Ρύθμιση για απαγόρευση εξαγωγών στα φάρμακα

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠ. ΒΑΛΤΑΣ ΣΤΟ 6ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ *ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2020 21:56

Το σχέδιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της φαρμακευτικής αγοράς με πολλαπλές επιπτώσεις για τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών ανέπτυξε ο πρόεδρός του, Απ. Βαλτάς,

μιλώντας προχθές στο 6ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο που διοργανώθηκε διαδικτυακά προκαλώντας το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Συμμετέχοντας στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το φαρμακείο σήμερα: ευκαιρίες και προκλήσεις», με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που απασχολούν το φαρμακείο αναδεικνύοντας τις πολιτικές του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου για την αντιμετώπισή τους.
Τα ελλειπτικά φάρμακα αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας των φαρμακοποιών και αυτοί «δεν μπορεί να είναι ζήτουλες...» για να τα εξασφαλίσουν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους, τόνισε ο κ. Βαλτάς για να αναδείξει τις διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και με τις φαρμακαποθήκες σε μια προσπάθεια να φρενάρουν οι εξαγωγές. Καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν έχουν φαρμακεία ως πελάτες και ασχολούνται μόνο με τα ελλειπτικά φάρμακα αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα απαγορεύει τις εξαγωγές.
Την ίδια ώρα, υποστήριξε, προωθείται η σύνδεση του μηχανογραφικού συστήματος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον ΕΟΦ στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται μέσω ΗΔΙΚΑ να πληροφορείται κάθε γιατρός που συνταγογραφεί ώστε να γνωρίζει ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά και να αποφεύγει τη συνταγογράφησή τους.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) αναδεικνύοντας το αίτημα της διάθεσης των φαρμάκων με κόστος μέχρι 500-600 ευρώ από τα φαρμακεία με το ποσοστό κέρδους που ορίζει ο νόμος για τα φάρμακα. «Για τα ΦΥΚ δεν διεκδικούμε επιστημονική αμοιβή αλλά το επαγγελματικό μας κέρδος...» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πάντως ότι οι πελάτες δεν πείστηκαν να απευθυνθούν στα φαρμακεία για την προμήθειά τους, όπως αποδεικνύεται από πιλοτική σύμβαση με τη συμμετοχή 36 φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα. Με την εφαρμογή της, ανάφερε, από τις 89 χιλιάδες συνταγές που εκτελέστηκαν από τον ΕΟΠΠΥ και τα φαρμακεία από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο μόνο οι 4.910 συνταγές εκτελέστηκαν από τα φαρμακεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι «ο πελάτης δεν πείστηκε να πάει στα φαρμακεία...».
Αναφερόμενος στο θέμα των αντιβιοτικών φαρμάκων, ο κ. Βαλτάς υποστήριξε ότι πρόκειται για επιτυχία του κλάδου η χορήγησή τους μόνο με ηλεκτρονική συνταγή και με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τις ελλείψεις εμβολίων καταλόγισε ευθύνες στον ιατρικό κόσμο γιατί συνταγογράφησε εμβόλια σε ασθενείς που δεν ήταν στις ευάλωτες ομάδες -παιδίατροι συνταγογραφούσαν εμβόλια ακόμα και σε... παιδιά, αποκάλυψε.
ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Το 6ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο διοργάνωναν διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας, με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ
Με πλούσια θεματολογία και κεντρικό μήνυμα «Κάθε ανάσα έχει αξία. Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων» το 6ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο αποσκοπούσε να αναπτύξει πολύπλευρα το θέμα των αναπνευστικών νοσημάτων, καθώς εν μέσω της πανδημίας, παρουσιάζουν αυξημένη εμφάνιση με συχνές επιπλοκές.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Λοιμώξεις και αναπνευστικά προβλήματα» και έγιναν επιστημονικές ομιλίες για το αναπνευστικό, από διακεκριμένους στον χώρο τους επιστήμονες, για θέματα μεταξύ των οποίων η δημόσια υγεία και προστασία των ασθενών με προβλήματα υγείας, τα αυτοάνοσα νοσήματα που οδηγούν σε διάμεση πνευμονοπάθεια - πρωτόκολλα κορτιζόνης, η διακοπή καπνίσματος, η πανδημία, ευπαθείς ομάδες και υποκείμενα νοσήματα, η φυτοθεραπεία στις παθήσεις του αναπνευστικού, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στον χώρο του φαρμακείου, η συσχέτιση διατροφής-αναπνευστικών νοσημάτων και οι επιστημονικά αποδεκτές λύσεις στην αντιμετώπιση του SARS-COV2 (COVID -19) για τους πελάτες του φαρμακείου και η εξήγηση της χρησιμότητας μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, καθώς και ειδικών συνταγών ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος ως γαληνικά φάρμακα.
Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον θέμα, που αναπτύχθηκε και ήταν εστιασμένο στον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού αφορούσε τις «Τεχνικές συμβουλευτικής διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων και διαχείριση ασθενών στο φαρμακείο.
Η διάσταση της φαρμακευτικής συμμαχίας».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass