Γιατί δε μπορώ να αντισταθώ σε ένα γλυκό μετά το γεύμα ;

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2020 15:38 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουν 2020 13:48

Αν νιώθεις ακατανίκητη επιθυμία μετά από κάθε γεύμα για ένα γλυκό, αν αναρωτιέσαι κάθε φορά τί σου γεννά αυτή την ανάγκη ... τότε να ξέρεις πως σίγουρα δεν είσαι ο μόνος ! Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι – άνδρες και γυναίκες. Μετά από κάθε σχεδόν γεύμα, η ανάγκη για κάτι γλυκό γιγαντώνεται και γίνεται επιτακτική και φυσικά ακατανίκητη ... Τί φταίει όμως για αυτό ;

1η εξήγηση : Η “ΛΟΓΙΚΗ” ΕΞΗΓΗΣΗ

Σύμφωνα με τη λογική, η ανάγκη αυτή, οφείλεται συνήθως στη φύση του γεύματος που έχουμε καταναλώσει. Τί σημαίνει αυτό ; Εάν για παράδειγμα το γεύμα αποτελείτο κυρίως από εύπεπτους υδατάνθρακες (δηλαδή λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, ζύμες και γενικά τρόφιμα “φτωχά” σε φυτικές διαιτητικές ίνες), τότε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα υπόκεινται μια ραγδαία και ταχεία αύξηση τιμών αλλά και μια εξίσου ραγδαία και ταχεία πτώση τιμών ... που τελικά αφήνει ένα μεγάλο κενό και ένα εξαιρετικά έντονο αίσθημα πείνας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Η λύση για αυτό δεν είναι άλλη από την διάνθιση των γευμάτων με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα το μαύρο ρύζι, όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και φυσικά τα όσπρια.

Νο 2 εξήγηση : Η “ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ” ΕΞΗΓΗΣΗ

Ο ρόλος της ανθρώπινης ψυχολογίας στη διατροφή του ατόμου είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που μελετάται πλέον και από την επιστήμη.

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βιώνει μια κατάσταση που ορίζουν οι ειδικοί ως “ψυχαναγκαστική υπερφαγία” και μεταφράζεται ως ανάγκη – ψυχολογικής φύσεως – του ατόμου να γεμίσει κάποια συναισθηματικά του κενά (κενά που νιώθει και είναι απόρροια διαφόρων παραγόντων της καθημερινότητάς του και του τρόπου ζωής του). Συνήθως τα άτομα αυτά αποζητούν “παρηγοριά” στο φαγητό και προσπαθούν απεγνωσμένα με υπερκατανάλωση τροφών να αισθανθούν ικανοποίηση, ευχαρίστηση ... με άλλα λόγια “παρηγοριά” ... (γνωστό και ως “φαγητό παρηγοριάς” ή αλλιώς comfort food) !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Η ψυχολογική υποστήριξη και η συμβουλή ενός ειδικού θεραπευτή μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα και να δώσει λύση τόσο στο πρόβλημα της υπερφαγίας (που οδηγεί και σε αύξηση του σωματικού βάρους και προβλήματα υγείας), όσο και στο ψυχολογικό – συναισθηματικό κομμάτι που είναι και η “πηγή” του προβλήματος !

Νο 3 εξήγηση : Η “ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ” ΕΞΗΓΗΣΗ

Ένας άλλος – πολύ συνηθισμένος – λόγος που τα περισσότερα άτομα αισθάνονται ανάγκη για κάποιο γλύκισμα μετά από ΚΑΘΕ σχεδόν γεύμα, δεν είναι άλλος από τη δύναμη της συνήθειας ! Η δύναμη της συνήθειας είναι ακατανίκητη ! Ουσιαστικά, δεν είναι ανάγκη του οργανισμού για την ίδια τη ζάχαρη, όσο για την διαδικασία, την τελετουργία, την συνήθεια να καταναλώνει ένα άτομο ένα γλυκό γεύμα μετά από το αλμυρό !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Το πιο δύσκολο πράγμα να καταπολεμήσει κάποιος είναι η συνήθεια, αλλά ακόμα και αυτή μπορεί να νικηθεί με επιμονή, υπομονή και μικρά – μικρά βήματα και αλλαγές των διατροφικών μας συνηθειών ! Αντικαταστήστε αρχικά το γλυκό με γιαούρτι με λίγο μέλι και αργότερα – όταν θα έχει αποβληθεί πια αυτή η συνήθεια της ανάγκης για γλυκό – με κάποιο ώριμο γλυκό φρούτο !

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ : Η μακοχρόνια και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε «πυροδότηση» και εμφάνιση της νόσου του διαβήτη !!!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass