Τα αναπάντητα ερωτήματα για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 16:01

Πριν λίγες ημέρες, με την ευκαιρία της έντασης του προβληματισμού σχετικά με τα κλιματικά φαινόμενα, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» μού έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσω μέσα από τις φιλόξενες στήλες της κάποιες απόψεις μου για τα θέματα αυτά. Έκανα λοιπόν πολύ συγκεκριμένες αναφορές, οι οποίες κατά βάση περιορίζονται στο θεσσαλικό διαμέρισμα και αφορούν στην ενέργεια, στη γεωργία, στους υδατικούς πόρους, στην ξηρασία, στην πολιτική προστασία και φυσικά σχετίζονται απόλυτα με τις κλιματικές αλλαγές.


Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας έκρινε αναγκαίο να παρέμβει στον προβληματισμό αυτό. Θα περίμενε συνεπώς κανείς να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή και να πληροφορήσουν τους συμπολίτες μας, ποια είναι η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος στα ζητήματα που έθιξα. Δυστυχώς, όμως, αντί αυτού, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας επέλεξαν συνειδητά την τακτική του αποπροσανατολισμού, κάνοντας μάλιστα ό,τι μπορούν για να αποφύγουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις (γιατί άραγε;). Μέσα σε ένα κείμενο γεμάτο από γενικότητες και αοριστίες, το μόνο που χαρακτηρίζεται από σαφήνεια είναι οι απαξιωτικές αναφορές στο πρόσωπό μου και φυσικά η έκδηλη προσπάθειά τους να μην πούν έστω και μία λέξη για την ουσία των θεμάτων. Και ομολογώ πως θαυμάζω το ταλέντο που διαθέτουν να γράφουν πολλά χωρίς να λένε τίποτα!
Παραμένοντας όμως στην ουσία, υπενθυμίζω ότι οφείλουν απαντήσεις, όχι σε εμένα προσωπικά αλλά σε όλους τους πολίτες, ακόμα και στους πολυπληθείς φίλους του κόμματός τους, που συχνά και αυτοί αναρωτιούνται σε τι τέλος πάντων εντοπίζονται αυτές οι διαφωνίες σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υδατικοί πόροι, η ξηρασία κ.α.
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας γίνεται αναφορά για ανάγκη αλλαγών στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και μάλιστα παρακάμπτοντας «συμφέροντα και νοοτροπίες που στέκονται αρνητικά απέναντι στο καινούργιο» όπως με έμφαση σημειώνουν. Συμφωνώ απόλυτα και συμπληρώνω ότι οι εξελισσόμενες κλιματικές αλλαγές επιτείνουν την ανάγκη αυτή. Για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα όλοι αποδέχονται ότι οφείλουμε να αλλάξουμε προτεραιότητες, να εγκαταλείψουμε σταδιακά την πολιτική των υδρογονανθράκων (π.χ. φυσικό αέριο, λιγνίτης) και να στραφούμε άμεσα και πολύ εντατικά στις ΑΠΕ (αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα κ.ά.) για τις οποίες, ειδικά στη Θεσσαλία, οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Ακόμα και σε έντυπα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζονται θέσεις (Γ.Ν. Φίλης, πρώην πρύτανης, ΕΦ.ΣΥΝ, 17 Αυγούστου 2018) που κατηγορούν το Υπουργείο Ενέργειας για «αυτοκαταστροφική μυωπία», επειδή δεν στρέφεται όσο θα έπρεπε προς τις ΑΠΕ. Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας γιατί τόσα χρόνια κάνουν πόλεμο για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας; Γιατί τέτοια επιφυλακτική στάση στα αιολικά; Γιατί τόσο μίσος κατά του ημιτελούς υδροηλεκτρικού της Συκιάς, έστω και εάν πέρυσι στη Λάρισα ο πρωθυπουργός ψέλλισε άλλη μία από τις τόσες « υποσχέσεις» του ότι το θέμα θα «εξεταστεί»;
Τίποτα δεν έγινε στην κατεύθυνση αυτή και το γνωρίζουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας. Οφείλουν λοιπόν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις.
Χρόνια ολόκληρα προσωπικά και εγώ, συμπλέοντας απολύτως με τις θέσεις των οργάνων της Αυτοδιοίκησης κ.ά. φορέων, επισημαίνουμε, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ του ποιος βρίσκεται στην Κυβέρνηση, το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της καταστροφής των επιφανειακών και κυρίως των υπόγειων υδροφορέων στη Θεσσαλία. Το σύστημα που στηρίζει σήμερα τις αρδεύσεις στη γεωργία «πνέει τα λοίσθια», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Η κριτική μας δεν σχετίζεται με διαφωνία στο τι πρέπει να γίνει. Το αντίθετο συμβαίνει. Ήδη το 2017 ο αρμόδιος υπουργός (Φάμελλος) όπως άλλωστε και πριν από αυτόν το 2014 ο αρμόδιος υπουργός της Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενέκρινε το Σχέδιο Διαχείρισης που επισημαίνει την ανάγκη μείωσης των καταναλώσεων στις αρδεύσεις κατά 25% και την υποχρεωτική εξοικονόμηση τουλάχιστον 50 εκ. κ.μ. υπόγειου νερού ετησίως για την αποκατάσταση των υδροφορέων. Όλοι συμφωνήσαμε σ’ αυτά.
Ας μας πούνε όμως τι έκανε η Κυβέρνηση επί 4 συνεχείς αρδευτικές περιόδους για τα θέματα αυτά; Και ας μην ισχυριστούν ότι η κριτική μας αυτή τους αδικεί, ούτε ότι προέρχεται από «πολιτική μυωπία» ή «πανικό» (!). Ας πιέσουν την Κυβέρνησή τους να ασχοληθεί επιτέλους με το ξεχασμένο για αυτούς υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Όλοι όσοι παρακολουθούμε την επί δεκαετίες συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή, το σχέδιο διαχείρισης υδάτων το θεωρούμε ως ένα άτυπο «μνημόνιο» που πρέπει να εφαρμόσουμε. Τώρα, εάν στον ΣΥΡΙΖΑ, που παρεμπιπτόντως εφαρμόζει με συνέπεια το μνημόνιο των δανειστών, αυτό το μνημόνιο για τα νερά, την ενέργεια και το περιβάλλον, έχουν αποφασίσει να το αγνοήσουν, είναι δικό τους θέμα. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρονται για την κριτική.
Στην αναφορά μου για την επαπειλούμενη ξηρασία κατέγραψα την προσωπική μου αγωνία για τους κινδύνους στη Θεσσαλία, αγωνία που είμαι βέβαιος ότι διακατέχει το σύνολο των Θεσσαλών. Κατέθεσα την άποψη ότι το αναγκαίο απόθεμα ασφαλείας σε ύδατα για περίπτωση ξηρασίας θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθεί από τον υπό δημιουργία ταμιευτήρα της Συκιάς. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη αυτή πρόταση. Έχει όμως και την υποχρέωση να μας πει ποια είναι η δική τους ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ εναλλακτική πρόταση για το εν λόγω θέμα.
Επίσης, στην προ ημερών τοποθέτησή μου επισήμανα «αναλγησία» και «ανευθυνότητα» στην Κυβέρνηση για την αγνόηση των κινδύνων που ελλοχεύουν σε περίπτωση πλημμυρών στον Αχελώο, λόγω των εγκαταλελειμμένων έργων στη Συκιά και στη Σήραγγα Πευκοφύτου. Θα περιμέναμε να αναφερθούν στο δικό τους σχέδιο για μια τέτοια απευκταία περίπτωση.
Ζητήσαμε ακόμα να μας πούνε, μετά από 3,5 χρόνια στην Κυβέρνηση, ποια είναι η πολιτική τους θέση για την αξιοποίηση των έργων αυτών που τους παραδόθηκαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Απάντησή τους η σιωπή, με τη συνοδεία των προσωπικών επιθέσεων. Επιβεβαιώνουν συνεπώς, για μία ακόμα φορά, ότι μπροστά στους προφανείς κινδύνους, ο χαρακτηρισμός περί «ανευθυνότητας» ταιριάζει απολύτως στην Κυβέρνηση που στη συγκεκριμένη περίπτωση αδιαφορεί για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών. Εάν στον ΣΛ εκτιμούν ότι με το να μου αποδίδουν «φανατισμό» για τις θέσεις μου αυτές πετυχαίνουν να μετριάσουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης σχετικά με την εγκληματική κυβερνητική απραξία, ας το κάνουν. Τα ερωτήματα πάντως παραμένουν αμείλικτα και όταν βρούνε το κουράγιο να τα απαντήσουν, θα είναι καλοδεχούμενοι.

Κώστας Γκούμας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass