Η αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2018 15:40

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Η 14η Ιουνίου ήταν η ημέρα γενεθλίων του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930. Έτσι, αυτή την ημέρα τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει για κάθε συνάνθρωπό του.

Η αξία της Εθελοντή Αιμοδότη είναι η προσφορά του σε δύο πολύτιμα αγαθά , χωρίς καμία ανταμοιβή. Τα αγαθά αυτά στοιχίζουν μόνο 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει. Τα τελευταία χρόνια ο Εθελοντής Αιμοδότης αναζητάτε όλο και πιο συχνά λόγω των τεράστιων αναγκών αίματος που χρειάζονται οι συνάνθρωποι μας. Το σημαντικό είναι να εξαληφθούν οι φοβίες που έχει κάποιος που δεν έχει αιμοδοτήσει, να γίνει γνώστης της σπουδαιότητας της προσφοράς του στο συνάνθρωπο και να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες, να τους ενθαρρύνει και να αυξηθούν οι φιάλες αίματος, οι φιάλες προσφοράς για την ΖΩΗ! Ο στόχος είναι να υπάρχουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και να μεταγγίζεται η ιδέα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο από τους ίδιους, προς την νέα γενιά αιμοδοτών. Οι ίδιοι οι Εθελοντές Αιμοδότες να μεταδίδουν την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Το αίμα δεν αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό με κατοχύρωση από τον Νόμο και από το 1952 που επικρατεί ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας και μετά το κλείσιμο των ιδιωτικών τραπεζών αίματος το 1979 το αίμα διατίθεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη.

Φέτος τον Μάιο έγιναν εκδηλώσεις τόσο από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όσο και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με στόχο να προβληθεί παγκοσμίως ο Ελληνικός Πολιτισμός και να μεταδοθεί το μήνυμα αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο καθώς και η εθελοντική προσφορά του αίματος. Το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι «Να είσαι εκεί για τον άλλο! Δώσε Αίμα! Μοιράσου την Ζωή!»

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας οι έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστούν μετάγγιση αίματος με Εθελοντές Αιμοδότες που το ποσοστό αγγίζουν το 1,5%. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε η ποσοστιαία διαφορά Εθελοντών Αιμοδοτών σε σχέση με τις ανάγκες είναι τεράστια. Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι, ότι και εμείς μπορεί αύριο να χρειαστούμε αίμα και ας προσφέρουμε 10’ από το χρόνο μας!

Σκέψου τα παραπάνω και εάν είσαι υγιής απευθύνσου στο πλησιέστερο σταθμό αιμοδοσίας για να ενημερωθείς. Η κάθε προσφορά αίματος μπορεί να σώσει τρεις ζωές.

Οι Εθελοντικές Αιμοδοσίες πραγματοποιούνται είτε σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο με την Βοήθεια του Ιατρικού και Παραϊατρικού προσωπικού που απαρτίζει την κάθε μονάδα εθελοντικής αιμοδοσίας είτε στους χώρους των Συλλόγων που υπάρχουν ανά την Ελλάδα για να μπορούν να διευκολύνουν τους Εθελοντές Αιμοδότες. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής. Το μόνο που αισθάνεται ο εθελοντής αιμοδότης είναι το τσίμπημα μιας βελόνας, τσίμπημα όπως της κλασικής μικροβιοβιολικής εξέτασης που όλοι κάνουμε. Το αίμα που δίνει κάποιος αναπληρώνεται μέσα σε 10’. Η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη σ’ έναν οργανισμό γιατί κινητοποιείται ο Μυελός των Οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος. Το αίμα δυστυχώς δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε κανένα εργαστήριο και η μόνη λύση είναι η Εθελοντική Αιμοδοσία αναλογίσου λοιπόν την σπουδαιότητα της προσφοράς και σκέψου ότι το αίμα χρειάζεται σε πολλές κατηγορίες ασθενών όπως τραυματίες τροχαίων – χειρουργεία – έγκυες που παρουσιάζουν πρόβλημα κατά τον τοκετό – μεσογειακή αναιμία κτλ.

Εάν συνεχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί να δώσεις αίμα, εγώ θα δώσω την δική μου απάντηση, γιατί: «Μπορεί εγώ αύριο να είμαι αυτός που θα το χρειαστώ»..

Από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο

* Γιάννης Χαρ. Λαμπρόπουλος, MSc Πρωτoβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass