Ακόμα 7,5 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΝΛ -2,5 ΕΚ. ΓΙΑ ΚΛΙΝΕΣ COVID-19 ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΚΑΙ 5 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ Ο Φ. ΣΕΡΕΤΗΣ -ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, «ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ» Ο ΒΟΛΟΣ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2020 21:02

Του Δημ. Κατσανάκη

Ακόμα 7,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για κλίνες Covid-19 και προσλήψεις

στα νοσοκομεία της Περιφέρειας ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη διάρκεια επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου παρέδωσε δύο φορητούς αναπνευστήρες για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με covid.
Η χθεσινή επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και η συνάντησή του με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, μετά από μια περίοδο έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, αποτέλεσε σαφές μήνυμα συστράτευσης στον κοινό αγώνα να κρατηθεί το σύστημα υγείας όρθιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας την ώρα που ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις και οι κραυγές αγωνίας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για εξάντληση των δυνατοτήτων νοσηλείας ασθενών πληθαίνουν με γεωγραφική πρόοδο.
Την ίδια ώρα νότα αισιοδοξίας αποτελεί η σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή ημέρα -μέσα σε δύο ημέρες τα κρούσματα από 207 μειώθηκαν σε 105- με τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι ο δείκτης θα ακολουθήσει πτωτική πορεία ανεξάρτητα αν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων αναμένεται να παραμένει υψηλός για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο μέτωπο της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των 2.581 νέων κρουσμάτων, που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 105 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 40,7% του συνόλου των 258 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 105 κρούσματα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας πέρασε μετά από δύο σχεδόν εβδομάδες στην έκτη θέση στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας και για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση στη Θεσσαλία μετά τη Μαγνησία.
Σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται η Θεσσαλονίκη με 673 κρούσματα και η Περιφέρεια Αττικής με 582 κρούσματα. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται και η Ημαθία, η Μαγνησία και η Πέλλα, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα καταγράφοντας τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.
Στη Θεσσαλία, 108 νέα κρούσματα (41,8%), ένα περισσότερο από προχθές, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 34 κρούσματα (13,3 %) στην Π.Ε. Καρδίτσας και μόλις 11 κρούσματα (4,2%) στην Π.Ε. Τρικάλων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού (R) στη Θεσσαλία κινείται στο 1,05 παρουσιάζοντας πτωτικές τάσεις, όπως άλλωστε και στις 4 Θεσσαλικές πρωτεύουσες. Κάτω από τον μέσο όρο της Θεσσαλίας κινείται ο δείκτης στα Τρίκαλα, στη μοναδική περιοχή που κινείται κάτω από τη μονάδα, στο 0,96, αλλά και στη Λάρισα στο 1,02, ενώ πάνω από τον μέσο όρο κινείται στην Καρδίτσα (1,10) και στη Μαγνησία (1,12), όπου εμφανίζεται αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Όσον αφορά τα κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Λάρισας είναι ανύπαρκτα, ενώ έχουν γίνει πλέον δυσεύρετα στην 5η ΥΠΕ που συνεχίζει να παρουσιάζει πανελλαδικά υψηλά ποσοστά πληρότητας της τάξεως του 97%. Συγκεκριμένα από τα 73 κρεβάτια τα 71 ήταν κατειλημμένα και τα 2 κενά, ενώ στις υπόλοιπες λίγο πίσω από την 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), όπου από τα 138 κρεβάτια τα 137 ήταν κατειλημμένα και μόλις ένα κενό.
Στις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες η κατάσταση είχε ως εξής:
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%).
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%).
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%).
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%).
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%).
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%).
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας, 17 και 14 κλινών αντίστοιχα, είναι γεμάτες και οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται είναι 103 στα 109 κρεβάτια, ενώ στην 5η ΥΠΕ συνολικά είναι 498 στα 618 διαθέσιμα κρεβάτια.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ 7,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Δύο φορητούς αναπνευστήρες τύπου Ventilogic LS, δωρεά του επιχειρηματία κ. Νίκου Ρώμνιου, παρέδωσε χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, για την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου στην περίθαλψη ασθενών με Covid-19. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να ενισχύσει το επόμενο διάστημα με επιπλέον αναπνευστήρες το ΓΝΛ, καθώς έχει σηκώσει δυσανάλογο μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έφθασε στο νομαρχιακό νοσοκομείο ο κ. Αγοραστός και συναντήθηκε με τους διοικητές της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και του ΓΝΛ Γρηγόρη Βλαχάκη, τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΓΝΛ Χάρη Τσιλιάκο και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Απόστολο Κομνό, παρουσία και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, Βασίλη Πινακά. Στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί με τη μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο Covid, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ, αλλά και τις περαιτέρω δυνατότητές του για την εξυπηρέτηση των Λαρισαίων ασθενών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Γενικό Νοσοκομείο διαθέτει 24 κρεβάτια ΜΕΘ και 123 κρεβάτια για ήπια περιστατικά Covid, ενώ τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να αναπτύξει 5 νέα κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά και 53 κρεβάτια για ήπια περιστατικά Covid στους χώρους της Ορθοπεδικής και Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε ότι διατίθενται άμεσα μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, άλλα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για κλίνες Covid-19 στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας και 5 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ από την πλευρά του ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ ανακοίνωσε ότι υπογράφει τις συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών από τη λίστα που του παρέδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ντίνος Γιαννακόπουλος, προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο.
Παράλληλα, ο κ. Σερέτης ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για «τη διαρκή στήριξή του προς τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, σε μια εποχή που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται σκληρά», αλλά και τη διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικά τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Απόστολο Κομνό, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
«Ευχαριστώ τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου που βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης και εκτελεί έργο υπερβάλλοντας εαυτόν» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Πάνω απ’ όλα, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε παρόντες, συνεργαζόμαστε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, τους διοικητές των Νοσοκομείων και τον ΕΟΔΥ και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ενισχύουμε το δημόσιο σύστημα υγείας» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
Στο μεταξύ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο επισκέφθηκε προχθές ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος, ο οποίος μιλώντας στο Θεσσαλικό Περισκόπιο της ΕΡΤ μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας θυμίζει αυτήν της Θεσσαλονίκης. Κλίνες κενές δεν υπάρχουν ούτε για απλή νοσηλεία, ούτε στις ΜΕΘ. Ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχει μειωθεί, κι αυτό γιατί έχει αρχίσει να γίνεται επιλογή των ασθενών, αναφέροντας το παράδειγμα της επιλογής ενός 50χρονου άντρα να καταλάβει το μοναδικό κρεβάτι στη ΜΕΘ αφήνοντας σε απλή κλίνη έναν 85χρονο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Γιαννάκος σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΡΤ αναφέρθηκε στην κούραση του προσωπικού των νοσοκομείων, τόσο λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, όσο και των ελλείψεων που υπάρχουν, καθώς «πάνω από 90 συνολικά άτομα στη Θεσσαλία βρίσκονται εκτός εργασίας, αφού είτε νοσούν από κορονοϊό, είτε βρίσκονται σε καραντίνα. 47 από αυτούς είναι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό». Τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ότι γίνεται επιλογή ασθενών για εισαγωγή στη ΜΕΘ χαρακτήρισε «ψευδείς και ανυπόστατες» ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ειδικότερα για την περίπτωση της ασθενούς στην οποία αναφέρεται, αυτή υποστηρίζεται από την Ιατρική και τη Νοσηλευτική ομάδα του Νοσοκομείου διασωληνωμένη. Η αιμοδυναμική της κατάσταση όμως, είναι τέτοια που δεν επιτρέπει αυτήν τη στιγμή τη μεταφορά της, εάν χρειαστεί, σε κλίνη ΜΕΘ εκτός του ΠΓΝ Λάρισας.
Είναι δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή τα Νοσοκομεία μας δέχονται ισχυρή πίεση στις κλίνες Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο αναπτύσσουμε συνέχεια νέες κλίνες και τα περιστατικά μεταφέρονται σε Νοσοκομεία της Υγειονομικής μας Περιφέρειας.
Ας καταλάβουν όλοι, ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν το έργο των υγειονομικών μας και όλου του λαού, που ενωμένοι δίνουμε τη μάχη».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass