Κλειστά 8 κρεβάτια στην Εντατική του Πανεπιστημιακού!

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠ. ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ * ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2019 22:15

Σε μια περίοδο με εμφανή την αύξηση της ζήτησης για παροχή υπηρεσιών υγείας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχουν 8 κλειστά κρεβάτια στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας, ενισχύοντας την παραδοξότητα ότι παρότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην Κεντρική Ελλάδα, το ποσοστό των κλινών ΜΕΘ σε σχέση με τις κλίνες νοσοκομείου είναι το ...χαμηλότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα νομαρχιακά νοσοκομεία!

Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και διευθυντής της ΚΕΘ του ΠΓΝ Λάρισας Επαμεινώνδας Ζακυνθινός καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για την άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών με την προσθήκη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, εκ των οποίων η τελευταία εκδηλώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την κατάθεση ερώτησης από τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Κουρέτα. Θέμα, που θα συζητηθεί στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δημόσια υγεία, που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Ο εσωτερικός οργανισμός λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προβλέπει 20 κλίνες ΜΕΘ στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων λειτουργούν οι 12 και οι υπόλοιπες 8 παραμένουν κλειστές εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού -ιατρικό προσωπικό και τεχνολογικός εξοπλισμός επαρκεί για τη λειτουργία τους.

Στόχος της κλινικής είναι το άμεσο άνοιγμα των 8 κλινών, επισημαίνει ο κ. Ζακυνθινός και εξηγεί την ανάγκη ικανοποίησης του αιτήματός του: "Το Π.Γ.ΝΛ. καλύπτει περιστατικά νοσηλείας ολόκληρης της 5ης Υ. ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότητες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με Μ.Ε.Θ. και το τραύμα, όπως η Αγγειοχειρουργική, η Νευροχειρουργική, που αντιμετωπίζουν επείγουσες σοβαρές καταστάσεις αλλά και εξειδικευμένα και πολύωρα χειρουργεία, βρίσκονται στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και είναι μοναδικές στην 5η Υ.ΠΕ. Μοναδικές επίσης ειδικότητες όπως η Πνευμονολογική αλλά και κλινικές που αποτελούν τελική κατάληξη πολύ δύσκολων και αδιάγνωστων ασθενών όπως η Παθολογική, η Γυναικολογική, η Ορθοπεδική και η Χειρουργική που συχνά χρειάζονται κάλυψη ΜΕΘ βρίσκονται στο Π.Γ.Ν. Λάρισας. Κατ’ ουσία η ΚΕΘ-ΜΕΘ του ΠΓΝ Λάρισας καλείται να αντιμετωπίσει τα πλέον σοβαρά περιστατικά ενός πληθυσμού άνω του ενός εκατομμυρίου".

Σε περίπτωση μη αύξησης ή και μείωσης των κλινών της ΚΕΘ του ΠΓΝ Λάρισας, συνεχίζει ο διευθυντής της ΚΕΘ, "θα συνεχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο -σε πολλές περιπτώσεις- οι ασθενείς να μεταφέρονται, διασωληνωμένοι και σε κρίσιμη κατάσταση σε άλλα νοσοκομεία, αφού δεν θα διατίθεται κενή κλίνη Μ.Ε.Θ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Θα αντιμετωπίζεται αρχικά δηλαδή ο ασθενής -με ή χωρίς χειρουργείο- από το κατάλληλο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, που θα αντιμετωπίσει τον σοβαρά ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση και θα μεταφέρεται τελικά ο ασθενής αυτός -με μεγάλη καθυστέρηση- σε άλλη Μ.Ε.Θ., με το γνωστό κίνδυνο της μεταφοράς, αλλά και την εισαγωγή σε Νοσοκομείο μικρότερων δυνατοτήτων (λιγότερες ιατρικές ειδικότητες, περιορισμένο εύρος εξετάσεων, κλπ), και μη κατάλληλων εξειδικευμένων ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ακόμη και η καθυστέρηση εισαγωγής στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου που αντιμετωπίζεται ο ασθενής, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 1,5% ανά ώρα καθυστέρησης. Περαιτέρω, η αργοπορία αυτή επιβαρύνει την ήδη εύθραυστη υγεία του ασθενούς με πολυοργανική ανεπάρκεια, που και αν τελικά επιζήσει θα επιμηκύνει τον χρόνο νοσηλείας, με επιπτώσεις τόσο ψυχολογικές όσο και κοινωνικές, αλλά και θα αυξήσει υπέρμετρα το κόστος νοσηλείας".

ΠΓΝΛ ΧΩΡΙΣ ΜΑΦ

Επιπρόσθετα ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας αναδεικνύει τη σοβαρή έλλειψη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η οποία, όπως υπογραμμίζει, θα συντελέσει στην αποσυμφόρηση της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, εφόσον στον χώρο της θα νοσηλεύονται ασθενείς που εξέρχονται από αυτήν, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης (monitoring) και επομένως δεν είναι έτοιμοι να εισαχθούν σε άλλο ιατρικό τμήμα. Με αυτό τον τρόπο, θα ελαττωθούν οι μέρες νοσηλείας ΚΕΘ ανά ασθενή, με αποτέλεσμα ουσιαστική «αύξηση» των κλινών της, και βέβαια σημαντική οικονομική ελάφρυνση.

Η λειτουργία της ΜΑΦ έχει σημαίνοντα ρόλο και διακριτή δραστηριότητα στο πλαίσιο λειτουργίας των τριτοβάθμιων νοσοκομείων, όπως είναι τα πανεπιστημιακά, καταλήγει ο κ. Ζακυνθινός υπενθυμίζοντας πως η ανάγκη ύπαρξης ΜΑΦ στο ΠΓΝ Λάρισας έχει αναγνωριστεί και ιδρυθεί από το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΦΕΚ αρ. φύλλου 3304, 20-09-2017, τεύχος Δεύτερο), ενώ η αναγκαιότητα ανάπτυξης ΜΑΦ έχει επισημανθεί και ψηφιστεί ομόφωνα από την Τακτική Συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝ Λάρισας (21/20ης /06-12-2018).

Σύμφωνα με τον κ. Ζακυνθινό, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός για τη δημιουργία ΜΑΦ στο ΠΓΝΛ θεωρείται το ελάχιστο δυνατόν για τη σωστή ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προσθέτοντας πως με λίγη προσοχή η Κλινική Εντατικής Θεραπείας θα μπορούσε να γίνει κέντρο αναφοράς για την εξωσωματική κυκλοφορία αίματος (Ecmo), που αποτελεί άλμα στον τομέα της Ιατρικής και ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή. Αλλά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι ανεκπλήρωτοι πόθοι...

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass