ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2020 16:09
Και ό,τι είχαμε συνηθίσει τις τηλεδιασκέψεις.  Η τελευταία συνάντηση των διοικητών των νοσοκομείων  με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια έγινε με τον παραδοσιακό (;) τρόπο... Και ό,τι είχαμε συνηθίσει τις τηλεδιασκέψεις. Η τελευταία συνάντηση των διοικητών των νοσοκομείων με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια έγινε με τον παραδοσιακό (;) τρόπο...

Μαγνητικός τομογράφος για το ΠΓΝΛ

Την προμήθεια νέου μαγνητικού υπερσύγχρονου τομογράφου ύψους 1,8 εκατ. € δρομολογεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Λάρισας. Τις προηγούμενες ημέρες η 5η ΥΠΕ έστειλε το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να δοθεί η έγκριση

σκοπιμότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για την προμήθεια του τομογράφου μέσω του προγράμματος με τίτλο «Ενίσχυση των Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την επιδημία COVID-19» ύψους 7,5 εκατ. € για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

 

Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στο Υπ. Υγείας

Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας μετά από σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο πλαίσιο του Επιτελικού Κράτους, που αφορά στην οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου θα λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης, υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας και είναι αρμόδια για το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, οι οποίοι δεν έχουν δική τους Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.
Διαρθρώνεται σε δύο Γραφεία επιπέδου Τμήματος, ως εξής:
* Γραφείο Σχεδιασμού και Διενέργειας Εσωτερικών Ελέγχων.
* Γραφείο Εσωτερικών Ερευνών και Διερεύνησης Καταγγελιών.
Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου διενεργεί προγραμματισμένους και έκτακτους εσωτερικούς ελέγχους με εντολή του υπουργού και βάσει του εγκεκριμένου προγράμματος ελεγκτικών αποστολών.

 

Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης στην 5η ΥΠΕ

Συγκροτείται με απόφαση του υπηρεσιακού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Ιωάννη Βλάσση Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και ορίζονται τα μέλη αυτής, ως ακολούθως:
* Δρογγούδη Κυριακή, προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της 5ης ΥΠΕ, με αναπληρωτή τον Σταματιάδη Ευάγγελο, προϊστάμενο Διεύθυνσης Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ.
* Γκογκογιάννης Ιωάννης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικής Οργάνωσης και Υποστήριξης της 5ης ΥΠΕ, με αναπληρωτή τον Πάτσιο Δημήτριο, προϊστάμενο Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Υγείας της 5ης ΥΠΕ.
* Σταμουλόπουλος Βασίλειος, αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού– Οικονομικού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με αναπληρώτρια τη Ράτσικα Φασλή Ευαγγελία, προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.
Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης εξετάζει το παραδεκτό και το βάσιμο της ένστασης υπαλλήλου και μπορεί είτε να οριστικοποιήσει είτε να διορθώσει την έκθεση αξιολόγησης με παράθεση πλήρους αιτιολογίας. Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης δικαιούται να ζητήσει οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις κρίνει απαραίτητες από τους αξιολογητές ή τον αξιολογούμενο και γενικώς να ενεργήσει για τη διακρίβωση των προβαλλόμενων ισχυρισμών.


ΠΟΕΔΗΝ:13 επαγγελματίες υγείας θετικοί στον κορονοϊό

Την ανησυχία της για τις νέες ενδονοσοκομειακές εστίες κορονοϊού διατύπωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 επαγγελματίες υγείας την τελευταία εβδομάδα που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Συνολικά, η Ομοσπονδία αναφέρει πως έχουν νοσήσει από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα 413 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

 

ΑΔΜΗΕ: Δώρισε τρεις φορητούς θαλάμους αρνητικής πίεσης

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παραμένει στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19 με νέα δωρεά προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα νησιά, ο ΑΔΜΗΕ παρέδωσε στο ΕΚΑΒ τρεις φορητούς θαλάμους αρνητικής πίεσης για την εναέρια και θαλάσσια μεταφορά ασθενών με μολυσματικές ασθένειες με στόχο τη μέγιστη θωράκιση των νησιών εν μέσω εξάπλωσης της νόσου. Ο Διαχειριστής προμηθεύτηκε τις ειδικές «κάψουλες» υψηλής αντοχής από εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία και τις παρέδωσε στο ΕΚΑΒ στις αρχές του καλοκαιριού. Η δωρεά περιλαμβάνει εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ από τον προμηθευτή.

 

Ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα
Οι επαγγελματικές ιατρικές μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα, οι κοινές χειρουργικές ή πολυπροπυλενίου μάσκες μιας χρήσης, καθώς και οι χειροποίητες βαμβακερές μάσκες μπορούν να μπλοκάρουν -σε μεγάλο βαθμό- τα μολυσμένα από κορονοϊό σταγονίδια. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τα μαντίλια, τις μπαντάνες, τις κουκούλες (π.χ. τύπου μπαλακλάβα) και τα «φλις» ψηλά κολάρα του λαιμού, όταν χρησιμοποιούνται ως μάσκες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Φίσερ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», συνέκριναν την αποτελεσματικότητα 14 διαφορετικών ειδών μασκών και ρούχων που χρησιμοποιούνται ως μάσκες. Με βάση τα πρώτα συμπεράσματά τους, οι μπαντάνες, οι μπαλακλάβες και τα «φλις» κολάρα λαιμού παρέχουν μικρή προστασία, καθώς, όπως διαπιστώθηκε στα σχετικά πειράματα, πολύ περισσότερα σταγονίδια διαπερνούν αυτά τα υλικά.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, καθώς αυξάνονται οι χώρες που καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε ολοένα περισσότερους χώρους, προκειμένου να αποτρέψουν ένα δεύτερο επιδημικό κύμα της Covid-19, παρατηρούνται ελλείψεις στην τροφοδοσία μασκών λόγω αυξημένης ζήτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις, μετατρέποντας σε μάσκες διάφορα ρούχα που μπορούν να καλύψουν το στόμα και τη μύτη.
Τα πειράματα επιβεβαίωσαν ότι οι μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα είναι αυτές που μπλοκάρουν καλύτερα από όλες τα σταγονίδια, αλλά επίσης οι φθηνότερες απλές μάσκες μιας χρήσης και οι χειροποίητες βαμβακερές είναι αρκετά αποτελεσματικές.

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass