Νεφρολογική Κλινική για COVID ασθενείς στο ΠΓΝΛ!

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ -ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ Η ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ 79 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 166 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2020 21:00

Του Δημ. Κατσανάκη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η διασπορά της πανδημίας στις ιδιωτικές δομές

υγείας και πρόνοιας της Λάρισας, καθώς μετά την κλινική με τα δεκάδες κρούσματα μεταξύ των οποίων και πολλοί νεφροπαθείς, άλλα δύο θεραπευτήρια της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας αντιμετωπίζουν σειρά θεμάτων με θετικά κρούσματα τόσο εργαζομένων όσο και τροφίμων.
Η αύξηση των κρουσμάτων στις ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το Σύστημα Υγείας, σε μια εποχή που τα δημόσια νοσοκομεία αναζητούν τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης.
Είναι ενδεικτικό ότι από την ιδιωτική κλινική με τα δεκάδες κρούσματα, 13 νεφροπαθείς διακομίστηκαν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ άλλοι 9 στο Γενικό Νοσοκομείο, ανατρέποντας τους υπάρχοντες σχεδιασμούς για τη διαχείριση των νεφροπαθών και των αναγκών τους για αιμοκάθαρση.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, χθες το πρωί σε σύσκεψη υπό την προεδρία του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη και τη συμμετοχή των καθηγητών Παιδιατρικής Γ. Συρογιαννόπουλου και Νεφρολογίας Γιάννη Στεφανίδη, αποφασίστηκε η Νεφρολογική Κλινική να μετατραπεί σε Νεφρολογική Κλινική - COVID, ενώ εξετάστηκαν και θέματα που αφορούν την καλύτερη εξυπηρέτηση των COVID και μη COVID ασθενών κυρίως για την αιμοκάθαρση.
Παράλληλα, στο Γενικό Νοσοκομείο παραμένει ο πονοκέφαλος της ενσωμάτωσης των 9 νέων νεφροπαθών με Covid, καθώς η νοσηλεία τους βρίσκεται πολύ κοντά στους χώρους της θεραπείας των ογκολογικών ασθενών, το συνδικαλιστικό όργανο των οποίων δεν έχει κρύψει τις ανησυχίες του για τους κινδύνους επιμόλυνσης των ογκολογικών ασθενών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Νεφροπαθών Κώστας Μπυριτζάς, σε δήλωσή του στην «Ε» με αφορμή το πρόβλημα της ιδιωτικής κλινικής ζητά από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των νεφροπαθών. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του: «Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που έχουμε περιέλθει οι νεφροπαθείς απαιτούμε από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ζητάμε άμεσα να τηρηθεί το πρωτόκολλο που ορίστηκε και πέραν της θερμομέτρησης να γίνεται σε όλους τους νεφροπαθείς το τεστ για Covid πριν μπουν για αιμοκάθαρση.
Ζητάμε από τους υπεύθυνους των μονάδων να αυστηροποιήσουν τα μέτρα και να απομονώσουν καλύτερα τις μονάδες τους. Ζητάμε από τους νοσηλευτές και τους συνασθενείς μας να τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.
Χρειάζεται να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και υπευθυνότητα, ώστε να βγούμε νικητές από αυτήν την περιπέτεια».
ΣΕ ΔΥΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ
Την ίδια ώρα δύο ακόμα θεραπευτήρια στα περίχωρα της Λάρισας, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και στους τρόφιμους. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχει ληφθεί σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των μικροεστιών, με τους επιμολυσμένους εργαζόμενους να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μερίδα τροφίμων χωρίς συμπτώματα να βρίσκεται σε ειδικούς χώρους στα θεραπευτήρια και άλλους τρόφιμους με συμπτώματα να μεταφέρονται για νοσηλεία στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΔΥ, η κατάσταση στα δύο θεραπευτήρια είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία προσθέτοντας πάντως ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με σκοπό να αρνητικοποιηθούν τα θετικά κρούσματα και να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η κατάσταση, όπως συνέβη πρόσφατα με τις δύο ψυχιατρικές κλινικές.

ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ...
Αισθητή μείωση κατά 25% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα εμφάνισε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη γεωγραφική κατανομή των 1.747 κρουσμάτων Covid-19 στη Λάρισα καταγράφηκαν 79 νέα κρούσματα, που αντιπροσωπεύει το 47,6% των 166 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία -αριθμός μειωμένος και για πρώτη φορά μετά από καιρό κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200 κρουσμάτων. Με τα 79 κρούσματα η Λάρισα έπεσε στην τέταρτη θέση της λίστας των περιοχών με τους μεγαλύτερους απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων μετά την Π.Ε. Θεσσαλονίκης με τα 486 κρούσματα, την Περιφέρεια Αττικής των 273 νέων κρουσμάτων και τη γειτονική Π.Ε. Πιερίας με τα 90 κρούσματα.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία, 58 κρούσματα (35%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, που μαζί με τη Λάρισα αποτελούν τις δύο πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της Θεσσαλίας, 20 κρούσματα (12%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας και μόλις 9 κρούσματα (5,4%) στην Π.Ε. Τρικάλων.
Παρά τον υψηλό αριθμό των νέων κρουσμάτων, η Λάρισα δεν βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που παρακολουθούν οι Αρχές και οι ειδικοί επιστήμονες με ανησυχία, αναφορικά με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα, τόσο σε ό,τι αφορά την ασφυκτική πίεση που ασκεί στο ΕΣΥ όσο και τη δυναμική της πανδημίας σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Τέτοιες περιοχές που εμπνέουν ανησυχία είναι η Πέλλα, η Πιερία και τα Γρεβενά, η Δράμα και οι Σέρρες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στην Πέλλα το τελευταίο επταήμερο έχουν καταγραφεί 430 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (τα περισσότερα σε αναλογία πληθυσμού στη χώρα) και στα Γρεβενά 400 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, όταν π.χ. στην Αττική η αναλογία κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου είναι λίγο πάνω από 60 ανά 100.000 πληθυσμού.
Αντίθετα, η Λάρισα βρίσκεται μεταξύ των 18 ιδιαίτερα επιβαρυμένων περιοχών όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτές είναι οι Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Εβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ
Το ΚΚΕ απηύθηνε κάλεσμα μάχης στους ιδιώτες γιατρούς για να προσφέρουν στο Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας χθες σε πρωινή εκπομπή στο Mega. O βουλευτής του κόμματος με αίτημά του αποδεσμεύθηκε από τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Βουλής προκειμένου να προσφέρει της υπηρεσίες του σε αυτήν τη μάχη. Σχολίασε, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη, ότι για να προσφέρει ένας ιδιώτης γιατρός στο Σύστημα Υγείας θα πρέπει να υπογράψει μια «τύπου» σύμβαση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προνοήσει για αυτό ώστε να αποφευχθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις, ενώ σε σχέση με το εμβόλιο σημείωσε ότι από τη στιγμή που θα υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις, το ΚΚΕ από την πλευρά του θα προτρέψει στη χρήση του γιατί, όπως είπε, ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass