Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο συμβολισμός και η αξία του δώρου

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2017 15:30

Δώρο!…Δώρο μικρό ή μεγάλο; Σε κουτί τυλιγμένο με περίτεχνες κορδέλες ή σε χριστουγεννιάτικη σακούλα; Χρήσιμο για τον ίδιο τον δέκτη ή για τους ανθρώπους γύρω του; Με συναισθηματική αξία ή οικονομικής βαρύτητας; Εντυπωσιακό ή απλό και διακριτικό;

Όπως κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έτσι και τις φετινές γιορτές θα αναρωτηθούμε αρκετές φορές μέσα μας και θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στον περίγυρό μας, η επιλογή του δώρου για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αμφιταλαντευόμενα συναισθήματα για το ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή και πόσο τελικά θα ικανοποιήσουμε τον δέκτη αυτής μας της προσφοράς. Μια σκέψη που φαντάζει τόσο απλή αλλά συγχρόνως τόσο πολύπλοκη και δυσπροσαρμοστική που τείνει να μας γεμίσει με άγχος και ένταση.

Όμως… πόσο θα άλλαζε το σκηνικό μέσα στο μυαλό μας αν δίπλα από τη λέξη δώρο προσθέταμε το παρακάτω ουσιαστικό, με κυριολεκτική και ταυτόχρονα μεταφορική έννοια, ανταλλαγή; Δηλαδή ανταλλαγή δώρου; Αμέσως η σκέψη μας παίρνει άλλη τροπή και οδηγούμαστε στο σπουδαιότερο της υπόθεσης, τον συμβολισμό του εκάστοτε δώρου. Μετατοπιζόμαστε από την επιλογή ενός δώρου εξαρτημένου από το οικονομικό του κόστος, το πόσο ακριβό είναι δηλαδή, από το πόσο φανταχτερό ή κομψά τοποθετημένο βρίσκεται μέσα στη σακούλα ή εάν έχει ικανοποιητικό μέγεθος και εντυπωσιάζει τον αποδέκτη. Εστιάζουμε στη στιγμή εκείνη που ο αποδέκτης θα πάρει στα χέρια του το δώρο και ανοίγοντας και αντικρίζοντάς το θα αγγίξει ευαίσθητες χορδές της ψυχής του. Θα νιώσει πως επιλέχθηκε αποκλειστικά γι' αυτόν. Η αξία και σπουδαιότητα του δώρου έγκειται στα μηνύματα που εκπέμπει, στο προσωπικό στοιχείο του ατόμου που δωρίζει υπολογίζοντας ταυτόχρονα το γούστο, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του παραλήπτη. Η συναισθηματική επικοινωνία λοιπόν θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας για την επιλογή δώρου. Έπειτα, τα συναισθήματα που θα γεννήσει αυτό, όπως χαρά, ενθουσιασμό, έκπληξη και αγάπη καθώς αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή μας. Επιστρατεύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και αφιερώνοντας αρκετό από τον προσωπικό μας χρόνο χρωματίζουμε το δώρο που επιθυμούμε να προσφέρουμε με τα πιο φωτεινά χρώματα και το εμπλουτίζουμε με αξίες όπως η προσφορά, το νοιάξιμο και η φροντίδα προς τον συνάνθρωπο. Ας απομακρύνουμε από τη διαδικασία ανταλλαγής δώρων, την έννοια της χρηστικής συναλλαγής και ας την επαναπροσδιορίσουμε ως μια μορφή συναισθηματικής ανταλλαγής.

 Φέτος, ας ξοδέψουμε ουσιαστικά, εκτιμώντας την πραγματική αξία του δώρου ως μια συμβολική κίνηση.

 Μη διστάσετε να «ξοδέψετε» συναισθήματα, δημιουργία, φαντασία και έμπνευση! Αυτή είναι η πιο σωστή επιλογή!

Καλές γιορτές σε όλους!

Της Βασιλικής Κουλουψούζη*

* Η Βασιλική Κουλουψούζη είναι ψυχολόγος Α.Π.Θ, ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη στην ειδική αγωγή