Θα τα σφραγίζουν όλα ή θα αφήνουν και λίγα αθεώρητα;

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2017 15:30

Μία άνεργη χωρισμένη μητέρα ζούσε από την Πρόνοια σε ένα άθλιο διαμέρισμα. Παλεύοντας επί χρόνια με την κατάθλιψη, έφθασε πολλές φορές κοντά στην αυτοκτονία. Σε ένα μικρό καφέ της Σκωτίας άρχισε να γράφει τα πρώτα κεφάλαια ενός βιβλίου που θα άλλαζε τη ζωή της.

Μετά από απανωτές απορριπτικές απαντήσεις κάποιος εκδότης έδωσε το πράσινο φως. Μόνον τη φετινή χρονιά η συγγραφέας του Χάρι Πότερ εισέπραξε 95.000.000 δολάρια από τα δικαιώματα. Πώς τα κατάφερε; προσφέροντας στην κοινωνία κάτι που ήθελε να πληρώσει για να το αγοράσει ελεύθερα και χωρίς καταναγκασμούς.

Άντε τώρα να τα εξηγήσεις αυτά στα ελληνικά Σοβιέτ των κρατικοδίαιτων κυβερνώντων, επιχειρηματιών, δημοσίων υπαλλήλων, συντεχνιών. Που καλο-έμαθαν τις δεκαετίες του πρασινο-μπλέ-ροζ κρατισμού να απαιτούν να πληρώνονται για υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρουν (ή που ΔΕΝ προσφέρουν) με βάση Κρατικές αποφάσεις που υποχρεώνουν τους πολίτες να αγοράσουν με το ζόρι, και ποτέ με βάση τι θέλουν να αγοράσουν οι ελεύθεροι άνθρωποι.

Που εφευρίσκουν και επιβάλλουν δια νόμου παλιόχαρτα που τα βαφτίζουν με βαρύγδουπα ονόματα: ενεργειακό πιστοποιητικό, βεβαίωση νομιμότητας, σχέδια ΔΕΗ, πιστοποιητικό στεγανότητας, τέλη κτηματογράφησης, κτηματόσημο, κτηματολογικό απόσπασμα, μεγαρόσημο, κλπ σαχλαμαρόσημα, δημιουργώντας μία υποχρεωτική πελατεία για τα μέλη τους. Η χώρα που ήταν ανέκαθεν η πρωταθλήτρια των Κρατικών Σφραγιδοφόρων, μετατρέπεται τώρα και στην μεγαλύτερη Ιδιωτική Σφραγιδοκρατορία του πλανήτη. Όλες οι συντεχνίες που έχουν δύναμη, επιβάλλουν να εισπράττουν άκοπα «βαρώντας» σφραγίδες.

Το «ενεργειακό πιστοποιητικό ΠΕΑ» είναι ένα παλιόχαρτο που κατατάσσει το ακίνητο σε κατηγορίες Α, Β κλπ όπως τα ψυγεία, και που δεν χρειάζεται σε κανέναν εκτός από αυτούς που το εκδίδουν. Γι' αυτό το λόγο, η πανίσχυρη συντεχνία το επέβαλλε υποχρεωτικά δια νόμου σε μισθώσεις, πωλήσεις, παντού.

«-Δεν το θέλω. -θα το αγοράσεις με το ζόρι». «Σας υπογράφω υπεύθυνη δήλωση ότι το διαμέρισμά μου ανήκει στην χειρότερη ενεργειακή κατηγορία, στην Ζ, στην Ω, σε όποια θέλετε». «Όχι», απαντά ο υπουργός–μηχανικός, «θα στο βεβαιώσουν οι συνάδελφοι».

Τα επιχειρήματα των συντεχνιών είναι κυρίως τρία:

1. Η «προστασία του περιβάλλοντος»: Αν πρόκειται για το μέλλον του πλανήτη βεβαίως και να συνεισφέρουμε όλοι. Π.χ. αν το ΠΕΑ βοηθά, θα πρέπει οι μεν ιδιοκτήτες να ξοδέψουν λεφτά για τα σπίτια τους, το κράτος να βοηθήσει χωρίς παράβολα, οι δε μηχανικοί να συνεισφέρουν αφιλοκερδώς. Διότι δεν είναι σωστό άλλοι να ξοδεύουν (!) για να σώσουν τον πλανήτη και άλλοι να εισπράττουν (!) για να τον σώσουν. Υπάρχουν βέβαια δεκάδες πιο απλοί και ανέξοδοι τρόποι για να προστατέψουμε το περιβάλλον αλλά άμα δεν έχει σφραγίδα να βαράνε να παίρνουν το μερτικό τους …

2. «Να βάλουμε τάξη», είναι το δεύτερο επιχείρημα. Το «πιστοποιητικό νομιμότητας» θα έπρεπε να το εκδίδουν οι πολεοδομίες. Ακόμα και στα κράτη που τα κατηγορούν ως νεοφιλελεύθερα, οι έλεγχοι παραμένουν στην αρμοδιότητα τους. Εδώ που αριστερο-φέρνουμε γιατί τους εκχωρούμε σε ιδιώτες;

 Η πιο πρόσφατη «εφεύρεση» πολιτικάντηδων-συντεχνιών, λέγεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου». Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προχωρούν ανά πενταετία, σε υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων, καθιστώντας τους φόρου υποτελείς σε μπουλούκια μηχανικών που θα εισβάλλουν στα σπίτια και θα κάνουν συνεχείς ελέγχους επί αμοιβή. Για ποιό λόγο; Διότι έπεσε αναδουλειά στο επάγγελμα οπότε εφηύραν ένα ακόμη εμπόριο άχρηστων παλιόχαρτων. Η «ταυτότητα κτηρίου» είναι άλλη μία χαριστική πηγή εσόδων και αποτελεί έναν νέο ΕΝΦΙΑ(Μ), όπου Μ= Μηχανικών που θα πληρώνουμε τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια. Πρακτική αξία του χαρατσιού; Καμία για την κοινωνία, μεγάλα έσοδα για τη συντεχνία. Αν όντως ήθελαν «να βάλουν τάξη» θα μπορούσαν να αφήσουν τις «εφευρέσεις» και να αναθέσουν στους κρατικούς υπαλλήλους να διασταυρώσουν τα στοιχεία από τις Πολεοδομίες, τη ΔΕΗ, το κτηματολόγιο, το Ε9, τα υποθηκοφυλακεία -ένα σκασμό δεδομένα έχουν- με μηδενικό κόστος για το κράτος και τον πολίτη. Δεδομένα που οι πολίτες πλήρωσαν εκατό φορές: και στις πολεοδομίες πλήρωσαν, και στη ΔΕΗ, και στο κτηματολόγιο, και για το Ε9, και υποθηκοφύλακα και συμβολαιογράφο και δικηγόρους, και το κόστος αγοράς του ακινήτου, και τον φόρο και τον ΕΝΦΙΑ και ένα σωρό παράβολα για τα ταμεία όλων των παραπάνω.

Με τους προηγούμενους είχαν συμφωνήσει να κάνουν «έλεγχο» (δηλαδή να εισπράττουν) κάθε 10 χρόνια. Πήγαν μετά στον Σκουρλέτη:

-«Πάνο δεν βγαίνει μεροκάματο, να το κάνουμε κάθε 2 χρόνια;»

