Στο βάθος αισιοδοξία παρά τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2020 21:03

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Στα... «φυσιολογικά» επίπεδα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων επανήλθε χθες η Λάρισα,

μετά από τρεις διαδοχικές ημέρες που κατέγραψε σημαντική πτώση εξαιτίας των μειωμένων δειγματοληψιών του Σαββατοκύριακου. Το γεγονός αυτό προσγειώνει στη σκληρή πραγματικότητα τους υπεραισιόδοξους, αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφήνουν μια αχτίδα αισιοδοξίας για τη συνέχεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, από τα 2.199 νέα κρούσματα του Covid-19, τα 112 κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Λάρισας και αντιπροσωπεύουν το 46,47% των 241 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με τα 112 κρούσματα η Π.Ε. Λάρισας επανέρχεται στη γνωστή τρίτη θέση της λίστας με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα μετά την Π.Ε. Θεσσαλονίκης με τα 538 κρούσματα και την Περιφέρεια Αττικής των 413 κρουσμάτων. Συνολικά δε, από την αρχή της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, έχει καταγράψει 4.441 κρούσματα, που ξεπερνούν το 50% των 8.816 συνολικών κρουσμάτων στη Θεσσαλία την ίδια περίοδο.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία ψηλά παραμένει και η Μαγνησία με 70 κρούσματα (29%) και ακολουθεί η Π.Ε. Τρικάλων με 33 νέα κρούσματα (13,7%) και η Π.Ε. Καρδίτσας με 26 νέα κρούσματα (10,8%). Ενθαρρυντικά ωστόσο στοιχεία για την πορεία της πανδημίας αποτελούν, αφενός η μείωση των εισαγωγών στα δύο νοσοκομεία, αφετέρου ο δείκτης αναπαραγωγής που κινείται σημαντικά κάτω από το 1, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, πρόβλεψη για μείωση των κρουσμάτων, εφόσον φυσικά διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά.
Στελέχη των δύο νοσοκομείων μιλούν για μειωμένες εισαγωγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στη διάρκεια των εφημεριών παρέχοντας σημαντικές «ανάσες» για τη διαχείριση της κατάστασης και των ασθενών παρότι οι Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας παραμένουν πλήρεις χωρίς κενό κρεβάτι -άδεια κρεβάτια υπάρχουν στις ειδικές πτέρυγες για covid περιστατικά υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες για νοσηλεία.
Στο μεταξύ χθες, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοίνωσε την ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 και τον αριθμό αναπαραγωγής R στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων και της επίπτωσης Covid-19 από 14 Μαρτίου έως 15 Νοεμβρίου και από 16 έως 29 Νοεμβρίου ανά Καλλικρατικό Δήμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του κρούσματος ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Παράλληλα, παρουσίασε την ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον αριθμό αναπαραγωγής R (R=reproductive number) για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για τον αριθμό αναπαραγωγής R χρησιμοποιήθηκε διάστημα έξι ημερών από την ημερομηνία δήλωσης ως πιθανή ημερομηνία μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό (Covid-19). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο δείκτης R για την Περιφέρεια Θεσσαλίας κινείται στο 0,73. Οριακά πάνω από τον μέσο όρο της Θεσσαλίας κινούνται τα Τρίκαλα με 0,75 και πιο πάνω η Λάρισα με τον υψηλότερο δείκτη 0,79, ενώ οριακά κάτω από το μέσο όρο κινείται η Καρδίτσα με 0,72 και πιο χαμηλά η Μαγνησία με 0,69.

8 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΚΕΠΑΣΤΗ
Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα οργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ μαζική δειγματοληψία με έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) μέσω της δράσης «DRIVE THROUGH TESTING» στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.
Η δράση γίνεται από τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Τα Drive through testings δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχονται για Covid-19 άμεσα και με ασφάλεια, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους. Οι πολίτες που προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους και να έχουν μαζί τους κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΜΚΑ τους.
Όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνολικό αριθμό 274 δειγμάτων καταγράφηκαν 8 θετικά κρούσματα Covid-19. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 32 έτη και πρόκειται για 4 άντρες και 4 γυναίκες οι οποίοι ήδη έχουν ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία για τον επανέλεγχό τους με τη μέθοδο PCR.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν την ταχεία εξέταση ανίχνευσης του κορονοϊού (rapid test) θα έχουν αύριο Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων, στον χώρο της Σκεπαστής Αγοράς, στην είσοδο της πόλης από Λάρισα.
Η δειγματοληψία θα γίνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες από τον Δήμο Φαρσάλων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Κινητές Μονάδες Ειδικού Σκοπού του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

 KROYSMATA PINAKAS

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass