test5

Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 22 Νοε 2022 15:05

Οι Ελληνες θέλουν φαρμακεία με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Oι πολίτες ζητούν να διευρυνθεί ο ρόλος των φαρμακοποιών στην παροχή πρώτων

βοηθειών, στην εμβολιαστική κάλυψη, στην καθημερινή φαρμακευτική πρακτική, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην πρόληψη. Ταυτόχρονα, ζητούμενο αποτελεί και για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς η διεύρυνση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με τη θεσμοθέτησή τους από τη μεριά της Πολιτείας.
Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από τις δύο πρώτες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου του Ομίλου, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022. Οι δύο ποσοτικές έρευνες ολοκληρώθηκαν εντός του Οκτωβρίου σε δείγμα 400 φαρμακοποιών και 600 πολιτών άνω των 25 ετών σε όλη την Επικράτεια.
Το πιο ουσιαστικό εύρημα της δημοσκόπησης στο κοινό είναι η καθολική επιθυμία των πολιτών, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 80% έως 90%, για τη διενέργεια έξι υπηρεσιών από τα φαρμακεία. Αυτές είναι:
* Παροχή πρώτων βοηθειών (σε εγκαύματα ή τραύματα) σε ποσοστό 90%.
* Έλεγχος για αλλεργίες, αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα στην περίπτωση χορήγησης νέου φαρμάκου σε ποσοστό 87%.
* Ενημέρωση για τα Εθνικά Προγράμματα Εξετάσεων σε ποσοστό 86%.
* Διεξαγωγή και άλλων γρήγορων τεστ, όπως για τον ιό της γρίπης (εκτός του κορονοϊού) σε ποσοστό 84%.
* Διενέργεια εμβολιασμού των ενηλίκων με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια σε ποσοστό 82%.
* Έλεγχος αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του φαρμάκου στην περίπτωση της εκ νέου χορήγησής του σε ποσοστό 80%.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι καταγράφηκε η σαφέστατη επιθυμία τριών στα τέσσερα ατόμων άνω των 25 ετών για την ανάπτυξη τεσσάρων ακόμα υπηρεσιών. Αυτές είναι: Η αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας μέσω της βοήθειας του φαρμακοποιού σε ποσοστό 78%, η ενεσοθεραπεία (π.χ. αναλγητικές ενέσεις) σε ποσοστό 76%, η ανίχνευση χρόνιων νόσων σε ποσοστό 76%, καθώς και η παροχή συμβουλών για θέματα υγείας στο 73% του ερωτηθέντος δείγματος. Επιπλέον, 6 στα 10 άτομα επιθυμούν τα εμβόλια για τον κορονοϊό να πραγματοποιούνται εντός των φαρμακείων, πρακτική που έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η επιθυμία για την ανάπτυξη υπηρεσιών για τον έλεγχο του βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος με σύμμαχο τον φαρμακοποιό κυμαίνεται στο 46%. Τέλος, το 70% των πολιτών επιζητά την ύπαρξη ενός ειδικού-χωριστού χώρου εντός των φαρμακείων, όπου θα διενεργούνται οι υπηρεσίες ΠΦΥ, ενώ το 54% των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη αποζημίωσης/αμοιβής για τις υπηρεσίες που θα του παρέχονται.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Έχοντας πλήρη αντίληψη για το πώς διαμορφώνονται πλέον οι ανάγκες της κοινωνίας, το σύνολο του κλάδου των φαρμακείων δήλωσε καθολική επιθυμία για την ανάπτυξη παροχής υπηρεσιών που αφορούν τη χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων (100%) και την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας (100%). Για τέσσερις ακόμα υπηρεσίες τα ποσοστά επιθυμίας των φαρμακοποιών για την παροχή τους είναι ιδιαιτέρως υψηλά και κυμαίνονται από 77% έως 89%. Ειδικότερα:
* Με την παροχή πρώτων βοηθειών συμφώνησε το 89% των φαρμακοποιών.
* Με την ενημέρωση για τα Εθνικά Προγράμματα Εξετάσεων συμφώνησε το 86%.
* Για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για χρόνιες νόσους είπε ναι το 78%.
* Με τη διακοπή του καπνίσματος συναινεί το 77%.
Καταγράφηκε η σαφέστατη επιθυμία των φαρμακοποιών να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με το εμβολιαστικό ιστορικό (72%), τον έλεγχο βάρους και τον εμβολιασμό (70%). Υψηλά είναι και τα ποσοστά επιθυμίας παροχής των υπόλοιπων τριών υπηρεσιών, όπως η εκτίμηση κινδύνου για χρόνιες νόσους (67%), η διενέργεια και άλλων διαγνωστικών τεστ (64%) και ο έλεγχος ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των φαρμάκων (64%). Αξίζει να σημειωθεί πως το 76% των φαρμακοποιών θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη ειδικού-χωριστού χώρου στα φαρμακεία, όπου θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, όπως αυτές που διερευνήθηκαν.
Τέλος, όσον αφορά την αποζημίωση αυτών των υπηρεσιών, το 85% των φαρμακοποιών δήλωσε πως μπορεί να προκύψει είτε από το κράτος είτε από ένα μεικτό σύστημα αποζημίωσης με τη συμμετοχή κράτους-πολίτη-ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Πάντως, είναι κοινή στάση και πεποίθηση του κλάδου πως κανένας φαρμακοποιός δεν χρεώνει πολίτη για παροχή πρώτων βοηθειών ή για εμβολιασμό.

 

Σε 120 ανέρχονται οι κωδικοί φαρμάκων των οποίων πρόκειται σύντομα να απαγορευτεί η εξαγωγή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου, που επικαλέστηκε στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν ελλείψεις σε πάνω από 200 σκευάσματα και σε πρωτότυπα φάρμακα αιχμής, που δεν έχουν γενόσημα. Το πρόβλημα, όπως τονίστηκε, εντοπίζεται στο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν την εκ του νόμου υποχρέωσή τους για απόθεμα φαρμάκων τριών μηνών.
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, η Κυβέρνηση έχει προβεί δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων κωδικών. Τόνισε, μάλιστα, ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέος κατάλογος απαγορεύσεων. «Έχουμε καταλήξει μετά από συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε 120 κωδικούς φαρμάκων, κυρίως αυτών που δεν έχουν γενόσημο», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι: «Η απαγόρευση αυτή θα είναι για μακρύ χρονικό διάστημα και σ’ αυτό το διάστημα θα απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντος στις φαρμακευτικές εταιρείες».
Παράλληλα, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρά στα εξής τρία επιπλέον μέτρα:
* Στα μη εξαγώγιμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη, «ακόμη και εκεί που δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή με δραστική ουσία, θα γίνεται μόνο με δραστική ουσία, και είμαστε σε επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ, προκειμένου, όταν δεν μπορεί ο ασθενής να βρει το εμπορικό φάρμακο, να μπορεί να βρει το φάρμακο της δραστικής ουσίας».
* «Έγινε συνεννόηση με τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ και θα πάμε σε μεγάλη εισαγωγή φαρμάκων που παρουσιάζεται έλλειψη».
* Βρίσκεται υπό επεξεργασία και αυτό θα είναι «η συνολική λύση του θέματος από δω και πέρα», η υποχρεωτική χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων «με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μόνο, και η υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώνουν τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »
test6

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
GALAXIAS
Μείνε μαζί μας
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟΜΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΑΠΚΑΣ ΠΑΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΑΒΙΔΗΣ Δ.ΕΚΛΟΓΕΣ
GEARS
ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
PINAKAS VASILEIOS
ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1