-«Αν εισβάλλετε τόσο συχνά στα σπίτια τους θα μας πάρουν με τις πέτρες, να το μοιράσουμε στα 5 χρόνια;» Και εγένετο πενταετές το χαράτσι. Ζωντανή απόδειξη ότι παραμένουμε η τελευταία γωνιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η δήθεν «παρανομία», μία πέργολα, ένα παράθυρο σε άλλη θέση, ένα κλιματιστικό κοστίζει ένα 500άρικο. Τι νομίζατε; δικά σας είναι τα σπίτια να κρεμάτε κλιματιστικά όπου θέλετε; Στο νόμο–έκτρωμα περιλαμβάνονται ακόμη: βεβαίωση μηχανικού από πεθαμένους για να τα πάρουν από τους ζωντανούς (οι πεθαμένοι δε γίνεται να πληρώσουν, γίνεται;), βεβαίωση μηχανικού για χωράφια που δεν έχουν καν κτίσματα, και άλλες γελοιότητες. Αναλογισθείτε τι θα γίνει με οικοδομές που χτίστηκαν το 1960 όπου ο μηχανικός (επαναλαμβάνω: ο μηχανικός) έκανε ένα σκαρίφημα το πήγαινε στην πολεοδομία και μετά άλλαζε τη διαρρύθμιση των ορόφων, του διαμερίσματος κλπ. Αθωώνουν λοιπόν τον μηχανικό για τα λάθη ή τις παραλείψεις του και καταδικάζουν τον ιδιοκτήτη. 2.000 ευρώ πλήρωσε πρόσφατα ένας φίλος που πούλησε το διαμέρισμά του, επειδή ο μηχανικός είχε καταθέσει διαφορετικά σχέδια στην Πολεοδομία. Θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τον νόμο για οικοδομές που γίνονται από δω και πέρα, αλλά έτσι θα ακύρωναν το «πνεύμα του νομοθέτη» που είναι το ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ.

Το αυτονόητο, να βάλουν τους μηχανικούς-εργολάβους που υπέγραψαν-έχτισαν τις αυθαιρεσίες να πληρώσουν τα πρόστιμα, ούτε που τους περνάει από το μυαλό! Τουναντίον, φορτώνουν τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες, και επιπλέον επιβραβεύουν τους μηχανικούς-εργολάβους δίνοντάς τους το δικαίωμα να ξαναπληρωθούν νομιμοποιώντας τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ παρανομίες. Τρανή απόδειξη ότι ο νόμος γράφηκε καθ' υπόδειξιν της συντεχνίας.

Θέλεις να χτίσεις σπίτι στις ΗΠΑ; Ορκίζεσαι στο Ευαγγέλιο ότι θα ακολουθήσεις την απλούστατη νομοθεσία και την επομένη έχεις την άδεια οικοδομής χωρίς καν να καταθέσεις σχέδια. Τα σχέδια σου λένε, θα μας τα φέρεις στο τέλος. Διότι γνωρίζουν ότι αποκλείεται να ακολουθήσεις τα αρχικά σχέδια. Δεν είναι όμως κράτος κατσαπλιάδων. Εδώ επιβάλλουν πρόστιμα για κατασκευές που είναι νόμιμες, απλά δεν τις είχες προβλέψει εξ' αρχής.

Στις «φυσιολογικές» χώρες δεν έχει ούτε παράβολα, ούτε «τακτοποίηση». Ούτε εφευρέσεις παρασιτικών επαγγελμάτων από μπουλούκια ελεγκτών: ενεργειακού επιθεωρητή, ελεγκτή δόμησης Α', Β', υπερ-ελεγκτή, σούπερ-ελεγκτή και λοιπές γελοιότητες όπου ο καθένας ελέγχει τον προηγούμενο! Εδώ, αφαίρεσαν τους ελέγχους από τις Πολεοδομίες για να γίνονται δήθεν διαφανέστερα και ταχύτερα και ήδη έχουμε επιχειρήσεις που περιμένουν 6-8 μήνες τις διαδοχικές χαζο-επιθεωρήσεις τους με κόστος 3.000 ευρώ για αμοιβές μηχανικών και των παραβόλων τους, χωρίς να υπάρχει παράβαση! Εκεί, η νομοθεσία είναι γραμμένη σε λίγες σελίδες και οι απαγορεύσεις είναι ουσιώδεις. Όχι το παράθυρο να είναι 40Χ50, η πόρτα 1.20Χ2.10 κλπ με προφανή σκοπό να σε αναγκάσουν να παρανομήσεις οπωσδήποτε, για να λαδώσεις, να πληρώσεις πρόστιμα και μετά να κάνεις «τακτοποίηση».

«Όσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος, τόσοι περισσότεροι νόμοι υπάρχουν» έλεγε ο Ρωμαίος Ιστορικός Τάκιτος, 55-120 μ.Χ..

Εκεί, πέντε πράγματα απαγορεύονται και όλα τα υπόλοιπα επιτρέπονται. Εδώ, πέντε πράγματα επιτρέπονται και όλα τα υπόλοιπα απαγορεύονται! Οι δε απαγορεύσεις εξαρτώνται από την «γκαντεμιά» του κάθε πολίτη, δηλαδή από το σε ποιανού ανόητου υπουργού τη θητεία έτυχε να βγάλει την οικοδομική άδεια! Άλλα ισχύουν για το 1975, άλλα για το 1985 κλπ. Δεν γνωρίζω ποιος υπουργός (;), μηχανικός (;) είχε τη φαεινή ιδέα κάπου στη δεκαετία του 80 να υποχρεώσει τον κόσμο να κάνει την αυλή του σπιτιού του, όχι μπροστά στο δρόμο όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά πίσω για να αντικρύζει ο ένας τα ντουβάρια του άλλου! Ολόκληρες συνοικίες της Λάρισας (Προφήτης Ηλίας, Νεάπολη) χτίστηκαν έτσι. Επειδή έτυχε να βγάλουν άδεια στη θητεία κάποιου ανόητου! Οι μόνοι που ασχολήθηκαν με αγαθές προθέσεις με την οικοδομή ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (ΓΟΚ73) και ο Αντώνης Τρίτσης με τον ξεκάθαρο νόμο του για τα αυθαίρετα.

3. Το τρίτο επιχείρημα, είναι ότι το «κάνουν για το καλό μας»! Δεν νομίζω ότι απαιτείται απάντηση.

Δεν είναι παράλογο η κάθε συντεχνία να κοιτάζει το συμφέρον της. Ποτέ όμως δεν θα διανοούνταν μία δυτική κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι όλοι οι μηχανικοί–εργολάβοι είναι έντιμοι ενώ όλοι οι ιδιοκτήτες απατεώνες. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει αυτός ο νόμος–έκτρωμα: αναγκάζει όλους τους πολίτες να ξανα-αγοράσουν την περιουσία τους, πληρώνοντας για «παρανομίες» που στις περισσότερες περιπτώσεις είτε δεν έκαναν είτε δεν γνώριζαν. Οι μηχανικοί–εργολάβοι που τις υπέγραψαν όμως, σίγουρα γνώριζαν.

 Η οικοδομή ισοπεδώθηκε αποκλειστικά εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ και μαζί της και 200 επαγγέλματα μεταξύ των οποίων ένα είναι και του μηχανικού. Τα άλλα 199 επαγγέλματα που επλήγησαν δεν δικαιούνται και εκείνα να «σφραγίζουν» κάτι; Δώστε σε όλους σφραγίδες! Και γιατί να μην επεκτείνουμε τη σφραγιδοκρατορία και σε άλλες συντεχνίες; Π.χ. ΠΕΑ οι μηχανικοί; ΠΓΑ (Πιστοποιητικό Γονιμότητας Αγρού) οι γεωτεχνικοί! Υποχρεωτικά σε κάθε μίσθωση ή αγοραπωλησία αγροτεμαχίου θα περνάνε μπουλούκια (!) γεωτεχνικών, θα σφραγίζουν ο καθένας τον προηγούμενο (!) για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Θα κατατάσσουν το αγροτεμάχιο σε κατηγορίες γονιμότητας Α, Β κλπ (όπως το ΠΕΑ) και θα υποχρεώνουν όλους τους αγρότες να το αγοράσουν με το ζόρι, για το καλό τους! Τι νομίζατε; Οι άλλες συντεχνίες στερούνται φαντασίας;

Τα μπουλούκια των «ελεγκτών» που θα εισβάλλουν στα σπίτια, θα σφραγίζουν και θα υπογράφουν ένα–ένα όλα τα τούβλα ή θα αφήνουν και λίγα αθεώρητα;

Από τον Άγγελο Αγοραστό

* Ο Άγγελος Γ. Αγοραστός είναι διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass