ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο... ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 17:00

Με φώναξε στον δρόμο.

* «Πού βρίσκεσαι; Κερνώ καφέ».

Και χρόνο είχα, και διάθεση. Κάπου καθίσαμε, και ξεκίνησε με διάφορα για τη χρεοκοπία, τους φταίχτες, το χρέος, τα μνημόνια, τη διαφθορά... Κατέληξε με τη φράση: «το μόνο που μας σώζει είναι η φοροδιαφυγή» (!).

• «Σταμάτησε λίγο», τον διακόπτω. «Αν επιδοθούμε στο σπορ, το Κράτος δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Παιδεία, υγεία, υποδομές, πρόνοια, κόστος κρατικών δομών, πληρωμές υποχρεώσεων σε προμηθευτές, τοκοχρεολύσια...».

• «Κάνεις λάθος», απαντά. «Εγώ βλέπω, και στην κρίση να διορίζονται χιλιάδες. Κανένας με διαγωνισμό. Το Κράτος είναι ρουφήχτρα. Παράγει συνεχώς ελλείμματα. Όλες οι Κυβερνήσεις, και η σημερινή στην κρίση, κατασκευάζουν αχρείαστους Οργανισμούς, για να βολεύουν δικούς τους με διοικήσεις και προσωπικό. Ποιο σοβαρό Κράτος δίνει συντάξεις σε 40ρηδες και 50ρηδες; Διάβασα κάπου, ότι 250.000 συνταξιούχοι έχουν εργάσιμο βίο μέχρι 15 χρόνια, και περί τις 100 και πλέον παίρνουν συντάξεις χωρίς ένα ένσημο. Μια ζωή θυμάμαι να πληρώνω χρήματα για τον ΟΓΑ. Πάιρνω εγώ τίποτα από τον ΟΓΑ; Σε ρωτώ. Πόσοι είναι οι γνήσιοι αγρότες που παίρνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ; Έγινε ποτέ έλεγχος; Πόσο πλήρωσαν ένσημα; Μήπως είμαι κάτι σαν τον Billy Gates ή τον George Soros, ή Ρώσος ολιγάρχης, με δισεκατομμύρια και πρέπει να πληρώνων σύνταξη σε ανθρώπους που δεν πλήρωσαν ποτέ εισφορές και φόρους;».

• «Υπερβάλλεις», τον διέκοψα. «Νομίζω, ότι κάθε Κράτος πρέπει να προσφέρει κοινωνικό έργο».

• «Και γιατί δεν μπορούν οι κρατικές δομές να το προσφέρουν; Από μικρή πίτα δεν μπορείς να μοιράζεις μεγάλα κομμάτια. Χρειάζεται εκατοντάδες Δήμοι για παράδειγμα να λειτουργούν με αθέμιτο ανταγωνισμό, σχολές χορού, σχεδόν δωρεάν σχολές μουσικής, νυχτερινά κέντρα ή ραδιοφωνικούς σταθμούς;».

• «Γνωρίζεις να μου πεις», τον διακόπτω, «αν υπάρχει κάπου τέλειο Κράτος; Και αν δεν υπάρχει, πρέπει οι πολίτες του ν’ αρχίσουν το τροπάριο «δεν πληρώνω»;».

• ‘’Εγώ σου μιλώ για δυσθεώρητη διαφθορά. Η Ελλάδα έχει 168 αριθμό στον πίνακα της Διεθνούς Διαφάνειας. Είμαστε κάτω και από πολλές αφρικανικές χώρες. Είναι δυνατόν να «ρημάζονται» οι φορολογούμενοι, για να τρων «κολλητοί» και αρπακτικά ή για να γίνονται κάποιες χιλιάδες τον χρόνο άχρηστα και πολυδάπανα ταξίδια αιρετών ανά τον Κόσμο; Στην Ευρώπη πληρώνουμε τους περισσότερους φόρους, εκτός Σουηδίας. Η Σουηδία όμως είναι πρότυπο Κράτους και 2η παγκοσμίως στον πίνακα Διεθνούς Διαφάνειας. Εκεί το Κράτος παίρνει, αλλά δίνει πάμπολλα στους πολίτες του. Κάτι ακόμα. Τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν μεγάλα δημόσια έργα. Αν δεν υπήρχαν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, τα διάφορα πακέτα ή το ΕΣΠΑ, δεν θα γινόταν τίποτα. Από αυτήν τη λαίλαπα έχω υποχρέωση να διασωθώ. Με μια λέξη, αμύνομαι».

• «Δεν νομίζω πως η φοροδιαφυγή είναι διέξοδος. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Δημόσιοι λειτουργοί, που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και που κατέχουν αξιοκρατικά τη θέση τους. Αυτοί πρέπει ν' αμείβονται. Αν εσύ κι εγώ δεν εισφέρουμε, δεν θα μείνει και τίποτα όρθιο».

• «Θα σου πω τι πιστεύω. Αυτόν τον τόπο τον κράτησε πάντοτε όρθιο η ιδιωτική πρωτοβουλία. Πάντοτε τον γονάτιζε το Δημόσιο. Στην κρίση που περνάμε, έχουμε το κεφάλι πάνω απ' το νερό, επειδή υπάρχει αφορολόγητο χρήμα στις Τράπεζες, στα στρώματα και στο εξωτερικό. Με μηδενική ανταγωνιστικότητα και με επενδύσεις που δεν έρχονται, δεν διερωτάσαι, πώς πληρώνονται τα πλήθη των υπαλλήλων, βγάζουμε μάλιστα και 4,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα; Πληρώνονται από τις δραματικές περικοπές των δίκαιων συντάξεων, από την κατάργηση του αφορολόγητου, από τις χρόνιες καθυστερήσεις υποχρεώσεων του Κράτους σε προμηθευτές, και τον ΕΝΦΙΑ. Και από το λίπος των νοικοκυριών πληρώνονται. Κυρίως όμως από τα δανεικά που πήραμε. Στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και κάπου μεταξύ Νιγηρίας και Μπαγκλαντές».

• «Μη συνεχίζεις», τον διέκοψα. «Με απλά λόγια, θέλεις στη δημόσια κακοδιοίκηση να προστεθεί και το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Δεν το δέχομαι. Πιστεύω, ότι πρέπει να κάνουμε το σωστό χωρίς την επίκληση της διαφθοράς στη δημόσια σφαίρα. Χρειάζεται να μαχόμαστε με αρχές. Αλλιώς θα διαλυθούμε».

• «Δεν ισχυρίστηκα πως δεν πρέπει να πληρώνουμε. Ξέρω, όμως, ότι το 70% των φόρων εμείς τους πληρώνουμε. Για ό,τι καταναλώνουμε, για ό,τι αγοράζουμε, για την κληρονομιά που παίρνουμε..για τα πάντα. Στη βενζίνη ας πούμε, σχεδόν το 80% είναι φόρος. Δυσανασχετώ όμως, όταν αυτό το συγκεκριμένο Κράτος με γδέρνει στην κυριολεξία και μου παίρνει για φόρους και εισφορές 70% σχεδόν από ό,τι περπατάει και ό,τι πετάει. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας κι ό,τι μου απομένει από φόρους και εισφορές ίσα-ίσα μου φτάνει για το τηλέφωνο, το φως και τα κοινόχρηστα. Στην οικογένειά μου ζούμε από τις συντάξεις των μανάδων και των πατεράδων μας. Οι ίδιοι φυτοζωούν με τα υπόλοιπα. Τώρα που μιλάμε 2 εκατ. Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 6 εκατ. χρωστούν σε Ταμεία. Δεν βλέπεις, ότι είμαστε ως έθνος εξοφλημένοι; Εγώ φίλε ιεραρχώ τις αξίες. Αυτό το Κράτος δεν μου προσφέρει παιδεία, υπηρεσίες, υγεία. Στην Ελλάδα δίνεις «φακελάκι» ζεις, δεν δίνεις πεθαίνεις. Πριν χρόνια ψηφίστηκε με 250 βουλευτές, ο γνωστός νόμος Διαμαντοπούλου για την ανώτατη παιδεία. Μόλις πριν δυο χρόνια 151 βουλευτές μόνον – και δυστυχώς μεταξύ τους πολλοί απ' όσους τον είχαν υπερψηφίσει – αυτού του νόμου του «άλλαξαν τα φώτα». Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καθημερινά φλέγονται από ορδές αλητών. Αυτή η περίφημη ελληνική Δικαιοσύνη, που πληρώνουμε αδρά, κι αυτό το ανεκδιήγητο Υπουργείο ..αταξίας, μάντρωσαν έστω κι έναν εμπρηστή μέχρι τώρα, εδώ και 2 δεκαετίες σχεδόν, να τον πάνε ισόβια για σύσταση συμμορίας; Για ποιους λοιπόν πληρώνουμε;».

• «Σε κάποια πράγματα δεν συμφωνούμε. Αυτούς τους καιρούς ας μην βασανιζόμαστε με συζητήσεις χωρίς τέλος. Ας βάλουμε λίγο χαμόγελο στη ζωή. Ας ακούσουμε λίγη μουσική. Ας κάνουμε έναν όμορφο περίπατο. Ας ανοίξουμε κανένα βιβλίο. Ας συνηθίσουμε με λίγα. Ας φιλοσοφήσουμε λιγάκι. Και ας πιούμε τώρα τον καφέ μας».

Γράφει ο «Όμηρος»

(omhros.el@gmail.com, fb:Ομηρος Ελευθερία)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass