Έτοιμο το ΚΙΝΑΛ να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2018 15:12

Στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε την ιστορική πρωτοβουλία να ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Η επιλογή του δικαιώθηκε πλήρως από τον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του, τη δράση του, τις πολιτικές του έβαλε τη δική του σφραγίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας μας.

44 χρόνια μετά είναι ανάγκη να θυμηθούμε την ιστορική διαδρομή της παράταξης. Να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, όχι για να αφεθούμε στις αναμνήσεις για τις παλιές καλές μέρες που πέρασαν, αλλά για να ξαναβρούμε την άκρη του νήματος της ιστορικής μας διαδρομής, να συνδεθούμε ξανά με τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες, τους νέους και τις νέες, γιατί είναι αυτές οι δυνάμεις που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του.

Γιατί η συμμετοχή και κινητοποίηση αυτών των δυνάμεων θα ξαναδώσουν νόημα και περιεχόμενο στις ιδέες και στις προτάσεις μας για έξοδο από την κρίση, για μία σύγχρονη, προοδευτική πορεία της χώρας προς το μέλλον. Στους διαστρεβλωτές της ιστορίας αλλά και στους διάφορους όψιμους μεταρρυθμιστές πρέπει να θυμίσουμε ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα φέρουν την υπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Οι αλλαγές στο εργασιακό και οικογενειακό δίκαιο, η διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και η ενίσχυση της δημοκρατίας με την κατάργηση διακρίσεων, η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η διεύρυνση των ευκαιριών πρόσβασης στο σύστημα Παιδείας και το κράτος Πρόνοιας, η θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, το ΑΣΕΠ, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα μεγάλα έργα, η αναμόρφωση της υπαίθρου και της Ελληνικής Περιφέρειας είναι μερικές ενδεικτικές, μεγάλες κατακτήσεις.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι πετύχαμε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα γιατί είχαμε όραμα, γιατί δίναμε μάχες στην Ευρώπη, γιατί προχωρούσαμε σε τομές έχοντας τον λαό συμμέτοχο. Οφείλουμε να θυμόμαστε επίσης ότι στην ιστορική μας διαδρομή είχαμε προβλήματα, προκαλούνταν ρωγμές στις σχέσεις μας με την κοινωνία και τους πολίτες όταν διστάζαμε να προχωρήσουμε ή να ολοκληρώσουμε αναγκαίες αλλαγές. Είχαμε προβλήματα όταν κάποια στελέχη που τιμήθηκαν πολλαπλώς από τον κόσμο της παράταξης, καβάλησαν καλάμια, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αξιοποίησαν για ίδιο όφελος τα αξιώματα με τα οποία τιμήθηκαν και με τις συμπεριφορές τους παραβίασαν βασικές μας αρχές και πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης.

Είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα το 2009 όταν ύστερα από τη δημοσιονομική εκτροπή της καταστροφικής περιόδου 2004-2009 σε συνδυασμό και με τις χρόνιες παθογένειες του κράτους και του παραγωγικού συστήματος, η χώρα οδηγήθηκε στις μυλόπετρες του μνημονίου και η παράταξη κλήθηκε να σηκώσει μόνη της το βάρος της αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ειλικρινή αυτοκριτική για αστοχίες και λάθη εκείνης της περιόδου όμως ύστερα από την παταγώδη διάψευση των υποσχέσεων των Ζαππείων της Ν. Δημοκρατίας και του σχισίματος του μνημονίου από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι φανερό ότι υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε τότε η χώρα δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική στρατηγική επιλογή. Ύστερα μάλιστα από 3,5 περίπου χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πολλές και πολλοί που τους στήριξαν δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις, διαπιστώνουν ότι και τα προεκλογικά αλλά και τα μετεκλογικά τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα ήταν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Οι οδυνηρές συνέπειες των αυταπατών, των ερασιτεχνισμών και των ανεπαρκειών της κυβέρνησης είναι ορατές παντού στην οικονομία, στη λειτουργία του κράτους, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Αυτοδιοίκηση. Είναι ορατές παντού στις πόλεις και στα χωριά και έχουν πλήξει τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους.

Η απέλπιδα επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τις Ελληνίδες και του Έλληνες ότι τελείωσε το μνημόνιο είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η αλήθεια είναι ότι τελείωσε η δανειακή σύμβαση ενώ ισχύουν στο ακέραιο οι μακροχρόνιες σκληρές για τους πολίτες δεσμεύσεις που ανέλαβε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το μνημόνιό της. Η επιλογή των υπερπλεονασμάτων που είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης, καθυστέρησης πληρωμών και μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρατείνει τη σκληρή λιτότητα και τη στασιμότητα. Η χώρα χρειάζεται μία άλλη σύγχρονη, προοδευτική πολιτική με κορυφαίους εθνικούς στόχους την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σήμερα στην κοινωνία και μετά τις εκλογές και στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ με πλήρη επίγνωση της ιστορικής του διαδρομής συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στο Κίνημα Αλλαγής. Με τη συμπαράταξη των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, με νέες ιδέες, σύγχρονες προτάσεις και διαφορετικές πρακτικές, το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, για καλύτερη ζωή για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

* Από τον Βασίλη Εξαρχο, διευθυντή της Κ.Ο. της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass