Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2021 19:07

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Το Πολυδύναμο Νίκαιας, η διαΝΕΟσις  και ο Κων. Νταφόπουλος

Και ενώ φαινόταν ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα του Πολυδύναμου Ιατρείου στη Νίκαια μετά τις αντιδράσεις στα Φάρσαλα για τη μείωση των οργανικών θέσεων στο Κέντρο Υγείας στον Δήμο Κιλελέρ επικρατεί ηρεμία αδικαιολόγητη για μια τέτοια εξέλιξη.


Οπότε το πιθανότερο είναι τα φαινόμενα να απατούν και ως εκ τούτου δεν είναι αυτή η εξέλιξη (της εγκατάλειψης). Στους δύο Δήμους υπήρξαν διαβεβαιώσεις για όσα ήθελε να ακούσει ο καθένας, δηλαδή στα Φάρσαλα ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει και οι θέσεις θα παραμείνουν ως έχουν και στον Δήμο Κιλελέρ ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο στη Νίκαια θα γίνει. Με ποιον τρόπο; Στη διαδρομή μεταξύ Λάρισας και Αθήνας ακούγεται ότι οι θέσεις για το Πολυδύναμο της Νίκαιας βρέθηκαν κάπου στη Στερεά Ελλάδα και η μεταφορά τους θα γίνει χωρίς «να ανοίξει ρουθούνι». Οι επίσημες ανακοινώσεις πάντως αναμένονται αφού τελειώσει η δουλειά και πέσουν οι υπογραφές.

 
Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας είναι ο μεγάλος κερδισμένος της 5ης ΥΠΕ από την τελευταία απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη για την κατανομή 167 οργανικών θέσεων προσωπικού σε νοσοκομεία της χώρας.
Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας είναι το μοναδικό νοσοκομείο της ΥΠΕ που μπήκε στη συγκεκριμένη κατανομή λαμβάνοντας 33 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, εκ των οποίων 8 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 20 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 5 Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
* * *
Συμβαίνει και αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο: με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ παραλήφθηκε και εγκαταστάθηκε από τον προηγούμενο Γενάρη μαστογράφος, αλλά μαστογραφίες δεν γίνονται, προς το παρόν τουλάχιστον.
Αιτία, πληροφορούμαι η έλλειψη ...κλιματιστικού (!), η προμήθεια του οποίου προγραμματίστηκε, αλλά οι διαδικασίες κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς στερώντας από το νοσηλευτικό ίδρυμα την προσφορά πολύτιμης υπηρεσίας υγείας στις Λαρισαίες από μια κλινική, που καταβάλει παρά τη σωρεία προβλημάτων φιλότιμες προσπάθειες για τη λειτουργία της.
* * *
Ενδιαφέροντα τα ευρήματα της έκτης έρευνας, που δημοσίευσε η διαΝΕΟσις για τις στάσεις, τις απόψεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων/-ίδων για τη νέα φάση της πανδημίας, που βιώνουμε σήμερα, σχεδόν 15 μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, που πραγματοποίησε η Metron Analysis, σε πανελλαδικό δείγμα 1.101 ατόμων ηλικίας 17 και άνω στο διάστημα 7-15 Μαΐου του 2021 προκύπτει ότι η «αβεβαιότητα» και η «ανασφάλεια» εξακολουθούν να είναι τα πιο έντονα συναισθήματα που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δηλώνουν ότι τους διακατέχουν. Οι πολίτες εξακολουθούν να φοβούνται τον κορονοϊό. Μάλιστα, τo 80,4% συμφωνούν ότι «αποτελεί μια σοβαρή απειλή». Οι μισοί θεωρούν «αρκετά» ή «πολύ» πιθανόν να προσβληθούν από κορονοϊό (από 32% τον Σεπτέμβριο του 2020) και 2 στους 3 πιστεύουν ότι αν προσβληθούν κινδυνεύουν σοβαρά από τη νόσο. Ακόμη, πλέον ένα 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει οι ίδιοι με Covid-19, ενώ το 12,9% δηλώνουν ότι έχει νοσήσει μέλος του νοικοκυριού τους (και στο 2% αυτών των περιπτώσεων, ότι το μέλος που νόσησε τελικά κατέληξε).
Επίσης επτά στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονική καθημερινότητα κάποια στιγμή από το 2022 και μετά, ενώ ένας στους 3 πιστεύουν πια ότι θα επανέλθουμε κάποια στιγμή «μετά το 2022».
* * *
NTAFOPOYLOS.jpg
Συγχαρητήρια και ευχές, φυσικά και της στήλης, δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και μέλος της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κων. Νταφόπουλος.
Προ ημερών εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας, επιστημονική εταιρεία γνωστή για τις δράσεις της με στόχο την προαγωγή της επιστήμης επί των προβλημάτων αναπαραγωγής.
* * *
Καλοκαίρι έρχεται και στις μονάδες υγείας μετά από μια αυταπόδεικτα δύσκολη χρονιά άρχισαν οι προβληματισμοί για τις καλοκαιρινές άδειες, η χορήγηση των οποίων όπως είναι γνωστό έχει ανασταλεί από τις 3 Νοεμβρίου 2020 εξαιτίας της πανδημίας και της ανάγκης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.
Η υπέρβαση του ορίου της εργασιακής εξουθένωσης σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο σε συνδυασμό με την ανάγκη κάθε εργαζόμενου για ολιγοήμερη έστω ανάπαυση καθιστά επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για άρση της αναστολής των κανονικών αδειών των υγειονομικών. Η ΠΟΕΔΗΝ το έθεσε, οι κοινοβουλευτικοί το συζητούν, απομένει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας…
* * *
Με τις ευχές της τοπικής κοινωνίας για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος της Πνευμονολογικής Κλινικής ξεκινά την Πέμπτη το νέο ιατρείο προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα από τους πνευμονολόγους Δημήτριο Παπαδόπουλο και Ελένη Καρέτση.
Ο έλεγχος περιλαμβάνει ετήσια παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, με ειδικό πρωτόκολλο αξονικής τομογραφίας θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT – Low Dose Computed Tomography), της οποίας η δόση ακτινοβολίας είναι το 1/5 περίπου μιας κανονικής αξονικής τομογραφίας θώρακα.
Το πρόγραμμα θα δέχεται άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα (καπνιστές ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα την τελευταία 15ετία, ηλικίας άνω των 50 ετών) και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Το πρόγραμμα θα συνδυάζεται με λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού και θα υπάρχει συνεργασία με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974-393.942 από 10 π.μ. έως 1 μ.μ. καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
24249153.jpg
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καπνού στις 31 Μαΐου 2021. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του γιορτάζουν κάθε χρόνο την 31ή Μαΐου για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της χρήσης καπνού. Φωτ.EPA / JEON HEON-KYUN
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass