ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΗ «ΝΕΑ ΛΑΡΙΣΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Αρχαίο Θέατρο!

Δημοσίευση: 02 Απρ 2016 21:45

Πρόταση για την ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου και της περιβάλλουσας περιοχής στον επίσημο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO υποβάλλεται εκ νέου στον Δήμο Λαρισαίων, από τη δημοτική παράταξη «Νέα Λάρισα» και τον Όμιλο της UNESCO νομού Λάρισας.

Επισημαίνεται ότι η πρόταση υποβάλλεται στον Δήμο για δεύτερη φορά, καθώς ο επικεφαλής της «Νέας Λάρισας», Ντίνος Διαμάντος, ως πρόεδρος τότε της διοικούσας επιτροπής του τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, είχε καταθέσει την ανάλογη πρόταση μετά από ομόφωνη απόφαση της ΔΕ και όλων των επιστημονικών συλλόγων των μηχανικών, το 2009, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λάρισας.

Η πρόταση προέκυψε «με δεδομένη τη διαχρονική σημασία και ανυπολόγιστη αξία που ξεπερνά τα όρια της Λάρισας αλλά ακόμα και της Ελλάδας, του Αρχαίου Θεάτρου που βρίσκεται εντός της κεντρικής, ιστορικής περιοχής της πόλης.

Τεκμηριώνεται δε η αναγκαιότητα της πράξης αυτής από το γεγονός ότι το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας στην πλήρη ανάπτυξή του - και με τις πλάγιες οδούς - εκτείνεται έξω από τη σημερινή του οριοθέτηση.

Επίσης, από το γεγονός ότι στην «περιβάλλουσα περιοχή» του Αρχαίου Θεάτρου υπάρχουν πολλά διαχρονικά μνημεία μεγάλης αξίας που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας από όποια παρέμβαση αλλά και ανάδειξής τους.

Είναι παράλληλα γνωστό ότι ο λόφος του Φρουρίου της Λάρισας επιφυλάσσει για το άμεσο ή απώτερο μέλλον σημαντικές, εγνωσμένες από τους ειδικούς, αποκαλύψεις και άλλων σημαντικών μνημείων.

Καθίσταται για τους παραπάνω λόγους σαφές ότι κάθε δημόσια παρέμβαση (του Δήμου ή του κράτους) ή και ιδιωτική, θα πρέπει να εντάσσεται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης της αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και συνέχειας της περιοχής αυτής», κατέληγε η πρόταση του ΤΕΕ, το 2009.

Στη νέα πρόταση που υποβάλλεται στη σημερινή δημοτική αρχή, επισημαίνεται ότι μαζί με την ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα πρέπει να δημιουργηθεί και μουσείο στο οποίο θα εκτίθενται ευρήματα από τις εργασίες αποκάλυψής του.

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει στη διάθεσή της η «Ε», η όλη διαδικασία ώστε να ενταχθεί το Αρχαίο Θέατρο στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα πρέπει να είναι η εξής:

«Ο Δήμος Λαρισαίων υλοποιεί με το ΤΕΕ τμήμα Κεντρικής & Δυτ. Θεσσαλίας μέσα από Προγραμματική Σύμβαση και με τη σύσταση μίας «Ειδικής Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας» την προετοιμασία του Φακέλου «ένταξης της Περιβάλλουσας περιοχής του Α’ Αρχαίου Θεάτρου στον επίσημο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» και, με τον Όμιλο της UNESCO στη Λάρισα να συμμετέχει στην «Επιτροπή Παρακολούθησης» υλοποίησης αυτού.

Ο Δήμος Λαρισαίων με το ΤΕΕ τμ. Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας και με τον Όμιλο της UNESCO στη Λάρισα καταθέτει τον φάκελο Ένταξης στην UNESCO.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της προσπάθειας και επίτευξης του στόχου συνεχίζει να δραστηριοποιείται η «Επιτροπή Παρακολούθησης» της σύμβασης όπου μετέχουν εκπρόσωποι και των 3 φορέων.

Προτείνουμε στην Επιτροπή Παρακολούθησης να αναζητηθούν να μετέχουν και εξέχουσες προσωπικότητες (Έλληνες και ξένοι) που λόγω ειδικότητας, ιδιότητας και κύρους είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου».

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η πρωτοβουλία της «Νέας Λάρισας» έχει σημασία ότι συμβαδίζει με τις εν γένει δραστηριότητες του Ομίλου UNESCO στην περιοχή μας.

Έτσι, η πρόταση της δημοτικής παράταξης συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Ντίνου Διαμάντου και της δημοτικής συμβούλου της «Νέας Λάρισας» Κατερίνας Ζιαζιά – Σουφλιά με την πρόεδρο του Ομίλου Θεοδώρα Κάλλα και την αντιπρόεδρο Τάτυ Κωνστάντου.

Το γεγονός ότι οι διοικούντες τον Όμιλο στη Λάρισα υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο την πρόταση, προοιωνίζει και τη θετική κατάληξη του εγχειρήματος.

Ο κ. Διαμάντος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η θετική στάση του Ομίλου UNESCO Λάρισας σε συνδυασμό με τη διαχρονική πάγια θέση του ΤΕΕ ουσιαστικά δρομολογεί πλέον την άμεση ενέργεια που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος Λαρισαίων. Με συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων) και οριστική απόφαση».

ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η τελευταία περιοχή της Ελλάδας που εντάχθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν η παλιά πόλη της Κέρκυρας, το 2007, με αντίστοιχη πρωτοβουλία του δήμου και του τοπικού ΤΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία του 2015, υπάρχουν 1.031 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από αυτά, τα 802 είναι πολιτιστικά μνημεία, 197 φυσικά, 32 σε μικτές κατηγορίες, 31 τα οποία βρίσκονται σε πάνω από μια χώρες, 48 σε κίνδυνο και συνολικά κατανεμημένα σε 163 κράτη μέλη της UNESCO.

Στην Ελλάδα, Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι τα εξής:

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα (1986)

Αρχαιολογικός τόπος των Δελφών (1987)

Ακρόπολις Αθηνών (1987)

Άγιο Όρος (1988)

Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου (1988)

Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988)

Μετέωρα (1988)

Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)

Αρχαία Ολυμπία (1989)

Μυστράς (1989)

Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)

Δήλος (1990)

Πυθαγόρειον και Ηραίον Σάμου (1992)

Αρχαιολογικός τόπος της Βεργίνας (1996)

Ιστορικό Κέντρο (Χώρα) της Πάτμου με τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης (1999)

Αρχαιολογικοί τόποι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999)

Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007)

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass