Πρόγραμμα για Εξαρτήσεις, Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα και Συλλογικές Αντιστάσεις

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2016 12:30

Έναρξη κύκλου δράσεων από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και την Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λάρισας με τίτλο: Εξαρτήσεις, Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα και Συλλογικές Αντιστάσεις.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας είναι πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του στη Λάρισα από τον Αύγουστο του 2015. Λειτουργεί με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Ανάλογα προγράμματα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη από το 2001, στη Σητεία από το 2008 και στα Χανιά από το 2013. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των συγγενών τους με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας. Επίσης, βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, γύρω από τη φύση του φαινομένου της εξάρτησης και των διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, καθώς και γύρω από το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση τους. Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας στην τοπική κοινότητα, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων ένας κύκλος κοινών δράσεων. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ομιλίες σχετικά με το πρόβλημα της εξάρτησης και προβολές ντοκιμαντέρ για το ζήτημα της εξάρτησης, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα υγείας, καθώς και συζητήσεις με τους δημιουργούς τους.

Με βάση τη φιλοσοφία του προγράμματος, η μεγάλη όξυνση των προβλημάτων αυτών στις σύγχρονες δυτικές κοινωνικές σχετίζεται με την ευρύτερη κοινωνικοπολιτισμική κρίση. Οι όροι αναίρεσης αυτών των προβλημάτων είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την κατανόηση των κοινών αιτών αυτών και με το πρόταγμα της συλλογικής δράσης, ως αντίβαρο στην περιρρέουσα αλλοτρίωση.

Σε αυτήν τη λογική, λοιπόν, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας θα πραγματοποιήσει τις εν λόγω δράσεις ως αφορμή για την έναρξη ενός διαλόγου πάνω στα ζητήματα αυτά, ο οποίος δύναται να αποτελέσει έναυσμα για την πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων στην τοπική κοινότητα.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Α. Εκδήλωση/ συζήτηση με τίτλο: Η πρόταση της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Ομιλίες:

-Σχόλιο για τη συνεχιζόμενη αποτυχία των πολιτικών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Ζαφειρίδης Φοίβος, Ψυχίατρος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων Α.Π.Θ, Επιστημονικός Υπεύθυνος των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

-Ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες των εξαρτημένων: Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 20.00, στο ¨Χατζηγιάννειο¨ Πνευματικό Κέντρο.

Β. Κύκλος προβολών ντοκιμαντέρ και συζητήσεων:

α) Στις 04 Φεβρουαρίου: «Τα ναρκωτικά κάνουν καλό στην… πολιτική» (63’), του Στέλιου Κούλογλου.

Το πρώτο από τη σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων του Στέλιου Κούλογλου για τα ναρκωτικά, το οποίο επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία των ναρκωτικών τον 20ο αιώνα και την χρήση τους για πολιτικούς σκοπούς.

β) Στις 11 Φεβρουαρίου: «Ο λόγος των αποκλεισμένων» (55’), του Γιώργου Κεραμιδιώτη.

Το ντοκιμαντέρ «O Λόγος των Αποκλεισμένων»   κατέγραψε επί 10 μήνες τις κοινές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το μάθημα που διδάσκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό, συνδέοντας το ίδιο το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία. Μέσα από αυτήν την νέα εμπειρία αναδεικνύεται η κοινωνική χρησιμότητα του Πανεπιστημίου και ακυρώνεται η αγοραία αντίληψη γι΄ αυτό.

γ) Στις 18 Φεβρουαρίου: «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» (53’) και «Οι επιζώντες» (30’), του Σταύρου Ψυλλάκη.

«Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» προσπαθεί να ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει.

Στους «Επιζώντες» άνθρωποι με ψυχιατρική εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν για τη ζωή τους, τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων και το βίωμα της ισόβιας φυλακής που χτίζει η ψυχιατρική διάγνωση, αλλά και για την δυναμική των κινημάτων αυτοβοήθειας.

δ) Στις 25 Φεβρουαρίου: «Ε.Σ.Υ. να με θυμάσαι», του Κωστή Κεκελιάδη.

Το ντοκιμαντέρ «Ε.Σ.Υ να με θυμάσαι» περιγράφει την πορεία από την ίδρυση του ΕΣΥ στην λειτουργική του κατάρρευση μέσα από συνεντεύξεις γιατρών, υγειονομικών και των ίδιων των αποκλεισμένων.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη και ώρα 20.00, στο ¨Χατζηγιάννειο¨ Πνευματικό Κέντρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass