Οι πόλεμοι, τα θύματα… και ο Ο.Η.Ε.

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2018 15:55

Οι βασικοί λόγοι πρόκλησης πολεμικών συρράξεων είναι γεωστρατηγικοί-οικονομικοί: πλουτοπαραγωγικές πηγές, έλεγχος αυτών, δρόμοι μεταφοράς ενεργειακού πλούτου, εκμετάλλευση, εμπόριο… Οι αφορμές τελείως διαφορετικές. Συνήθως οι υπαίτιοι πολεμικών επιχειρήσεων επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους. Σαν αυτόν που ελέχθη από στόματος της Βρετανίδος πρωθυπουργού, η οποία χαρακτήρισε το πυραυλικό χτύπημα στη Συρία ανθρωπιστικό!

Κι’ αυτό το λένε για να δικαιολογήσουν την παρανομία τους. Τη στρατιωτική τους επέμβαση χωρίς την έγκριση του Ο.Η.Ε. και των δικών τους κοινοβουλίων. Κι όμως η θρασύτητά τους και η εμμονή τους στην ανομία δεν έχει όρια. Αφού επαίρονται για την ακρίβεια των χτυπημάτων και την επανάληψη αυτών, αν δεν συμμορφωθούν οι παραβάτες… Αυτόκλητοι δικαστές και χωροφύλακες. Ποιος τους διόρισε; Ο εαυτό τους, η δύναμή τους, τα άνομα συμφέροντά τους. Η αρπαγή και εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου των αδύναμων λαών…

Και τα θύματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι οι άνθρωποι. Ζωές που δεν έχουν καμία αξία μπρος στην υπεραξία του πλούτου. Που σκοτώνει, ξεσπιτώνει και δημιουργεί ατελείωτα καραβάνια προσφύγων. Κινούμενα προς τόπους μακράν της φλεγόμενης πατρίδας, χωρίς απόφαση και θέληση δική τους. Αλλά άλλων που ορέγονται το βιος τους, την περιουσία τους, τον πλούτο της χώρας τους…

Θύματα, όμως, είναι και οι λαοί που δέχονται τους κυνηγημένους. Γιατί ο τόπος τους, όπως και η χώρα μας, αδυνατεί να χωρέσει και να θρέψει τόσες ψυχές. Γι’ αυτό οι μεγάλοι, οι δημιουργοί αυτού του εγκλήματος, πρέπει να σταματήσουν τους πολέμους και ν’ αφήσουν τους λαούς να ζήσουν ειρηνικά στην πατρίδα τους. Διαφορετικά ν’ ανοίξουν τα σύνορα και να δεχθούν τους πρόσφυγες.

Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πόλεμος είναι η σοβαρότερη αιτία μαζικών απωλειών ανθρώπινων ζωών, υλικών καταστροφών και εγκατάλειψης του πατρίου εδάφους απ’ τους επιζώντες του ολέθρου αυτού. Οι οποίοι ως πρόσφυγες καταφεύγουν σε τόπους σωτηρίας και ειρήνης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πολεμικές συρράξεις πρέπει να σταματήσουν, στο όνομα της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Κι’ αυτό θα γίνει, αν όλοι οι λαοί της γης και κυρίως των ισχυροτέρων χωρών επικεντρώσουν τους αγώνες τους προς την κατεύθυνση πίεσης και αποτροπής των ηγετών τους στη χρήση πολεμικής βίας στην επίλυση των διακρατικών διαφορών και στην επιβολή σε βάρος των αδύναμων λαών των σκληρών και αδίκων συμφερόντων τους.

Το σημαντικότερο, όμως, που πρέπει να γίνει είναι η απόκτηση δυναμικότερου και ουσιαστικότερου ρόλου του Ο.Η.Ε. Να μπορεί δηλαδή να ελέγχει, να ερευνά, να συλλαμβάνει και να δικάζει τους παρανομούντες και επιχειρούντες χωρίς τη δική του έγκριση. Τους υπευθύνους πολεμικών συρράξεων ανεξαρτήτως στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος. Κάτι, δυστυχώς, που μέχρι σήμερα δεν έγινε για τους ισχυρούς, που βαρύνονται για σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Και κυρίως για το ψέμα πάνω στο οποίο στήθηκαν οι φονικότερες και καταστροφικότερες επεμβάσεις τους. Τις συνέπειες των οποίων οι λαοί-θύματα-βιώνουν μέχρι σήμερα. Νομίζω, ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση στον Ο.Η.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά στο διεθνές δίκαιο και στην Ειρήνη.    

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass