Ραντεβού με την Ιστορία

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2017 15:50

Τι λαός είμαστε επί τέλους; Γκρινιάζουμε πολύ, ανεχόμαστε, σαλτάρουμε, άλλοι μεταφορικά κι άλλοι στ΄ αλήθεια (αυτοκτονίες ουκ ολίγες σε τούτα τα πέτρινα ξανά χρόνια) .

Απειλούμε, όπως: ΄΄Δέ θάρθουν εκλογές και θα σας δείξω εγώ΄΄. Παλιά διαγκωνίζονταν πως θα κυβερνήσει ο ξένος βασιλικός οίκος, και τώρα στα καφενεία έχουν καημό, ποιά δυναστεία θα κυβερνήσει.

Μα όπως μούλεγε προχθές στην εκπομπή ο ναύαρχος ε.α. Αντώνης Παπαντωνίου μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΕΠΑΜ αυτό δεν κρατάει για πολύ γιατί έχουν σειρά οι ποδοσφαιρικές ομάδες. Μετά κι απ ΄ αυτόν τον καβγά σειρά έχουν οι πάντες. Ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο. Βρισίδι κατά πάντων, βουλευτές κ.ο.κ. Είμαι βέβαιος όμως πως την επομένη αν γίνονταν εκλογές αυτούς θα ψήφιζαν πάλι. Όλα αυτά βέβαια λέγονται με λαϊκό τρόπο.

Με επιστημονικό θα τα πει ο φίλος Γιώργος Κοντογιώργης, πρώην πρύτανης και υπηρεσιακός υπουργός: ΄΄Με το Σύνταγμα αυτό δεν έχει συγκροτήσει η πολιτική τάξη της χώρας ένα επάλληλο σύστημα ολιγαρχικών συμμοριών , με κορυφαία την βουλή η οποία... λειτουργεί ως πλυντήριο για όλα τα σκάνδαλα κι όλες τις ανομίες που διαπράττουν οι πολιτικοί;

Πώς είναι διανοητό μια ολόκληρη κοινωνία να εναποθέτει τις τύχες της σε ένα άνθρωπο, τον λεγόμενο πρωθυπουργό ή πρόεδρο ο οποίος μπορεί να χρηματισθεί, να εκβιασθεί, να υποκύψει σε εγχώριους ή και σε ξένους παράγοντες επί ζημία της χώρας. Ο ίδιος και οι υπουργοί του ,οι τραπεζίτες, και οι ισχυροί παράγοντες ως άλλοι Λουδοβίκοι δεν είναι υπεράνω του νόμου;΄΄

Τί να πώ αυτά συμβαίνουν εδώ και 185 χρόνια, ούτε ένα ούτε δύο.

Παρήλασαν και ΄΄κυβέρνησαν΄΄ σχεδόν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Μα και στα καφενεία δεν είναι οι ίδιοι; Ίσως νομίζουν ότι ρίχνοντας την ψήφο τους τάχα σε δυνατούς, κάτι θα πάρουν ή θα σώσουν. Την απάντηση θα την δώσει ο Τόμας Τζέφερσον υπουργός εξωτερικών του Τζώρτζ Ουάσιγκτων (στα χρόνια της Γαλλικής επανάστασης) συντάκτης μαζί με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο της διακήρυξης της ανεξαρτησίας και 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ:

΄΄Μια κυβέρνηση που είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να μπορεί να σε δώσει ό,τι θέλεις, είναι και αρκετά ισχυρή για να σου πάρει ό,τι έχεις και δεν έχεις...

Αν ποτέ στο μέλλον ο Αμερικανικός λαός επιτρέψει στους τραπεζίτες να ελέγξουν την έκδοση του χρήματος οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί που θα γιγαντωθούν πρώτα με πληθωρισμό και μετά με ύφεση, θα στερήσουν από τους ανθρώπους την ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ τους , έως ότου τα παιδιά τους ξυπνήσουν άστεγα στη γη που οι πατεράδες τους κατέκτησαν.΄΄

Αναφέρεται βέβαια σε εθνική κυβέρνηση, πόσο μάλλον κοστίζει η ανάθεση σε υπερεθνική όπως η ΕΕ.

Μήπως φωτογραφίζει την εποχή μας;

Λέτε να μην έχουμε το απαραίτητο οπλοστάσιο για να υπερασπίσουμε την περιουσία μας; Έχουμε με διαβεβαιώνει ο Ναύαρχος και νομικός Αντ.Παπαντωνίου. ΄΄Το άρθρο 388 του αστικού κώδικα μιλά για λύση συμβάσεων σε απρόοπτη μεταβολή συνθηκών.

Κοιμήθηκαν στις 5/5/10 (δανειακή σύμβαση) με την γυναίκα τους και ξύπνησαν με τον γείτονα. Απολύσεις, ανεργία, λουκέτα, φοροκαταιγίδες, μειώσεις αποδοχών, τραγικές καταστάσεις.

Το άρθρο 360 μιλά για συντρέχον πταίσμα του δανειστή και για την ευθύνη που έχει στους συμβαλλόμενους εκείνος που γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, προφανώς όχι ο μανάβης αλλά οι τραπεζίτες. Το άρθρο 179 μιλά για χρηστά ήθη και για παραβίασή τους και υπάρχουν κι άλλα άρθρα στη φαρέτρα.΄΄

Είναι παρήγορο ότι λίγοι νεαροί δικηγόροι αναλαμβάνουν κινηματικά και δίωξη κατά συναδέλφων που καταχρηστικά υπερασπίζουν συμφέροντα των τραπεζών εναντίον αδυνάτων πολιτών.

Εγώ με το ταπεινό μου μυαλό πρώτη φορά τ΄ ακούω αυτά και θα κλείσω το σημερινό μου σημείωμα αναλογιζόμενος: που είναι ο νομικός κόσμος ,πού είναι οι δικαστές!

Αντίο αμίγκος, στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε ως αποικία ή να γράψουμε Ιστορία.

Ο Πέτρος Ιωάννου ήταν καθηγητής, υποψ. βουλευτής με το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο. Νυν δε ραδ.παραγωγός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass