Εφεύρεση-ελπίδα 14χρονης για αντιμετώπιση του κορονοϊού

Κέρδισε διεθνή διαγωνισμό για νέους επιστήμονες

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 11:50

ΑΘΗΝΑ
Την ώρα που οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν θεραπεία για τον κορονοϊό, ένα 14χρονο κορίτσι έχει μία εφεύρεση που θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή θεραπεία για τoν Covid-19.
Η Anika Chebrolu κέρδισε το φετινό βραβείο σε διαγωνισμό για νέους επιστήμονες (3M Young Scientist Challenge), που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 25.000 δολαρίων.

Στην εφεύρεσή της η Anika χρησιμοποιεί μεθοδολογία πυριτίου (in-silico) για να ανακαλύψει ένα μόριο μόλυβδου που μπορεί επιλεκτικά να συνδεθεί με την ακίδα πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2.
«Τις δύο τελευταίες ημέρες, είδα ότι υπάρχει τεράστια διαφήμιση από τα μέσα για το έργο μου, καθώς περιλαμβάνει τον ιό SARS-CoV-2 και αντικατοπτρίζει τις συλλογικές μας ελπίδες να τερματίσουμε αυτήν την πανδημία, καθώς, όπως όλοι, εύχομαι να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονική μας ζωή», δήλωσε η Anika στο CNNi.
«Αφού αφιέρωσα τόσο πολύ χρόνο στην έρευνα για πανδημίες, ιούς και ανακάλυψη φαρμάκων, ήταν τρελό να σκεφτώ ότι πραγματικά έζησα κάτι τέτοιο», τόνισε, προσθέτοντας: «Λόγω της τεράστιας σοβαρότητας της πανδημίας του κορονοϊού και του δραστικού αντίκτυπου που είχε στον κόσμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εγώ, με τη βοήθεια του μέντορά μου, άλλαξα κατευθύνσεις για να στοχεύσω τον ιό SARS-CoV-2».

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ
Η 14χρονη Anika, Ινδοαμερικανή, υπέβαλε την εφεύρεσή της όταν ήταν στη Β’ Γυμνασίου, ωστόσο, δεν ήταν πάντα επικεντρωμένη στην εξεύρεση θεραπείας για τον κορονοϊό. Αρχικός της στόχος ήταν να χρησιμοποιήσει μεθόδους in-silico για να προσδιορίσει μία ένωση μολύβδου που θα μπορούσε να συνδεθεί με μία πρωτεΐνη του ιού της γρίπης. Οπως είπε, εμπνεύστηκε να βρει πιθανές θεραπείες για ιούς όταν έμαθε για την πανδημία γρίπης το 1918, ενώ ανακάλυψε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν στις ΗΠΑ, παρά τους εμβολιασμούς και τα φάρμακα.
«Η Anika χρησιμοποίησε την περιέργειά της για να υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με ένα εμβόλιο για τον Covid-19», δήλωσε ο Δρ Σίντυ Μος, ένας από τους κριτές του διαγωνισμού. «Η δουλειά της ήταν περιεκτική και εξέτασε πολλές βάσεις δεδομένων. Ανέπτυξε επίσης μια κατανόηση της διαδικασίας καινοτομίας και είναι επιδέξια επικοινωνιολόγος. Η προθυμία της να χρησιμοποιήσει τον χρόνο και το ταλέντο της για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, δίνει ελπίδες σε όλους μας».
Η νεαρή τόνισε πως ήταν μεγάλη τιμή το ότι κέρδισε το βραβείο και τον τίτλο του κορυφαίου νεαρού επιστήμονα, αλλά η δουλειά της δεν έχει ολοκληρωθεί. Επόμενος στόχος για την Anika; Να εργαστεί μαζί με επιστήμονες και ερευνητές που μάχονται για να «ελέγξουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα» της πανδημίας, αναπτύσσοντας τα ευρήματά της σε μια πραγματική θεραπεία για τον ιό. Σύμφωνα με την ίδια, η εφεύρεσή της μπορεί να φαίνεται σαν μία σταγόνα στον ωκεανό, αλλά προστίθεται σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται. «Το πώς μπορώ να αναπτύξω αυτό το μόριο με τη βοήθεια ιολόγων και ειδικών στην ανάπτυξη φαρμάκων θα καθορίσουν την επιτυχία αυτών των προσπαθειών», υπογραμμίζει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1