Το τρίτο και τελικό χτύπημα

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2018 17:00

Οι επικοινωνιακές και πολιτικές επιπτώσεις της πύρινης καταστροφής η οποία κόστισε τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος και στα προβλήματα χιλιάδες οικογένειες θα αποτελέσουν, κατά την άποψή μου, πλήγμα μεγάλης σημασίας για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση κινείται σε ένα αρνητικό γι’ αυτήν, επικοινωνιακό και πολιτικό πεδίο.

Η γραβάτα που φόρεσε ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο δεν έλυσε τα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας. Αντίθετα, έφερε στο προσκήνιο μια οικονομική συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική.

Η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα 24 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί, καθυστέρησε την εφαρμογή μέτρων και μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα πολλά από τα δύσκολα να εξακολουθούν να είναι μπροστά μας και ανέλαβε πρόσθετες δεσμεύσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν.

Η λαϊκή αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική ενισχύθηκε εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών στο «Μακεδονικό». Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων διαφωνούν με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και το υψηλό ποσοστό απόρριψής της στη Βόρεια Ελλάδα οδηγεί σε μεγάλη δημοσκοπική, πολιτική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στην απομόνωσή του.

Έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες εξαιτίας της κακής οικονομικής συμφωνίας με τους εταίρους και το απαράδεκτο περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με τις συνέπειες των λαθών και των παραλείψεών της σε ζητήματα προστασίας των δασών και δασοπυρόσβεσης.

Ο συμβολισμός του πρωθυπουργού που υποχρεώθηκε να επιστρέψει από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όπου είχε οργανωθεί η… βράβευσή του μαζί με τον Ζάεφ, για να συντονίσει -σε επικοινωνιακό επίπεδο- την προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγάλης καταστροφής, δίνει σε πολιτικό επίπεδο το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την πτώση στην κατάρρευση.

Το «τεστ» των καταστροφών

Υπάρχουν προηγούμενα πολιτικών ηγετών και κυβερνήσεων που μπόρεσαν να ανακάμψουν ή και να αλλάξουν την πολιτική δυναμική αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις φυσικές καταστροφές. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας κ. Σρέντερ, ο οποίος συντόνισε με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας πριν από 15 χρόνια.

Στην περίπτωση, όμως, του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν στον ελληνικό λαό ήταν σε λάθος κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η συρρίκνωση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Τα έργα υποδομής για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση χάθηκαν στη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί το λεγόμενο υπερπλεόνασμα. Η διοικητική διάλυση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών αναδείχθηκε μέσα από την αδυναμία αντίδρασης στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Νταού Πεντέλης και κινήθηκε με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, να προβλέψουν την εξέλιξή της, να δημιουργήσουν μια ζώνη αντιπυρικής άμυνας, να στείλουν τον πληθυσμό στη σωστή κατεύθυνση και σε ασφαλείς προορισμούς, να ενημερώσουν έγκαιρα τους εγκλωβισμένους στο Μάτι, να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού την υλική καταστροφή και, κυρίως, τα θύματα.

Η Ελλάδα διαπίστωσε αυτό που οι περισσότεροι ψιθύριζαν, ότι με αυτή την ομάδα εξουσίας και με τη γενική διάλυση που έχει προκαλέσει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες προκλήσεις.

Η αλαζονεία των κυβερνητικών στελεχών και η επίμονη άρνηση της ηγεσίας να αναλάβει ή έστω να αποδώσει πολιτικές, επιχειρησιακές ευθύνες για μια καταστροφή που μπορούσε να αποτραπεί ή έστω να περιοριστεί, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινή γνώμη προεξοφλεί πλέον το τέλος της κυβερνητικής περιόδου ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την προσδοκία αλλά και την αγωνία της για το τι ακριβώς θα κάνουν οι επόμενοι για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass