Κοιμήσου καλά, ζήσε καλύτερα

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2017 15:40

Είναι γεγονός ότι το 1/3 του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει μια φορά στη ζωή του κάποιο σύμπτωμα αϋπνίας. Κάτι που είναι δυσάρεστο και επιφέρει επιπτώσεις στην επαγγελματική και κοινωνική του ζωή.

Ωστόσο, υπάρχουν απλές λύσεις για να ξαναδημιουργήσουμε ένα λειτουργικό ύπνο.

1.Δημιούργησε μία αυστηρή καθημερινή ρουτίνα. Να κοιμάσαι και να ξυπνάς συγκεκριμένη ώρα, έτσι ώστε, το εσωτερικό σου ρολόι να ρυθμιστεί κατάλληλα.

2. Χαλάρωσε προτού ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Μετά από μια δύσκολη μέρα, αυτό που χρειάζεσαι είναι να ξεκουράσεις το σώμα σου και το μυαλό σου. Πριν ξαπλώσεις, λοιπόν, χαλάρωσε, διάβασε κάποιο βιβλίο ή κάνε yoga.

3. Απέφυγε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (λ.χ. smartphone, tablet, laptop) προτού κοιμηθείς. To μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών μειώνει τη μελατονίνη που παράγεται από το σώμα, η οποία είναι χρήσιμη για να επέλθει ο ύπνος.

4. Μην κοιμάσαι μέσα στην ημέρα. Είναι λογικό, όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς τη νύχτα, να νιώθουμε την ανάγκη να κοιμηθούμε μέσα στην ημέρα. Παρόλα αυτά, μας βοηθά να μη μπαίνουμε σε βαθύ ύπνο, αλλά να κοιμόμαστε μόνο 15’-20’ (power nap), ίσα ίσα να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας.

5.Χρησιμοποίησε το κρεβάτι σου μόνο για ύπνο. Μη βλέπεις τηλεόραση, τρως ή κάνεις άλλες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις και σε άλλο χώρο. Είναι σημαντικό να συνδέουμε το κρεβάτι μόνο με τον ύπνο.

Αυτά είναι κάποια απλά tips που μπορεί κάποιος να κάνει και μόνος του. Όμως, ο ύπνος είναι μια σύνθετη κατάσταση που πολλές φορές χρειάζεται βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο ειδικό σε Διαταραχές Ύπνου.

*Της Mαίρης Ζ. Νταφούλη

Mαίρη Ζ. Νταφούλη είναι ψυχολόγος ΑΠΘ- Γνωστική Συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια-MSc Ιατρική του Ύπνου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1