Υπόθεση Υγείας

ΠΓΝΛ: Ξεπέρασαν το 1,2 εκατ. οι φάκελοι ασθενών!

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2021 21:30
Ορκίστηκε χθες παρουσία του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Γρηγόρη Βλαχάκη ο επιμελητής Β’ Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας (Τ.Ε.Π.) Απόστολος Τριαντάρης στο πλαίσιο της ενίσχυσης του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό. Ορκίστηκε χθες παρουσία του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Γρηγόρη Βλαχάκη ο επιμελητής Β’ Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας (Τ.Ε.Π.) Απόστολος Τριαντάρης στο πλαίσιο της ενίσχυσης του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ασφυκτιά! Δεν είναι μόνο οι κλινικές που ζητούν επέκτασή τους καθώς συνεχώς αναπτύσσονται, είναι και το ιατρικό αρχείο όπου αυτή τη στιγμή αποθηκεύονται περίπου 1.080.000 ιατρικοί φάκελοι με μεγάλη δυσκολία.


Ο αριθμός ανέρχεται σε 1.250.000 περίπου και εξαιτίας της έλλειψης χώρου στο ιατρικό αρχείο, μεγάλος αριθμός ιατρικών φακέλων φυλάσσονται στα γραφεία διημέρευσης ιατρών, στις αίθουσες σεμιναρίων, στα γραφεία γιατρών και στους διαδρόμους. Για τον λόγο αυτό, όπως επισημάνθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του νοσοκομείου, υπάλληλοι του ιατρικού αρχείου όταν αναζητούν φάκελο (κατόπιν αίτησης παραλαβής αντιγράφου από τον ίδιο τον ασθενή, δικαστήρια, αστυνομία κ.λπ.) χάνουν πολύτιμο χρόνο αναζητώντας τον στις κλινικές ανάμεσα σε χιλιάδες φακέλους, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος απώλειας των φακέλων.
Η διοίκηση έδωσε το πράσινο φως για τη διαμόρφωση νέου χώρου στο υπόγειο πάρκινγκ, επεκτείνοντας τους υπάρχοντες χώρους του αρχείου και ταυτόχρονα να διερευνηθεί η περίπτωση ένταξης της ψηφιοποίησης του αρχείου στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών στο παρελθόν δεν ήταν αποτελεσματική καθώς απεντάχθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» τον Αύγουστο 2015 το έργο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την ψηφιοποιίηση του ιστορικού αρχείου και την κανονικοποίηση συσχέτιση πρωτόκολλου φυσικής αρχειοθέτησης και Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών» προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.671. 987,81 ευρώ, που αποτέλεσε τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
* * *
Τις πιθανές ενδοκρινικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν άτομα κατά τη διάρκεια και μετά από λοίμωξη Covid-19 παρουσιάζουν σε άρθρο, που πρόσφατα έγινε δεκτό προς δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Endocrine Connections, οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Παρασκευή Καζάκου, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ελένη Κορομπόκη, Κατερίνα Στεφανάκη, Φωτεινή Κανούτα, Γεωργία Κάσση, Ασημίνα Μητράκου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Yποδοχείς για τον ιό SARS-CoV-2 ανευρίσκονται και σε ιστούς πέραν του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπτώσεις, άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Και πολλοί ενδοκρινείς αδένες, δηλαδή όργανα του σώματος που παράγουν ορμόνες, όπως το ενδοκρινές πάγκρεας, ο υποθάλαμος και η υπόφυση, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, οι όρχεις στους άνδρες και οι ωοθήκες στις γυναίκες, έχει βρεθεί ότι εκφράζουν τέτοιους υποδοχείς.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η πλειονότητα των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με ενδοκρινικές επιπλοκές μετά από Covid-19 αφορά στην απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, με πιθανή και την εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη. Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία έχει αρνητικές επιδράσεις στην έκβαση της νόσου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, επίσης, για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (χαμηλά επίπεδα Τ3 ή TSH) ή παρουσία υποξείας θυρεοειδίτιδας. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης μπορεί, ακόμη, να παρατηρηθεί διαταραχή της σπερματογένεσης σε προσβεβλημένους άνδρες. Η Covid-19 έχει συσχετιστεί και με ανεπάρκεια βιταμίνης D, που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλοκές από άλλους ενδοκρινείς αδένες, όπως τα επινεφρίδια και την υπόφυση, πιθανολογούνται αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά σαφείς.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετικά πρόσφατη εμφάνιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, τα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης είναι περιορισμένα χρονικά και ως εκ τούτου απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για την αξιολόγηση και πιο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στους ενδοκρινείς αδένες, αναφέρουν οι επιστήμονες. Προσθέτουν ότι σε κάθε περίπτωση, οι ιατροί θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για το θέμα και να λαμβάνουν υπόψη τους την περίπτωση εμφάνισης ενδοκρινοπαθειών στους ασθενείς αυτούς. Το κοινωνικό σύνολο από τη μεριά του, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να κατανοήσει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 σε πολλαπλά επίπεδα, άμεσα και έμμεσα, και να συνδράμει στην πρόληψή της με μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία.
* * *
Τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για την τροποποίηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, σχετικά με τη διαχείριση ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 και αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων διερευνά ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του σύμφωνα με τα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 αναμφισβήτητα προστατεύει τους ανθρώπους από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, αλλά η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί περισσότερες μολύνσεις και εξαπλώνεται γρηγορότερα από τις προηγούμενες μορφές του ιού που προκαλεί τον Covid-19.
Για τον λόγο αυτό πρόσφατα ο CDC επικαιροποίησε την οδηγία του σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί οποιοσδήποτε εμβολιασμένος έχει στενή επαφή με κρούσμα Covid-19 ως εξής:
«Εάν είχατε στενή επαφή με κρούσμα Covid-19, θα πρέπει να υποβληθείτε σε τεστ 3-5 ημέρες μετά την έκθεσή σας, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα. Θα πρέπει επίσης να φοράτε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, σε δημόσιο χώρο για 14 ημέρες μετά την έκθεση ή έως ότου το αποτέλεσμα του τεστ σας να είναι αρνητικό. Θα πρέπει να απομονωθείτε για 10 ημέρες εάν το αποτέλεσμα της εξέτασής σας είναι θετικό». Τονίζοντας επίσης ότι: «Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης, αλλά η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί περισσότερες μολύνσεις και εξαπλώνεται γρηγορότερα από τις προηγούμενες μορφές του ιού που προκαλεί τον Covid-19».
Ο βουλευτής Αργολίδας επισημαίνει την ανάγκη επικαιροποίησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στη χώρα μας αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19 ως αποτέλεσμα της αυξημένης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

 

Από τον Δ. Κατσανάκη

katsanakis@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass