Διαρκής στήριξη στον δοκιμαζόμενο ρευματοπαθή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΓΝΛ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2020 15:40

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, ο Διευθυντής, το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό και το ερευνητικό προσωπικό της Κλινικής Ρευματολογίας και της Kλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και το Εργαστήριο της Κλινικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διευθυντή τον κ. Δημήτριο Μπόγδανο, καθηγητή Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, με ανακοίνωσή τους τονίζουν τα παρακάτω:


1. Δηλώνουμε υπεύθυνα και κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε την αδιάκοπη, εργώδη και επίμονη προσπάθειά μας με στοχευμένα έργα, στόχους και παραδοτέα που αφορούν στην κλινική και κλινικοεργαστηριακή αντιμετώπιση ασθενών με αρθρίτιδες κάθε μορφής και τη μεταφραστική έρευνα για την ανεύρεση και βελτιστοποίηση θεραπειών και της ποιότητας της ζωής συνανθρώπων μας που υποφέρουν από τέτοια νοσήματα.
Συγκεκριμένα:
α) Η Κλινική με στοχευμένες και πρόσφατες ενέργειές της ανακαίνισε τον χώρο ημερήσιας νοσηλείας στον οποίο λαμβάνουν τις ενδοφλέβιες θεραπείες τους οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με ψωριασική αρθρίτιδα, αγλυλοποιητική σπονδυλοδισίτιδα και άλλα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Πέντε ολοκαίνουριες, αναπαυτικές πολυθρόνες και τέσσερα κρεβάτια κάνουν πολύ πιο αναπαυτική την πολύωρη νοσηλεία των ασθενών.
β) Στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής λειτουργεί από τον Οκτώβριο Εξειδικευμένο Ιατρείο Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (κάθε Τετάρτη) και Ιατρεία Ψωριασικής Αρθρίτιδας και Σπονδυλαρθροπαθειών (κάθε Τρίτη). Παράλληλα, λειτουργούν καθημερινά και αδιαλείπτως (και τους καλοκαιρινούς μήνες) έξι Εξειδικευμένα Ιατρεία άλλων ρευματικών νοσημάτων, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και Ιατρείο Οστεοπόρωσης Ρευματικών Παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τα προφυλακτικά μέτρα κατά της πανδημίας, τα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής εξυπηρετούν 10.000 περιστατικά από την Κεντρική Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα (αριθμός ρεκόρ για Ρευματολογική Κλινική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη).
γ) Σε ερευνητικό επίπεδο, 15 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές, απόφοιτοι ιατρικών και βιοιατρικών επιστημών επιτελούν στοχευμένη έρευνα στην παθογένεια των ρευματικών παθήσεων και την επίδραση νέων θεραπειών. Η έρευνα χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης και δωρεές ασθενών. Αποτελέσματα της πολυδιάστατης ερευνητικής προσπάθειας δημοσιεύτηκαν στα πιο έγκριτα ρευματολογικά και ανοσολογικά περιοδικά και έγιναν αποδεκτά με ιδιαίτερη ανταπόκριση από την ιατρική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο.
2. Όσον αφορά στα προβλήματα των ρευματοπαθών εν μέσω πανδημίας, δηλώνουμε απερίφραστα την αμέριστη υποστήριξη στα πάγια αιτήματά τους:
α) Την αναγνώριση από τους θεσμικούς φορείς των ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
β) Την υποστήριξή τους σε θέματα που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας παροχής ιατρικών υπηρεσιών και την προφύλαξή τους από την έκθεσή τους στον κορονοϊό (π.χ. χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, εξ αποστάσεως εργασία, ευκολία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασθενών απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα και υγειονομικές μονάδες ή ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής τους, την κάλυψη κόστους μετακινήσεων προς/από νοσοκομειακά ιδρύματα, χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων από εκπαιδευμένο προσωπικό κέντρων υγείας κ.ά.), πολλές από τις οποίες αν διασφαλιστούν μπορούν να εξοικονομήσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον δημοσιοοικονομικό προϋπολογισμό.
γ) Τη συνεχή, αέναη και ολοκληρωμένη υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα που αφορούν στην ψυχολογική τους κατάσταση και την καταπολέμηση του αυξανόμενου άγχους, καταθλιπτικής συνδρομής, φόβου, ανασφάλειας και του αισθήματος απομόνωσης.
Το προσωπικό της Κλινικής με υπευθυνότητα και ζήλο, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, συνεχίζει με αυταπάρνηση και προσωπικές θυσίες να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον δοκιμαζόμενο ρευματοπαθή και τις οικογένειές τους και αντιλαμβάνεται τις αγωνίες του για δίκαια μεταχείριση από τους ιθύνοντες και τους υγειονομικούς φορείς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1