Ηθική, δημοσιογραφία και social media

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2018 17:53

«Το μέσο είναι το μήνυμα». Η εντυπωσιακή αυτή φράση αποδίδεται στον Αμερικανό φιλόσοφο Μάρσαλ Μακλούαν και αφορά στην νέα ηθική των ΜΜΕ. Με άλλα λόγια: Δεν έχει σημασία τι λέει κανείς, αλλά πώς το λέει.

Η υπόρρητη παραδοχή της ουδετερότητας των ΜΜΕ αποτελεί οριστικά παρελθόν. Η οπτική δηλαδή ότι τα ΜΜΕ είναι ένα ουδέτερο πεδίο που διασφαλίζει ενημερωτική αντικειμενικότητα δεν υπάρχει πια. Αυτή μπορούσε ως ένα σημείο να διαφυλαχθεί μόνο από τα παραδοσιακά μέσα. Μέσα που διασφάλιζαν την αφήγηση των γεγονότων με υπευθυνότητα, χωρίς να παρακάμπτουν δεοντολογικές ιεραρχήσεις. Αυτές οι ιεραρχήσεις στα μέσα δεν υπάρχουν πια. Τα social media πλέον δίνουν το ρυθμό διάχυσης και ποιότητας του μηνύματος με εντελώς διαφορετικούς κανόνες. Μόνος κανόνας ο μη κανόνας. Η κοινωνική δικτύωση παράγει ειδήσεις απροϋπόθετα, διασαλεύοντας την ισορροπία ελευθερίας και υπευθυνότητας, δημοσιογραφίας και ερμηνείας.

Οι ειδήσεις υποβιβάζονται σταδιακά σε εμπορεύματα. Σαν εμπορεύματα χωρίς ηθικό περιεχόμενο. Τις διαχειριζόμαστε σαν να πουλάμε και να αγοράζουμε αυτοκίνητα. Τις μετατρέπουμε σε διασκέδαση που αφορά, ως επί το πλείστον,κοινά μικρής κλίμακας.

Δεν μιλάμε πια τόσο για δημοσιογραφία όσο για ένα ετερόκλητο παιχνίδι της πληροφορίας και της ειδησεογραφικής πολυαρχίας.Δεν ενδιαφέρει τόσο το δημοσιογραφικά αληθές ή ορθό, αλλά η αποτελεσματικότητα της παραγόμενης πληροφορίας. Η είδηση και η ερμηνευτική δημοσιογραφία έχουν αντικατασταθεί από μεγάλες ποσότητες πληροφόρησης. Ο ειδήμων-δημοσιογράφος αποξενώνεται από την είδηση και γίνεται βορά του μόνου κριτηρίου επικοινωνιακής επιβίωσης: της δυνατότητάς του να γίνει συμμετρικός με το νέο τοπίο επικοινωνιακού χυλού.

Η κοινωνική δικτύωση έχει ένα βασικό επιχείρημα: ότι υπηρετεί (υποτίθεται) την επικοινωνιακή διαφάνεια. Μία διαφάνεια που επανακαθορίζει τη σχέση πομπού-δέκτη. Καθένας έχει τη δυνατότητα και την εξουσία πλέον να παράγει μηνύματα,με αποτέλεσμα ο αριθμός των ειδησεογραφικών αποφάνσεων να γιγαντώνεται . Η γιγάντωση μάλιστα ενθαρρύνεται ως πλουραλιστική, άρα και δημοκρατικότερη. Εκεί βρίσκεται και η παγίδα.

Η δημοσιογραφική διαχείριση της αλήθειας ή της διασταύρωσης της είδησης έχει μετατοπιστεί. Δεν μετρά τόσο η αλήθεια καθαυτή ή η διασταύρωση της είδησης αλλά το διαχειριστικό τους αποτέλεσμα. Και όσο πιο επικοινωνιακά αποδοτικό είναι το αποτέλεσμα τόσο περισσότερο δικαιώνει τον πομπό. Αυτή η δύναμη του αποτελέσματος νομιμοποιεί περίεργες δημοσιογραφικές πρακτικές, αφού κυριαρχεί η αρχή της αποδοτικότητας.

Η αρχή της αποδοτικότητας, η υποταγή δηλαδή του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στην εξουσία της, μετασχηματίζει τη δημοσιογραφική πραγματικότητα. Οι πολλοί πομποί αίρουν τις γνωστές δημοσιογραφικές κανονιστικές αρχές, δημιουργώντας ενημερωτική αποσταθεροποίηση.

Είμαστε πια αντιμέτωποι με μικρές αφηγήσεις ανθρώπων που δημοσιολογούν χωρίς αξιώσεις ενημέρωσης. Έτσι η δημοσιογραφική ορθοδοξία βάλλεται από στάσεις που την εκθεμελιώνουν. Εισήλθαμε βλέπετε στην μαζικοδημοκρατία που συνδυάζει τα πάντα με τα πάντα. Και η δημοσιογραφία πληρώνει σκληρά το τίμημα του γενικότερου επανακαθορισμού. Τίμημα μαζί της πληρώνει φυσικά και η δημοκρατία μας…

* Του Νίκου Ντόλα

* Ο Νίκος Ντόλας, Φιλόλογος είναι, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Συγγραφέας του βιβλίου «Από την υποκειμενοκεντρική ηθική στην ηθική της επικοινωνίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass