τον ορισμό διοικητών και διοικήσεων. Αν και διαχωρίστηκαν από τον προηγούμενο Μάρτιο λειτουργούν με τους αναπληρωτές διοικητές και κοινό διοικητικό συμβούλιο με την εναλλαγή γραμματέων. Η τακτοποίηση του διοικητικού θέματος θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ παρότι η θητεία των δύο αναπληρωτών έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σε εκκρεμότητα που χρήζει διευθέτησης βρίσκονται και οι οργανισμοί των δύο νοσοκομείων, ενώ προϋπολογισμοί και προσωπικό αποτελούν τα δύο σοβαρότερα μόνιμα προβλήματα των τελευταίων χρόνων, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του συνόλου των φορέων των δύο νοσοκομείων και αναζητούν λύση με αυξήσεις στους προϋπολογισμούς και προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στον πολίτη.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κα Ανθή Χαλιβέρα στις προτεραιότητες της διοίκησης βρίσκεται η αντικατάσταση του παλιού γραμμικού επιταχυντή προκειμένου το ίδρυμα να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους 3 και πλέον χιλιάδες ασθενείς ετησίως από τον χώρο της Κεντρικής Ελλάδας καθώς και η σταδιακή αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού και μηχανημάτων, η συντήρηση και επισκευή των οποίων κρίνεται πλέον οικονομικά ασύμφορη.

Από την πλευρά του το Γενικό Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων ως αποτέλεσμα τόσο της χρόνιας αφαίμαξής του προκειμένου να στηριχθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και της συνύπαρξης των δύο νοσοκομείων κάτω από την ίδια διοίκηση. Η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας, που δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, και η βελτίωση - αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεών του, που υστερούν σε ποιότητα, βρίσκονται σε προτεραιότητα, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η ολοκλήρωση της σύστασης και λειτουργίας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διεκδικητικό πλαίσιο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας για τα νοσοκομεία για τα οποία ζητά επιτάχυνση του ρυθμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να ανασάνει το σύστημα, δεδομένου ότι οι θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης είναι πολλές.

Τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, όπως και της ΠΦΥ, με βάση τις ανάγκες κάλυψης των ασθενών, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για δημιουργία δημόσιων κέντρων αποκατάστασης, καθώς και τραυματιολογικών κέντρων, κτιριακή αναβάθμιση, ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ζητά την άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος εισαγωγών.

 Σε τοπικό επίπεδο ζητά:

 α) Αύξηση της χρηματοδότησης των δύο νοσοκομείων μας. Όσον αφορά στο ΓΝΛ είναι μικρότερη κατά 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο ΠΓΝΛ, η όποια μικρή αύξηση απορροφήθηκε από τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ που χορηγούνταν από τα εξωτερικά φαρμακεία.

β) Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις και στα δύο νοσοκομεία.

γ) Να επιλυθούν τα μείζονα προβλήματα των ΜΕΘ, της μεν του ΓΝΛ να ενταχθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου, της δε του ΠΓΝΛ να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό, ώστε να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν όλα τα κρεβάτια.

δ) Προμήθεια αντιδραστηρίων κ.ά. αναλώσιμων υλικών για όλα τα εργαστήρια, τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων.

Ε) Κτιριακή αναβάθμιση, ιδιαίτερα των ΚΥ Φαρσάλων και Τυρνάβου, καθώς και του απαρχαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα στο ΓΝΛ και τα ΚΥ.

CLAWBACK ΚΑΙ REBATE

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος αναπτύσσοντας τις προσδοκίες του ιατρικού κόσμου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης εθνικού σχεδιασμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος "Για τη θεσμική εφαρμογή και λειτουργία της ΠΦΥ, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο ολοκληρωμένος υγειονομικός χάρτης υπηρεσιών και αναγκών, η αγαστή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, η ισότιμη και άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του υφιστάμενου ιατρικού δυναμικού καθώς και της ιατροτεχνολογικής υποδομής, με παράλληλη άσκηση της ιατρικής λειτουργίας μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

Θέσπιση συλλογικών συμβάσεων μετά από διαπραγμάτευση από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη. Πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων κ.λπ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να χρησιμοποιείται ως gatekeeper, όπως επιχειρήθηκε να καθιερωθεί μέχρι σήμερα".

