Τι είναι η διεθνής συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA)

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2016 8:10

Από την Μπέττυ Μαγρίζου

Αυτές τις ημέρες πολύς λόγος θα γίνει στην Λάρισα για το IHRA (διαβάζεται «άιρα») και για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται στις 21 και 22 Μαίου 2016

Η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) είναι διακυβερνητικός οργανισμός σκοπός του οποίου είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη της κοινωνίας και των πολιτικών ηγεσιών των χωρών-μελών στην εκπαίδευση, διατήρηση της μνήμης και έρευνα γύρω από το Ολοκαύτωμα, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η ιδέα για τη δημιουργία του IHRA ανήκει στον πρώην Πρωθυπουργό της Σουηδίας Göran Persson, o οποίος το 1998 θέλησε να ιδρύσει ένα διεθνή οργανισμό με σκοπό την εκπαίδευση των νέων γύρω από το Ολοκαύτωμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Στην απόφασή του αυτή προσέτρεξε σε στήριξη του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton και του τότε Πρωθυπουργού της Βρετανίας Tony Blair. Σε διεθνές φόρουμ που συνεκλήθη με πρωτοβουλία του Σουηδού Πρωθυπουργού στη Στοκχόλμη μεταξύ 27 και 29 Ιανουαρίου 2000 με τη συμμετοχή εκπροσώπων 46 κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν 23 Αρχηγοί Κρατών ή Πρωθυπουργοί και 14 Υπουργοί και Υφυπουργοί, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στην υπογραφή Διακήρυξης, γνωστής έκτοτε ως Διακήρυξης της Στοκχόλμης στις Αρχές της οποίας θεμελιώθηκε η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Ο IHRA σήμερα αριθμεί 31 χώρες-μέλη, 10 χώρες-παρατηρητές και 7 συνεργαζόμενους μόνιμους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη, υπό τον όρο ότι δεσμεύονται από τις Αρχές της Διακήρυξης της Στοκχόλμης προκειμένου να εφαρμόσουν στα εθνικά τους προγράμματα τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, τη διατήρηση της μνήμης του, και την έρευνα γύρω από το μείζον αυτό θέμα. Οι χώρες-μέλη ενθαρρύνονται να αναπτύξουν πολυμερείς συνεργασίες που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση και προώθηση βέλτιστων πρακτικών γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Κάθε χώρα-μέλος εκπροσωπείται από εθνική αντιπροσωπεία που ορίζει η κυβέρνηση κάθε χώρας , αλλά και εξειδικευμένες επιτροπές που έχουν συσταθεί για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, και τη γενοκτονία των Ρομά και τις συνθήκες διαβίωσής τους σήμερα, άλλες γενοκτονίες, και εν τέλει νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος. Μείζονος σημασίας θεωρείται και το πολυετές πρόγραμμα που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα και εστιάζει στην καταγραφή και μελέτη των τόπων μαρτυρίου, την πρόσβαση σε αρχεία, την εκπαιδευτική έρευνα και την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η κατ’ έτος εναλλασσόμενη Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας ανατίθεται κατόπιν ψηφοφορίας στα κράτη που εκδηλώνουν επιθυμία να την αναλάβουν. Η Ελλάδα εντάχθηκε στον IHRA το έτος 2005. Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας είναι η Κυρία Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Α΄ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Για φέτος την προεδρία έχει η Ρουμανία και ο Πρέσβης της κ. Λούσιαν Φάτου επέλεξε τη Λάρισα με την ιστορική της μικρή αλλά δραστήρια Ισραηλιτική Κοινότητα , για να γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις, οι οποίες προετοιμάζονται με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων , της Ισραηλιτικής Κοινότητα Λάρισας και του Διαχρονικού Μουσείου και χορηγούς την Πρεσβεία του Ισραήλ, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Efilial Travel .

Στην πόλη μας προσκλήθηκαν και θα παραστούν Πρέσβεις και αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες.

Οι εκδηλώσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες και περιλαμβάνουν :

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2016

-12μμ ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων , Αρχαιολόγο κ. Σταυρούλα Σδρόλια και διάλεξη του Ιστορικού κ. Σταύρου Γουλούλη με θέμα: ‘’ΕΤΣ ΧΑΓΙΜ’’ – ΣΥΝΑΞΗ ΕΒΡΑΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ(ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ).

Στο χώρο του Μουσείου θα λειτουργεί έκθεση με θέμα: ‘’Ρουμάνοι Δίκαιοι των Εθνών’’

-8μμ Συναυλία της Μικτής Χορωδίας και της Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό την διεύθυνση του κ. Δημήτρη Καρβούνη με θέμα : ‘’ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ – WE REMEMBER’’ με συντονίστρια την δημοσιογράφο κ. Κωσταντίνα Καρυδάκη.

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016

-11.30πμ Επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία του Σοφολογιότατου Ραβίνου Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι με θέμα ‘’ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ’’

Απόδοση τιμής στην κ. Νάκη Μπέγα , μοναδική εν ζωή όμηρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Βράβευση Λαρισαίων μαθητών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα το Ολοκαύτωμα

Συντονίζει η κ. Μπέττυ Μαγρίζου και μεταφράζει η κ. Αλίνα Μωυσή

-12.30 μμ καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Οι εκδηλώσεις είναι έχουν ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.

Η Μπέττυ Μαγρίζου είναι ΓΓ της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων .

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass