Φθηνότερη θέρμανση για 2.500 οικογένειες

ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2021 15:07

Χιλιάδες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε όλη τη Θεσσαλία εντάσσονται

στο πρόγραμμα αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου. Το Πρόγραμμα επιχορηγήσεων υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προϋπολογισμού 6,12 εκατ. ευρώ και με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να έχει τον ρόλο του φορέα υποδοχής, ελέγχου αιτήσεων, πιστοποίησης και καταβολής της χρηματοδότησης. Όπως ανακοίνωσαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, ο προϋπολογισμός του προγράμματος που προσφέρει επιχορήγηση από 65% μέχρι και 100% τείνει να καλυφθεί και ξεκινούν οι εργασίες σύνδεσης με το φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός δήλωσε: «Ευχαριστώ την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας για την ταχύτητα με την οποία «έτρεξε» ένα πρόγραμμα το οποίο είναι χρήσιμο για την κοινωνία και για τις οικογένειες που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας να συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο μειώνεται κατά 40% το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση και παράλληλα αποδίδει όλα τα ευεργετήματα που έχει η χρήση φυσικού αερίου. Συνεπώς, χιλιάδες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα επιδοτούνται είτε με 100% για την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης εφόσον είναι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης είτε επιδοτούνται κατά 65% αν έχουν ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Παράλληλα, οι δικαιούχοι επωφελούνται και από την 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου που προσφέρει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Με το έργο προβλέπεται ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου της τάξης των 2.500 τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα. Βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας καθώς σε πάνω από 2.500 σπίτια που συνδέονται με το φυσικό αέριο απασχολούνται μηχανικοί, υδραυλικοί, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες. Πιστεύουμε ότι και στο επόμενο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021 - 2027 υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα ανάλογο πρόγραμμα προκειμένου ακόμα περισσότερες οικογένειες της Θεσσαλίας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν με το φυσικό αέριο».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 4/2/2021 και μέσα σε 2 μήνες έχει απορροφήσει σε μεγάλο ποσοστό τους διαθέσιμους πόρους, καθώς έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων με σκοπό την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού. Έχει καταγραφεί ρεκόρ απορρόφησης προγράμματος ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, καθώς οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτήν την πρωτοβουλία και στους 4 Νομούς της Περιφέρειας και το πρόγραμμα τείνει ολοκληρωθεί μόλις σε 60 ημέρες. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θα συνεχίσει την παραλαβή των αιτήσεων μέχρι και την κάλυψη του ποσού της επιχορήγησης, ώστε να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση από επιλαχούσες αιτήσεις. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας συνεχίζει την υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού της σχεδίου, ύψους 61,45 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με επενδύσεις που για το 2021 θα αγγίξουν τα 12,42 εκατ. ευρώ».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
epimelitirio pyrkagies
Μείνε μαζί μας
VOLTERRA

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1