Στο «κόκκινο» ιδιωτική κλινική της Λάρισας

ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ -ΘΕΤΙΚΟΙ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ -«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ -5 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 106 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 225 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -64 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2020 21:00

Του Δημ. Κατσανάκη

Νέα υγειονομική βόμβα σε δομή του χώρου υγείας, μετά την αντίστοιχη στο παράρτημα

Αμπελώνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έσκασε τις προηγούμενες ημέρες στη Λάρισα προκαλώντας πονοκέφαλο στις Υγειονομικές Αρχές της Περιφέρειας. Πρόκειται για μεγάλη ιδιωτική γενική κλινική της Λάρισας με δεκάδες νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που αύξησε ακόμα περισσότερο την πίεση στα δύο δημόσια νοσοκομεία, ενώ υπό παρακολούθηση βρίσκεται ένα ακόμα θεραπευτήριο με αρκετά κρούσματα, με την κατάστασή του πάντως να θεωρείται ελεγχόμενη.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες στην ιδιωτική κλινική καταγράφηκαν δεκάδες νέα κρούσματα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας της Διεύθυνσης της κλινικής με τον ΕΟΔΥ, που έδωσε αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη διαχείριση των κρουσμάτων, που αφορούν τόσο σε ασθενείς όσο και στο προσωπικό της κλινικής.
Στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης της κατάστασης νεφροπαθείς που εξυπηρετούνται στο δημοφιλές τμήμα τεχνητού νεφρού της κλινικής, ιδιαίτερα όσοι προσβλήθηκαν από τον ιό, παραπέμπονται στα δύο νοσοκομεία της πόλης τόσο για νοσηλεία όσο και για αιμοκάθαρση. Στέλεχος του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε χθες ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην κλινική είναι πολύ μεγάλος χωρίς πάντως να τον προσδιορίζει, χαρακτηρίζοντας «πολύ σοβαρό» το πρόβλημα, που χρήζει συστηματικής προσπάθειας για να αντιμετωπιστεί. Στη Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εξαιτίας του προβλήματος της ιδιωτικής κλινικής, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών αλλά και των αιμοκαθάρσεων με τον καθηγητή Νεφρολογίας, Γιάννη Στεφανίδη, να μην κρύβει τον προβληματισμό του για τους νεφροπαθείς με covid καθώς όπως είπε «είναι συνήθως ασυμπτωματικοί και χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι να αρνητικοποιηθούν...».
Ανάλογη αύξηση στην κίνηση των νεφροπαθών της συγκεκριμένης κλινικής παρατηρήθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στελέχη του οποίου επικοινώνησαν με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρ. Χατζηχριστοδούλου, προκειμένου να ερευνηθεί το μέγεθος του προβλήματος και οι διαστάσεις του τουλάχιστον για τη διαχείριση των νεφροπαθών, που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της συγκεκριμένης ιδιωτικής κλινικής αυξημένα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο δεκαήμερο και σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με την κατάσταση όμως να παραμένει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, διαχειρίσιμη και χωρίς να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Ελαφρά υποχώρηση αλλά σταθερά τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ από τα 2.013 επιπλέον κρούσματα πανελλαδικά, τα 106 καταγράφηκαν στη Λάρισα, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 47,1% των 225 νέων κρουσμάτων της Θεσσαλίας. Με τα 106 κρούσματα παραμένει στην τρίτη θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους απόλυτους αριθμούς νέων κρουσμάτων, μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 545 κρούσματα και την Περιφέρεια Αττικής των 319 κρουσμάτων. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η περιοχή της Μαγνησίας με 80 νέα κρούσματα (35,6%), ενώ 20 κρούσματα (8,9%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας και 19 κρούσματα (8,4%) στην Π.Ε. Τρικάλων. Σταθερά ασφυκτική συνεχίζει να παραμένει η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, με τη χθεσινή ημέρα να χαρακτηρίζεται από τις πλέον δύσκολες, καθώς 5 συνολικά συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, τρεις στο Πανεπιστημιακό και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο. Την ίδια ώρα γεμάτες παραμένουν οι Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας με τους εντατικολόγους να προχωρούν σε διασωληνώσεις ασθενών ακόμη και εκτός των μονάδων.

64 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στο μεταξύ 64 άτομα, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, μπαίνουν στη μάχη για την αντιμετώπιση του Covid-19 και προσλαμβάνονται άμεσα στο νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, μετά από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.Οι αποφάσεις του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, για την πρόσληψη των 64 ατόμων αναρτήθηκαν χθες το απόγευμα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με τους προσληφθέντες να καλούνται εντός πέντε εργάσιμων ημερών να υπογράψουν σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, το έργο «Ενίσχυση Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας» προϋπολογισμού 380.298 ευρώ. Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας της Θεσσαλίας, το οποίο αποτελεί Αποκεντρωμένη Μονάδα του ΕΟΔΥ.
«Πάνω απ’ όλα, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε παρόντες, συνεργαζόμαστε με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, και χρηματοδοτούμε την προμήθεια νέου εργαστηριακού εξοπλισμού για το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας προκειμένου να πραγματοποιούνται εργαστηριακοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. «Μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με επιπλέον 7,5 εκατ. το δημόσιο Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19. Μέχρι στιγμής έχουμε χρηματοδοτήσει με 20 εκατ. ευρώ την προμήθεια νέου ιατροτεχνολικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και 250 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ κ.λπ. Τα επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ οδηγούν στην ενίσχυση των Νοσοκομείων μας με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις ΜΕΘ και σε 100 νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με την Περιφέρεια να καλύπτει για τα επόμενα δύο χρόνια το μισθολογικό κόστος».
Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης ικανής ποσότητας αναλώσιμων ειδών για την εκτέλεση διαγνωστικών και πειραματικών διαδικασιών, για την ενίσχυση των διαγνωστικών διαδικασιών που εκτελούνται στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, για την εργαστηριακή υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα τη συνδρομή στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Ειδικότερα ο εξοπλισμός αφορά έναν αλληλουχητή νέας γενιάς, τρεις καταψύκτες κατακόρυφους µε θερµοκρασιακό εύρος -86 oC, μία ψυχόμενη φυγόκεντρο πάγκου 15/50ml, δύο αναδευτήρες πάγκου, μία θερμαινόμενη πλάκα 220v με υποδοχείς για σωληνάρια 1-2ml, δύο συσκευές PCR, δύο υδατόλουτρα ηλεκτροφόρησης (δεξαμενές), μία ψυχόμενη υπερφυγόκεντρο συμπεριλαμβανομένου 2 κεφαλών 40-100ml και αναλώσιμα για την εκτέλεση διαγνωστικών και πειραματικών διαδικασιών.
Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Με την αναβάθμιση του εξοπλισμού του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας διασφαλίζεται η άμεση απόκριση και αντιμετώπιση σε θέματα που άπτονται σε κινδύνους της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα στην πρόβλεψη κινδύνων σχετικών με την πανδημία Covid-19.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass