Η Λάρισα "στερεύει" από παιδίατρους του ΕΟΠΥΥ

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ * ΙΣΛ «ΕΚΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ»

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2019 22:06

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ξεμείνει και η Λάρισα από παιδίατρους του ΕΟΠΥΥ, καθώς η απασχόληση των παιδιάτρων στον Οργανισμό κρίνεται οικονομικά ασύμφορη. Στη Λάρισα έχουν απομείνει με συμβάσεις μόλις… 4 παιδίατροι, ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία 27 (μικροί) νομοί της χώρας δεν διαθέτουν παιδίατρο του ΕΟΠΥΥ!

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την αναστροφή της κατάστασης, δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, αναδεικνύουν στους διαδρόμους του υπουργείου αλλά και ιατρικών συνεδρίων προβληματισμούς για την αντικατάσταση των παιδιάτρων από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων στην παροχή υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προοπτική που προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από τους ιατρικούς συλλογικούς φορείς, με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας να στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι «η απόπειρα άσκησης της Παιδιατρικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον βρεφικό και παιδικό πληθυσμό, με ορατό τον μεγαλύτερο, δηλαδή να θρηνήσουμε θύματα απ’ αυτή την απερίσκεπτη επιπολαιότητα».

Την ίδια ώρα, η ανησυχία μεταξύ των παιδιάτρων είναι έκδηλη με αποτέλεσμα οι 5-6 Ενώσεις των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Ηρακλείου) να συναντώνται αύριο το πρωί για να συζητήσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να αποφασίσουν κινήσεις για την περιφρούρηση της ειδικότητάς τους.

Το πρόβλημα της μη ανανέωσης των συμβάσεων των παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της περιόδου παροχής οικονομικών κινήτρων προς τους παιδίατρους –αμείβονταν με 1.800 ευρώ μηνιαίως ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που είχαν δηλωθεί στο «ενεργητικό» του- προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ΕΟΠΥΥ.

«Είναι πλέον οικονομικά ασύμφορο και κανένας παιδίατρος δεν μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του γιατί δεν υπάρχει τόσος παιδικός πληθυσμός, ώστε να υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός για κάθε παιδίατρο…» δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος δίνοντας ενδεικτικά παράδειγμα παιδιάτρου που για 700 εγγεγραμμένα παιδιά θα αμείβεται με το ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως!

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ…

Χαρακτηρίζοντας αναντικατάστατη την Παιδιατρική ειδικότητα, ο Ιατρικός Σύλλογος χθες με ανακοίνωσή του κάλεσε την Πολιτεία να θεσπίσει πραγματικά και ισχυρά κίνητρα, ώστε να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες δομές στην ΠΦΥ με παιδιάτρους και ιδιαίτερα οι ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Στην ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

«Η Παιδιατρική ειδικότητα είναι πλήρης ειδικότητα και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία άλλη εξ ολοκλήρου ή εν μέρει. Η απόπειρα άσκησης της Παιδιατρικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον βρεφικό και παιδικό πληθυσμό, με ορατό τον μεγαλύτερο, δηλαδή να θρηνήσουμε θύματα απ’ αυτή την απερίσκεπτη επιπολαιότητα. Αποτελεί έκνομη πράξη, που προσκρούει τόσο στην κείμενη Ιατρική Νομοθεσία, όσο και στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα παιδιά και τα βρέφη δεν είναι «μικροί ενήλικοι ασθενείς», οι δε ασθένειες, η διερεύνηση τους, η διάγνωση και η αντιμετώπισή τους είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή των ενήλικων ασθενών.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στην ΠΦΥ έχει αποτύχει παταγωδώς, ιδιαίτερα όσον αφορά στους παιδίατρους, αυτοί είναι εξαναγκασμένοι να αποχωρήσουν, για να περισώσουν την αξιοπρέπεια και το κύρος τους, απ’ αυτούς που τους απαξίωσαν με σχέσεις εργασίας απαγορευτικές της άσκησης του λειτουργήματός τους.

Καλούμε την Πολιτεία να θεσπίσει πραγματικά και ισχυρά κίνητρα, ώστε να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες δομές στην ΠΦΥ με Παιδιάτρους και ιδιαίτερα οι ακριτικές και νησιωτικές περιοχές. Καλούμε τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τοποθετηθούν με επιστημονικά και νομικά κριτήρια γύρω από το θέμα που διαφαίνεται πως θα προκύψει στο άμεσο μέλλον. Καλούμε όλες τις Ενώσεις των Παιδιάτρων σε επαγρύπνηση και προτείνουμε πανελλαδική συνδιάσκεψη το συντομότερο δυνατόν, με αποκλειστικό θέμα: «Ο Παιδίατρος στην ΠΦΥ».

Τέλος, καλούμε όλους τους πολίτες, οργανωμένους και μη, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν βρέφη και μικρά παιδιά, να απαιτήσουν από τους κυβερνητικούς αρμόδιους επαρκή στελέχωση με Παιδιάτρους, τόσο από τον υγειονομικό ασφαλιστικό τους φορέα (ΕΟΠΥΥ), όσο και των δημόσιων δομών της περιοχής τους».

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass