Το άγος του Αχελώου*

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2018 15:55

Επανέρχομαι στο καταλυτικής σημασίας εγκαταλειμμένο έργο του Αχελώου. Έχει προηγηθεί σειρά άρθρων μου για το ίδιο θέμα στο παρελθόν. Απορώ με την αδιαφορία των Θεσσαλών τοπαρχών, βουλευτών και άλλων αρμοδίων, εκτός των ιδεοληπτικών troll farmers. Παρότι οι 8 μέχρι τώρα αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού δεν τάχθηκαν ευθέως εναντίον της εκτροπής και των Υ/Η έργων, ωστόσο με ευάλωτες, αλλά και ανεξήγητες αιτιολογήσεις, το έχουν καθηλώσει για 24 τώρα χρόνια. Πάντα ακύρωναν τις μελέτες. Όταν γίνονταν νέες για τη συνέχιση των έργων, εξαπολύονταν ως χάλαζα νέες προσφυγές οικολογούντων και Ακαρνάντων.

Προθύμως το ΣτΕ σταματούσε την πρόοδο των εργασιών με προσωρινά μέτρα. Μετά δύο και τρία χρόνια ακύρωνε πάλι τις μελέτες. Το "τροπάριο" επαναλήφθηκε 7 φορές από το 1994 μέχρι και το 2014. Το εθνικής σημασίας έργο στον άνω Αχελώο, σχεδιάστηκε από το '80 και άρχισε να υλοποιείται το '85, π ρ ω τ ί σ τ ω ς ως υδραυλικό, δηλαδή έργο εκτροπής, και δευτερευόντως υδροηλεκτρικό. Γι' αυτό από 25ετίας ολοκληρώθηκε η σήραγγα εκτροπής των 17,5 χμ. προς Πευκόφυτο. Το τονίζω, επειδή τα τελευταία χρόνια η συζήτηση έχει εκτραπεί προς την κατεύθυνση της λειτουργίας των Υ/Η σταθμών με αποκλεισμό της εκτροπής. Η αμβλύνοια πρυτανεύει, ενώ το Πρυτανείο της καθήλωσης των έργων συνθέτουν:

α) Τα συμφέροντα των μελετητικών γραφείων, που μέχρι τώρα έχουν συντάξει κατά τις επιταγές του ΣτΕ πάμπολλες μελέτες κόστους εκατομμυρίων ευρώ.

β) Οι ιδεοληπτικοί ταλιμπάν της οικολογίας, που στο όνομά της διαιωνίζουν τα σεληνιακά τοπία στον άνω Αχελώο. Εκεί που σήμερα έπρεπε να υπάρχουν αξιόλογα λιμναία οικοσυστήματα.

γ) Η αδιαφορία της ΔΕΗ και του ΝΣΚ, που αποδέχθηκαν άκριτα και δεν οδήγησαν τις αποφάσεις του ΣτΕ στο Δικαστήριο της Ένωσης. Προπάντων όμως το ΣτΕ, όπου κατά τον καθηγητή Νίκο Μάργαρη "βρίσκονται οι χειρότεροι ακτιβιστές... Νομίζουν πως είναι οικολόγοι, και χωρίς γνώση μπλοκάρουν τα πάντα."

Το 1994 με δύο αποφάσεις του το Συμβούλιο (2759, 2760/94) ακύρωσε την ενιαία μελέτη για τη Συκιά και τη Μεσοχώρα αξιώνοντας χωριστές μελέτες. Με καθηλωμένα τα έργα το ίδιο Δικαστήριο ζητά το 2009 με απόφασή του από το ΔΕΕ, να γνωμοδοτήσει, αν το σ χ ε δ ι α ζ ό μ ε ν ο έργο της εκτροπής και των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι σύμφωνο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτό συνιστά κακοδικία, αφού τα έργα του Αχελώου, το 2009 δεν ήταν σχεδιαζόμενα, αλλά ο λ ο κ λ η ρ ω μ έ ν α σε ποσοστό 70%.

 Το ατόπημα γεννά και άλλα ερωτηματικά. Πώς είναι δυνατόν, όταν ένα Δημόσιο έργο έχει αρχίσει να κατασκευάζεται πριν από 25 χρόνια, να πρέπει να εφαρμοστούν Ευρωπαϊκοί κανόνες του 2000, 2008 και 2010; Παρά ταύτα το ΔΕΕ συμφωνεί με τα "σχεδιαζόμενα" έργα, αρκεί να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Επανέρχεται το ΣτΕ στα τέλη του 2013. Αγνοεί τις... απαντήσεις στα ερωτήματά του, και με την 26/14, που είναι και η τελευταία απόφασή του, αφού "ξέχασε" τι είχε πει το '94, αξιώνει τώρα μια ε ν ι α ί α μελέτη για τη Συκιά και τη Μεσοχώρα.

Τι διακυβεύεται με ό,τι συμβαίνει εδώ; Ιδού οι διακυβεύσεις** : 1) Τα "χαμένα" 700 επικαιροποιημένα εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν. 2) Ο κίνδυνος καταστροφής έτοιμων σηράγγων και ημιτελών φραγμάτων με παράλληλη περιβαλλοντική καταστροφή. 3) Απώλεια καθαρής ενέργειας 384gwh. αξίας 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. 4) Η κεντρική Θεσσαλία στο 35% των εδαφών της έχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, εξαιτίας του μη εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα της από την σχεδιαθείσα εκτροπή ελαχίστων νερών του άνω Αχελώου προς τον Πηνειό. Η ατελώς αρδρευόμενη Θεσσαλική γη παράγει καθαρή στρεμματική αξία 190 ευρώ έναντι 1200 του Ισραήλ και 1900 της Ολλανδίας. Με αυτά τα δεδομένα οι Ακαρνάνες οικολόγοι και λοιποί αξιώνουν στροφή σε ορεινές καλλιέργειες. Πίσω λοιπόν ολοταχώς στην εποχή των παγετώνων.

Το 1995 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει παμψηφεί τα έργα εκτροπής με τα συνακόλουθα Υ/Η. Ο Θεσσαλικός κάμπος αρδεύεται με 30.000 γεωτρήσεις, πολλές σε βάθος 350μ. με ανώτατο όριο ανοχής νιτρικών της ΕΕ. Αγνοήθηκε απ' όλους, ότι ο ασφαλέστερος τρόπος εξυγίανσης της Θεσσαλικής γης είναι η ενίσχυση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Εξορκίστηκε το γεγονός, ότι το υδατικό έλλειμμα κυμαίνεται μεταξύ 1.000 με 1.500 εκ. κυβ. μ., ενώ η μεταφορά έστω και 600 εκ. κυβ. μ. στη Θεσσαλία αποτελεί μόνο το 14% των διαθεσίμων νερών του Αχελώου. Είναι ωστόσο απολύτως αναγκαία η εκτροπή 1.100 εκ. κυβ. μ., όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, επειδή και αυτή, ενώ δεν πλήττει τον Αχελώο, δεν είναι ικανή να καλύψει το υδατικό Θεσσαλικό έλλειμμα. Η Χώρα όμως αυτή βολοδέρνει σε πελάγη ανοησίας, που αναδεικνύεται συχνά στο εθνικό γίγνεσθαι.

* Σας παραπέμπω στις 8 μελέτες του ΕΜΠ, την εγκριθείσα από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του '94 μελέτη Γ. Σούλιου - Pierre Henrieaux, Γιαννούλη κ.ά. - www.agroekfrasi.GR - nitrorypansi - thesal - odhgia 91/676 EEC - www.ypeka.gr - 85167/820 YA - Απόφαση αποδοχής μελέτης Σουλιου κ.λ. από ΕΕ '95 - 3ο Συνέδριο για τις αγρ. επιχειρήσεις της Ελλάδος - 9 μελέτες της ΔΕΗ. κα. - Οι αποφάσεις του ΣτΕ στη διάθεση ενδιαφερομένων δια μέσου της "Ελευθερίας".

** Το ρήμα διακυβεύω παράγει τη λέξη διακύβευση και όχι διακύβευμα.

 

Από τον Όμηρο

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass