Η πικρή αλήθεια για τις συντάξεις

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2018 17:21

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει προετοιμάσει τη νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων, γιατί δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει το μεγάλο διαρθρωτικό έλλειμμα στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Ελίσσεται σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινή γνώμη ή να κερδίσει πολιτικό χρόνο για να πάει στις βουλευτικές εκλογές, προτού εφαρμοστεί πλήρως η πολιτική που έχει υπογράψει με τους Ευρωπαίους εταίρους και ψηφίσει στη Βουλή.

Σε λάθος κατεύθυνση

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του απομόνωσαν την Ελλάδα από μία εντυπωσιακή αναπτυξιακή τριετία στην Ευρωζώνη, η οποία έδωσε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και για τις πρώην μνημονιακές χώρες, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και, άτυπα, Ισπανία.

Εάν είχαμε επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2014 και είχαμε εξασφαλίσει τη δημιουργία, σχετικά καλά, αμειβόμενων θέσεων πλήρους απασχόλησης, θα είχε μειωθεί το διαρθρωτικό έλλειμμα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος και θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε ή έστω να περιορίσουμε τη νέα μείωση των συντάξεων.

Επειδή η κυβέρνηση κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση με την οικονομική της πολιτική, οι μειώσεις των συντάξεων, των επικουρικών και του ΕΚΑΣ δεν εξασφάλισαν τη δραστική μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος.

Το έλλειμμα στο ύψος του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ υπολογίζουν το ύψος της ετήσιας επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό από 8% ως 10% του ΑΕΠ.

Πάνω από τα μισά χρήματα, που καταβάλλονται για συντάξεις, προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φορολογούμενους πολίτες. Δημιουργείται έτσι ένα τεράστιο βάρος για την οικονομία και την κοινωνία και γίνεται εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μελλοντική προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει τώρα κι αυτή μέση ετήσια ανάπτυξη μόλις 1% σε βάθος χρόνου, εξαιτίας του δημογραφικού, το οποίο συνδέεται με το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Το επιχείρημα διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων, ότι δήθεν ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, βγάζει από τον υπολογισμό την τεράστια κρατική επιδότηση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ η κυβέρνηση πέρασε αυθαίρετα 30.000 κύριες συντάξεις του 2017 στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που καλύφθηκαν με χρήματα του τρίτου προγράμματος-μνημονίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει το αφήγημα του πλεονασματικού ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η κυβέρνηση θα μειώσει τα επόμενα χρόνια την ετήσια δαπάνη για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό κατά 3,5 δισ. ευρώ, προκαλώντας μεγάλη μείωση στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση Τσίπρα επιδείνωσε το οικονομικό πλαίσιο του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και συνέπραξε σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις, σε επίπεδο Eurogroup, που οδηγούν σε νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων. Το μόνο που της έχει απομείνει είναι να εγκαλεί τη ΝΔ για τις αποφάσεις που πήραν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του για μείωση των συντάξεων και να εκλιπαρεί στο παρασκήνιο τους ισχυρούς της Ευρωζώνης για μια «τεχνική» καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να εξυπηρετηθεί εκλογικά, στο μέτρο του δυνατού, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άποψη αυτή είναι απόλυτα σωστή η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για κατάθεση τροπολογίας για ματαίωση της προγραμματισμένης μείωσης των συντάξεων. Η άρνηση της κυβέρνησης Τσίπρα να την ψηφίσει δείχνει ότι έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων για μείωση των συντάξεων και το μόνο που παζαρεύει είναι μια εκλογικά χρήσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου.

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass