Γιατί το σύστημα υγείας μπορεί να πιεστεί πάρα πολύ γρήγορα

Εξηγεί με ανάρτησή του o καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 11:30

ΑΘΗΝΑ
Για το πόσο γρήγορα μπορεί να πιεστεί το σύστημα υγείας, με δεδομένη τη δυναμική των εκθετικών αυξήσεων των κρουσμάτων, αναλύει ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.


Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, o καθηγητής αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 240 ΜΕΘ για Covid-19 και αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούνται «μόνο» οι 89, άρα λίγο περισσότερο από το 1/3.
Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση θα μπορούσε να είναι καλή, αφού δίνει «πολύ χώρο στο σύστημα υγείας», αλλά όπως είπε μπορεί να είναι παραπλανητική.
Μάλιστα παρουσίασε σχετικό γράφημα της ελβετικής κυβέρνησης για την πίεση στο σύστημα υγείας τονίζοντας ότι δηλώθηκαν χθες 6.600 κρούσματα στην Ελβετία με 10 θανάτους.
Το γράφημα δείχνει την υπάρχουσα κατανομή ΜΕΘ που αυτήν τη στιγμή φτάνει τις περίπου 650 ΜΕΘ σε χρήση από τις οποίες περίπου 100 είναι γεμάτες με ασθενείς Covid-19.
Το σύστημα υγείας της Ελβετίας έχει ενεργές συνολικά 972 κλίνες ΜΕΘ με απόθεμα άλλες 428 που ανοίγουν αν υπάρχει ανάγκη για ένα σύνολο 1.400 σε 8,5 εκατ. πολιτών.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελβετία έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» ακόμα 750 ασθενείς με Covid-19. Με άλλα λόγια έχει τη δυνατότητα να καλύψει 850 ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ από τις οποίες τώρα χρησιμοποιεί μόνο τις 100. Άρα θα έλεγε κανείς ότι η Ελβετία είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Με βάση τα διάφορα μοντέλα, συνεχίζει ο καθηγητής, εάν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση στην Ελβετία τότε μέχρι τις 18 Νοεμβρίου το αργότερο θα είναι γεμάτες. Δηλαδή ενώ ο τωρινός υπολογισμός λέει ότι χρησιμοποιείται <15% των δυνητικών κλινών ΜΕΘ για Covid-19, το υπόλοιπο >85% μπορεί να καλυφθεί σε λιγότερο από 1 μήνα!
Ο καθηγητής τονίζει ότι κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει και να πιστεύει ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί η εκθετική αύξηση.
Προτείνει δε, ο καθένας μας να φορά μάσκα, να κρατά αποστάσεις, να μειώσει στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές και να κρατά την καλή υγιεινή των χεριών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1