Επιπρόσθετα ζητά:

* Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όσων γιατρών, ανεξαρτήτως ειδικότητας, το επιθυμούν με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

* Πλήρη ηλεκτρονική οργάνωση του συστήματος υγείας, με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς.

* Θεσμοθέτηση αξιοκρατικών κινήτρων απασχόλησης και εκπαίδευσης, ώστε να πάψει η ιατρική μετανάστευση και να μπορέσουν οι γιατροί που ξενιτεύτηκαν να επιστρέψουν.

Χαρακτηρίζοντας το clawback και το rebate «κλοπή» από την τσέπη του εργαστηριακού/κλινικοεργαστηριακού γιατρού προκαλώντας ποικίλα προβλήματα, τόσο στην ποιότητα και ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ασθενή, όσο και στη βιωσιμότητα των ίδιων των εργαστηρίων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας ζητά κατηγορηματικά την πλήρη κατάργησή τους, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα της εκπαίδευσης των ειδικευομένων και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ιατρικού δυναμικού τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης ώστε "το σημερινό εκπαιδευτικό πλέγμα να καταστεί επαρκές και αποτελεσματικό".

 

* * *

Ρεαλισμός, εξορθολογισμός δαπανών και προτεραιότητες!

ΑΧ. ΝΤΑΒΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

4NTABELHS gia uema ygeia

Η υγεία χρειάζεται ρεαλισμό, εξορθολογισμό δαπανών και προτεραιότητες υποστηρίζει ο πρόεδρος του ομίλου Animus κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφερόμενος την ανάγκη μεταρρυθμίσων στον χώρο της υγείας.

Απαντώντας σε ερώτημα της "Ε" για τις προσδοκίες του από τη νέα ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι "Ο χώρος της υγείας αποτελεί για κάθε ευρωπαϊκή ευημερούσα κοινωνία, προνόμιο των πολλών και όχι εξαίρεση για τους λίγους" θέτοντας ως προϋπόθεση τη σωστή απόδοση των πόρων για την υγεία βάσει προτεραιοτήτων, που η ίδια η ιατρική επιστήμη θέτει αλλά και η εξέλιξη κάποιων παθήσεων στο κοινωνικό γίγνεσθαι ορίζει.

Επίσης σημαντικό κεφάλαιο, όπως σημειώνει, είναι ο απαραίτητος εξορθολογισμός της δαπάνης συνολικά ή επιμέρους σε κλάδους της υγείας, ώστε να μπορεί η αρμόδια πολιτική ηγεσία με κύριο βραχίονά της τον ΕΟΠΥΥ που είναι και ο αγοραστής των ιατρικών υπηρεσιών, να αγοράζει με ποιοτικά κριτήρια το ποιοτικότερο και το οικονομικότερο συνάμα, κάτι το οποίο αποτελεί ύψιστο χρέος του οργανισμού προς τον Έλληνα ασφαλισμένο.

Αναλυτικά ο κ. Νταβέλης αναφέρεται στα τρία σημαντικότερα προβλήματα στον χώρο υγείας σημειώνοντας:

1) Απουσία ουσιαστικής πολιτικής πρόληψης για την υγεία των Ελλήνων με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Μετά την κατάρρευση των αστικών δομών υγείας τύπου παλαιού Ι.Κ.Α. και δεχόμενοι ανεπιφύλακτα ότι τα περιφερειακά κέντρα υγείας ελάχιστα εξυπηρετούν σε σχέση με την κύρια αποστολή και τον ρόλο τους, χρειαζόμαστε επιτακτικά ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικό πρωτοβάθμιο πρόγραμμα υγείας, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι μείγμα δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών.

Προσπάθειες τύπου ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) έπεσαν με το καλημέρα στο κενό, διότι στερούνταν οικονομοτεχνικής αντίληψης όσο και σύγχρονης αρχιτεκτονικής για την πρόληψη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ήθελε να φορτώσει τουλάχιστον επί της αρχής άλλα 300 εκατ. ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο, για να δημιουργήσει ένα ακόμη αποτυχημένο κρατικιστικό μοντέλο πρόληψης για τους πολίτες.

-Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή της πρόληψης, φτάνει να αναλογιστούμε το εξής:

Όταν θα αποφασίσει ένας ηλικιωμένος της υπαίθρου να ζητήσει βοήθεια για ένα απλό πρόβλημα υγείας ή θέμα ρουτίνας με βάση το ιατρικό ιστορικό του και απευθύνεται λόγω έλλειψης ανάλογων υπηρεσιών, σε αστικές δευτεροβάθμιες κλινικές ή σε τριτοβάθμιες πανεπιστημιακές κλινικές υψηλότατου κόστους, αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και σε απόδοση σωστών υπηρεσιών και σίγουρα στο τελικό κόστος, το οποίο με το άναρχο σύστημα που δομήσαμε έως σήμερα είναι δυσθεώρητο.

Η λύση θα μπορούσε να είναι άμεση και αποτελεσματική:

Α) Ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού από όλους τους πολίτες χωρίς τους "δήθεν συμβεβλημένους" ιατρούς του ΕΟΠΥΥ με το πλαφόν των 200 εξετάσεων, κάτι το οποίο αποτελεί εμπαιγμό και εξαπάτηση του ασφαλισμένου. Είναι κοινό μυστικό ότι οι περίφημες 200 επισκέψεις των ιδιωτών ιατρών γράφονται πριν καν ξεκινήσει ο μήνας ημερολογιακά... και κατόπιν για όλες τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα ο ασφαλισμένους πληρώνει απολύτως ιδιωτικά!

Αυτή η εκμετάλλευση και το "προνόμιο" των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών πρέπει να σταματήσει άμεσα!

Η Ελλάδα έχει δεκάδες χιλιάδες εξαιρετικούς επιστήμονες ιδιώτες ιατρούς, που όλοι τους θα μπορούσαν να εξετάζουν ελεύθερα ασθενείς και να αμοίβονται με βάση τον προϋπολογισμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΠΥΥ και που θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Με τον τρόπο αυτό τόσο στην περιφέρεια όσο και στα αστικά κέντρα ο πολίτης θα έχει άμεσα σύμμαχο στο πρωτοβάθμιο πρόβλημα της υγείας του, τον ιδιώτη ιατρό που εμπιστεύεται και γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του.

Ο γιατρός μπορεί να πληρώνεται από τον ασθενή στα οριζόμενα του οργανισμού ανά επίσκεψη και ο πολίτης να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με απλά λόγια να αντιστρέψουμε την αναρχία του σημερινού συστήματος σε τάξη με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα.

2) Ο ΕΟΠΥΥ σε αστικά κέντρα και κατά τόπους περιφέρειες, όπου έχει ανάγκες μαζικών ιατρικών υπηρεσιών με ή χωρίς το ανάλογο ιατρικό προσωπικό, μπορεί ως αγοραστής υπηρεσιών που είναι, να ζητήσει διαγωνιστικά προσφορές από ορφανωμένα (πολυϊατρεία) συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Να του δώσουν λοιπόν προσφορές που θα είναι εξίσου ποιοτικές και συμφερότερες οικονομικά.

3) Κατηγοριοποίηση των προτεραιοτήτων για την αγορά πρωτίστως των αναγκαίων υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ:

Θα πρέπει κάποια στιγμή ως κοινωνία να υποδείξουμε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία τι είναι πολυτιμότερο:

-Να πληρώνω τις ανάγκες του καρκινοπαθή, του ανάπηρου και του αιμοκαθερόμενου χωρίς claw-back, ή να προσφέρω δήθεν "οπτικά είδη" στον ελληνικό λαό, με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για το γενικό προϋπολογισμό του οργανισμού;

-Να πληρώνω επιθέματα ή κάθε μορφής σκευάσματα όταν δεν μπορώ να πληρώσω ζωτικής φύσεως ιατρικές υπηρεσίες και "κουρεύω" ανεξέλεγκτα και οριζόντια τη δαπάνη; Από πότε και σε ποια κοινωνία τα προσφερόμενα ιατρικά είδη αγοράζονται εξίσου με τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες; Προφανώς και έπονται των υπηρεσιών όταν υπάρχουν χρήματα και όταν δεν υπάρχουν χρήματα απλά δεν αγοράζονται!

-Να πληρώνω επίσης ανεξέλεγκτες και χωρίς πλαφόν φυσικοθεραπείες, όταν για τον πραγματικό ανάπηρο και το χρόνιο πάσχοντα που χρήζει νοσηλείας και γενικότερης φροντίδας, έχω διαμορφώσει έναν σύγχρονο Καιάδα;

Όταν για όλα τα παραπάνω αποφασίσουμε τι είναι επιτέλους πολυτιμότερο για την υγεία και τις ανάγκες όλων των πολιτών μας, τότε εύκολα θα αποβάλουμε τα ανούσια και καταχρηστικά.

-Είναι επίσης αδιανόητο ο ΕΟΠΥΥ σήμερα το 2019 να συνεχίζει να αγοράζει υπηρεσίες χωρίς κριτήρια ποιότητας, όταν γνωρίζει ότι όλοι οι πάροχοι δεν παρέχουν την ίδιο ποιότητα υπηρεσιών και παρόλα αυτά όμως το claw-back είναι ίσο για όλους και οριζόντιο.

-Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει ότι η καταχρηστική περικοπή των δαπανών υγείας χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις (claw-back) είναι τόσο παράνομη όσο και καταχρηστική ως πρακτική.

Και εάν υποθέσουμε ότι την πενταετία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2018, το claw-back επιβλήθηκε ως απαραίτητο και αναγκαίο δημοσιονομικό μέτρο, θα υπενθυμίσουμε στους κυβερνώντες ότι τα μνημόνια τελείωσαν στις 20/8/2018!

Εν κατακλείδι δεν μπορεί αυτός που καλείται να "βάλει πλάτη" για να λυθούν τα προβλήματα υγείας του τόπου και αποτελεί το 45% των συνολικών υπηρεσιών υγείας, δηλαδή ο ιδιώτης πάροχος, να του κρατάς παράνομα στη πηγή του τιμολογίου του το 50%! Αυτός ο ιδιώτης πάροχος εφόσον τον διαχειρίζεσαι με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορεί για πολύ να είναι συνεργάτης και αντισυμβαλλόμενός σου με τον ΕΟΠΥΥ.

Η υγεία χρειάζεται ρεαλισμό, εξορθολογισμό δαπανών και προτεραιότητες! Όταν αυτά ληφθούν ως προαπαιτούμενα, τα υπόλοιπα για τους νόμιμους και τους νοήμονες είναι εύκολα!

 

* * *

Οι στόχοι και οι κυβερνητικές επιλογές

Τις στρατηγικές επιλογές που θα πρέπει να ακολουθήσει στον τομέα της Υγείας παρέλαβε σε φάκελο ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως άλλωστε και όλοι οι υπουργοί.

Με κεντρικό σύνθημα “Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες” ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους στόχους που θα πρέπει να ακολουθήσει και ο υπουργός Υγείας.

Ειδικότερα οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες με βάση τους στόχους είναι:

*  Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

*  Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο.

*  Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κ.λπ.).

*  Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες.

*  Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κ.λπ.).

*  Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

*  Άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.

*  Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.

*  Προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

*  Ενίσχυση των νοσοκομείων με:

- 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα.

- 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.

*  Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass