Πνέει τα λοίσθια, μήπως, η παγκοσμιοποίηση;

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2018 15:50

Η παγκοσμιοποίηση, ως γνωστόν, καρπός των σύγχρονων εξελίξεων και ανακατατάξεων, μας προέκυψε, σχετικά πρόσφατα, με αμερικανική, κυρίως, έμπνευση και πρωτοβουλία και με σκοπό διακηρυγμένο, τουλάχιστον, να υποσταλεί η σημαία του εθνικισμού και του αρρωστημένου ανταγωνισμού, να φέρει τη συνεργασία των λαών μεταξύ τους, πρόσθετη ανάπτυξη και την ειρήνη στον κόσμο χωρίς τεχνικά και άλλα εμπόδια.

Κάποιες, μάλιστα ανά τον κόσμο πολιτικές ηγεσίες θεωρώντας την προϊόν εξέλιξης, προόδου, εκσυγχρονισμού και ανάγκης, και ποντάροντας στη μακροημέρευσή της, βιάστηκαν να την υιοθετήσουν, είτε προτείνοντας, είτε προχωρώντας στα κράτη τους σε οργανωτικές και άλλες αλλαγές, προκειμένου να είναι σε θέση να εκμεταλλευθούν τα νέα δεδομένα.

Κάποιες άλλες, ωστόσο, που συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία των εθνικών τους ιδανικών, την είχαν δει, απ’ το ξεκίνημά της, ως οδοστρωτήρα ισοπεδωτικού χαρακτήρα, ως μέσο εκμετάλλευσης των αδυνάτων και ως προσπάθεια αφομοίωσης των μικρών κρατών και λαών απ’ τους ισχυρούς της γης. Γι’ αυτό και, απ’ την αρχή, την είχαν δει με κακό μάτι και εξέφραζαν, με τον τρόπο τους, τις ανησυχίες και τους φόβους τους. Απ’ ό,τι, μάλιστα, δείχνουν οι εξελίξεις, μάλλον, δικαιώνονται.

 Και αυτό, γιατί, σήμερα και σε αντίθεση με το χθες, που οι αυτοκρατορίες μακροημέρευαν, λίγες, μόλις, δεκαετίες μετά την απόπειρα εφαρμογής της, η παγκοσμιοποίηση παραπαίει και δείχνει σημάδια αποσύνθεσης και παρακμής, αφού: Οι πόλεμοι στη Συρία μαίνονται καθημερινά με ανυπολόγιστες καταστροφές και θύματα χιλιάδες αθώους πολίτες και παιδιά. Η Τουρκία βρυχάται. Ο μουσουλμανικός φανατισμός των ISIS σκορπίζει τον όλεθρο και γεννά ανασφάλεια και φόβο, παγκοσμίως. Το μεταναστευτικό ρεύμα διογκώνεται, δημιουργώντας, έτσι, τεράστια κοινωνικά και άλλα προβλήματα, που, για ν’ αντιμετωπισθούν, στήνονται και πάλι φράχτες και τείχη, και γίνονται περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι, που εμποδίζουν όχι μόνο τη διέλευση ανθρώπων, αλλά και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών.

Και το πιο σημαντικό• οι Αμερικάνοι, οι κατ’ εξοχήν εμπνευστές της παγκοσμιοποίησης, διαπιστώνοντας, με τον καιρό, τις δυσκολίες του ρόλου του παγκόσμιου χωροφύλακα αναδιπλώθηκαν και, επί προεδρίας Τραμπ, υιοθετούν το δόγμα «πρώτα η Αμερική» και ό,τι αυτό συνεπάγεται, δημιουργώντας νέα δεδομένα, που κάνουν τα θεμέλια της παγκοσμιοποίησης να τρίζουν.

Αν, κοντά σ’ όλα αυτά, προσθέσει κανείς, ότι άρχισε να αναβιώνει και πάλι ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων, ότι τοBrexit είναι γεγονός και ότι ο σκεπτικισμός και οι αρνητικές ενέργειες κομμάτων και κυβερνήσεων μελών-κρατών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τείνουν αυξανόμενες, αντιλαμβάνεται καλύτερα, ότι το πουλόβερ της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της παγκοσμιοποίησης άρχισε, ήδη, να ξηλώνεται. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι, πλέον, αυτοί, που πιστεύουν, ότι, αν αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους και δεν παρθούν μέτρα, θα μιλάμε, σύντομα, για διαλυτικά φαινόμενα και αποτυχία της όλης προσπάθειας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που, με τις ατυχείς επιλογές της οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα του Grexit, παριστάνει, πως δεν τα βλέπει όλα αυτά και, προκειμένου να γίνει αρεστή και να εξασφαλίσει στηρίγματα παραμονής στην εξουσία, όχι μόνο εκτελεί, πλέον, κατά γράμμα τις εντολές των αφεντικών, αλλά και, ως προοδευτική και οπαδός του διεθνισμού, που λέει, ότι είναι, δεν ανακρούει πρύμνα, αλλά συνεχίζει απτόητη το έργο της προσπαθώντας, με χρονοκαθυστέρηση, να μας κάνει αμερικανάκια. Έχοντας στο τιμόνι της έναν, κατά δήλωσή του, άθεο Πρωθυπουργό προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να αποχριστιανοποιήσει τη χώρα, αγνοώντας συνταγματικές διατάξεις και τον ρόλο, που ως συνδετικός κρίκος έπαιξε και παίζει η Ορθοδοξία στη χώρα μας. Με νομοθετικές παρεμβάσεις νομιμοποιεί όλα τα παρά φύσιν και βάζει βόμβες στα θεμέλια της οικογένειας, που αποτελεί βασικό θεσμό και στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας. Για ψηφοθηρικούς λόγους ταυτίζει τον, καλώς εννοούμενο, πατριωτισμό με τον ακραίο εθνικισμό και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μελλοντική της πορεία στηριγμένη στον φανατισμό, στον διχασμό και στη μισαλλοδοξία και όχι στο διάλογο και στη συνεργασία, υποσκάπτοντας, έτσι, τα θεμέλια της χώρας.

Σε μια εποχή, όμως, που οι πρώτοι διδάξαντες την παγκοσμιοποίηση αναδιπλώνονται, μήπως, όπως και στον τομέα της οικονομίας, θα πρέπει οι κυβερνώντες ν’ αλλάξουν πολιτική και να θωρακίσουν τη χώρα έτσι, ώστε να μην τρέχουμε, και πάλι εκ των υστέρων, πίσω απ’ τις εξελίξεις για τη σωτηρία της;

Από τον Κώστα Γιαννούλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1